»

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

Windows prihaja na ARM

vir: engadget
engadget - Že nekaj dni pred CES-om se je špekuliralo, da naj bi Microsoft prav na tem velikem sejmu najavil različico svojega namiznega operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na arhitekturi ARM. To sicer že podpira linija Windows CE, namenjena vgrajenim napravam, na njej pa je bila zgrajena še serija operacijskih sistemov za mobilne telefone, Windows Mobile in trenutno aktualen Windows Phone 7.

Namizna različica s podporo arhitekturi ARM naj bi prišla z naslednjo izdajo, najpogosteje označeno kot Windows 8, a ne bo nujno izšla skupaj z različico za arhitekturo x86 oz. x64. Poleg same arhitekture procesorjev ARM naj bi Windows že s tovarniško namestitvijo popolnoma podpiral SoC-je nVidie, Texas Instruments in Qualcomma,...

34 komentarjev

OLPC podpisal dogovor o financiranju z Marvellom

OLPC XO-3

vir: Hexus
Slo-Tech - Fundacija OLPC (One Laptop Per Child) je objavila, da so že pred nekaj časa podpisali dogovor o sofinanciranju s kalifornijskim podjetjem Marvellom. Slednji se je kot novi partner projekta zavezal, da bo zagotovil 5,6 milijona dolarev za razvoj novega tabličnega računalnika, ki ga OLPC imenuje XO 3. XO je bil naprodaj za približno 200 dolarjev, medtem ko so XO 2 kmalu po predstavitvi odpovedali. Razvoj je takrat krenil neposredno proti tretji inkarnaciji.

Ustanovitelj OLPC Nicholas Negroponte poudarja, da je bil Marvell ves čas eden izmed partnerjev pri projektu, sedaj pa je postal glavni partner. Prav tako je obljubil, da bodo imeli kaj konkretnega pokazati že do januarskega CES-a v Las Vegasu. Z XO 3...

6 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Urugvajski otroci opremljeni z OLPCji

OLPC

vir: BBC
BBC - Urugvaj, velik ljubitelj iniciative OLPC, ki bi vsakemu otroku iz države v razvoju omogočila poceni prenosnik, je postal prva država, kjer so osnovnošolci do zadnjega opremljeni s temi poceni prenosniki. Prvi osnovnošolci so svoje prenosnike dobili že v maju leta 2007, prejšnji torek pa je predsednik Tabaré Vázquez v osnovni šoli v Montevideu z njimi opremil še zadnje osnovnošolce, ki še niso imeli zeleno-belega prijatelja. V dveh letih je Urugvaj za otroke priskrbel 362.000 prenosnikov, še dodatnih 18.000 pa jih je bilo potrebnih za učitelje. Poceni prenosniki so mnogim...

13 komentarjev

OLPC XO 1.5 z Viinimi procesorji

X-Bit Labs - Kot so napovedovali že nekaj časa, se OLPC poslavlja od AMD-jevih procesorjev Geode, ki jih bodo zamenjali z Viinimi procesorji C7. V generaciji 1.5 prenosnikov XO, ki bodo sicer na pogled popolnoma enaki kot starejši modeli, bodo tiktakali Via C7-M z 1 GHz, saj je AMD ukinil Geode. Zraven bomo našli čipovje Via VX855 z vgrajeno grafiko s podporo za DirectX 9.0 in strojno pospeševanje videa, podporo za Serial ATA, USB in avdio ter 1 GB pomnilnika DDR2, 4 GB flash NAND-pomnilnika (opcijsko 8 GB). Zaslon bo ostal enak, čeprav se dogovarjajo z dobaviteljem PixelQi, da bi izboljšali svetilnost.

Kot pravi John Watlington, tiskovni predstavnik projekta OLPC, je cilj ustvariti prenosnik, ki bo primerljiv z XO 1.0 po porabi in ceni, ob boljših komponentah. Priprave na povsem novo generacijo, XO 2.0, ki bo uporabljala procesorje Arm, se nadaljujejo nemoteno.

10 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev

OLPC najavlja akcijsko prodajo v stilu "Buy-2-Get-1"

Slashdot - 12. novembra se bo v ZDA začela akcijska prodaja OLPC-jev v stilu Buy-2-Get-1. Tako bodo morali ameriški kupci kupiti dva prenosnika, enega za svojega otroka in enega za otroka v državi tretjega sveta. Tako bodo za 399 USD ameriški otroci lahko primerjali svoj novi OLPC, z Apple-om, DELL-om, HP-jem...

Živimo v obdobju globalnih komunikacij, zato so se odgovorni pri projektu ustrašili, da bi kritike na medmrežju lahko uničile sloves, OLPC-jev, zato so od konca avgusta, preizkušali svoje izdelke z otroci starosti med 7 in 11 let, ki so bili na koncu popolnoma navdušeni nad OLPC-jem.

Vir

76 komentarjev

OLPC ima novo ceno

Slashdot - One Laptop Per Child projekt je na Slo-Techu dobro poznan, gre za prenosnik po neverjetni ceni $100 za kos, ki bi ga imel marsikateri geek v svoji zbirki gadgetov. Čeprav je namenjen državam v razvoju, kjer je računalniška pismenost dokaj nizka, se mu je cena dvignila na $188 na kos, predvsem zaradi nezainteresiranosti držav v nakup in dražjih materialov. Odgovorni pri projektu OLPC obljubljajo, da se cena končnega produkta ne bo dvignila nad $190.

Vir

In spet smo pri polemiki, kaj si bo lačen otrok z juga Afrike kupil. Hrano ali prenosnik...

8 komentarjev