»

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Prvi vtisi po uporabi Binga

Bing, tedaj ĹĄe Kumo

vir: CNet
CNet - Microsoftov novi spletni iskalnik, ki se bo očitno imenoval Bing, neutrudno trka na vrata. Javnosti sicer še ni dostopen, vendar ga bomo lahko preizkusili že zelo kmalu. V ponedeljek bodo prvi uporabniki pri iskanju po Live Search že dobili rezultate iz Binga, v sredo pa bo Bing postal Microsoft privzeti iskalnik. Nekatere spletne strani so se že dokopale do prvih testov Binga in pravijo, da sploh ni slab.

Na CNet so si ga že ogledali. Na začetku so opazili predstavitev zadetkov, za kar Bing uporablja tehnologijo podjetja Powerset, ki ga je Microsoft pohrustal lanskega avgusta. Ta namreč na levi strani izpiše še tako imenovana povezana iskanja (related searches), ki omogočajo izboljšanje in zoženje iskanja. Prav tako Bing pokaže...

42 komentarjev

Kumo ne bo Kumo

TG Daily - Težko pričakovani spletni iskalnik nove generacije, ki ga je Microsoft skrival in razkrival pod imenom Kumo (to po japonsko pomeni oblak ali pajek), je dobil novo poimenovanje. Odslej se bo imenoval Bing. Za reklamiranje novega iskalnega pogona, ki bo luč dneva ugledal v prihajajočih dneh, je Microsoft namenil od 80 do 100 milijonov dolarjev, kar je več kot četrtina lanskega celotnega oglaševalskega proračuna podjetja. Kot pravijo, v oglasih ne bodo neposredno napadali Googla, temveč bodo igrali z starimi kartami, da internetno iskanje trenutno pač ne deluje kot bi morali, zato imajo oni rešitev. Trenutno ima Google sicer 60,4-odstotni tržni delež, ki mu sledi Yahoo s 16,3 odstotka, šele tretji pa je Microsoft s slabimi desetimi odstotki. Če se bo Chandlerjev priimek uveljavil in pomagal Microsoftu do boljše prepoznavnosti, presodite sami.

17 komentarjev

Predogled Microsoftovega iskalnika Kumo

Kumo

vir: CNet
CNet - Približno dva meseca po napovedi, da Microsoft pričenja interno testiranje svojega novega iskalnika Kumo, je znanega nekaj več. V Redmondu so namreč preizkušanje nekoliko razširili, tako sedaj uporabniki pri uporabi Live Searcha iz Internet Explorerja 8 v Windows 7 RC vidijo rezultate, kakor bi jih predstavil Kumo. Sprva je kazalo, da je Microsoft iskalnik v javnost spustil po pomoti, a so kmalu potrdili, da gre za omejen javni test.

Od Kuma ne pričakujejo zgolj sprememb v izgledu iskalnika. Microsoft kani vključiti tudi t.i. semantično tehnologijo iskanja, ki so jo pridobili z lanskoletnim nakupom Powerseta. Na tak način želijo povečati svoj tržni delež na področju iskanja informacij po spletu, ki trenutno znaša 10,3 odstotka v ZDA.

42 komentarjev

Microsoft še vedno pogleduje za Yahoojem

TG Daily - Tale limonda o ljubezni in sovraštvu med Microsoftom in Yahoojem se kar noče končati, za kar pridno skrbijo šefi obeh podjetij, ki vsake toliko časa izustijo primerno udarno izjavo. To pot je očitno na vrsti Microsoft. Njegov šef Steve Ballmer je namreč tedni na konferenci ponovno dvoumno dejal, da bi kupčija med podjetjema pomagala Microsoftu pri gradnji spletnega iskalnika in širitvi baze uporabnikov.

Ali se bo iz tega kaj izcimilo, je vprašljivo, saj je nova Yahoojeva šefinja Carol Bartz zelo zadržana do teh idej. Poleg tega je Ballmer priznal, da je z njo osebno od prevzema funkcije govoril le enkrat, in sicer ko ji je čestital za napredovanje. Spomnimo, da Microsoft intenzivno razvija in testira svoj iskalni sistem Kumo, za katerega bi si verjetno zelo želel Yahoojevo množico uporabnikov. Rezultat na borzi je pričakovan, a ne pretiran, saj so delnice Yahooja včeraj spričo teh govoric porasle za tri odstotke.

6 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Microsoft pripravlja My Phone

CNet - V petek je Microsoft - domnevno pomotoma - na splet postavil stran getskybox.com (od kod ime domene, ni jasno nikomur, bojda gre za kodno ime projekta), kjer je opisal novo storitev My Phone, ki bo uporabnikom Windows Mobile 6 omogočila 200 MB spletnega prostora za imenike, koledar, fotografije, glasbo, besedila, sporočila, dokumente itn. Stran je kmalu izgnila, a nekaj podrobnosti je le pricurljalo na dan.

Uradno predstavitev pričakujemo 17. februarja, do takrat pa velja, da naj bi bila storitev omejena na telefone, ki poganjajo Windows Mobile 6. Storitev bo sinhronizirala telefon in stran Windows Live Web, omogočala bo deljenje datotek z drugimi uporabniki, posodabljane teh informacij z računalnika in izdelavo varnostnih kopij, ne bo pa znala (ali hotela) sodelovati s strežniki Exchange. Kopiranje bo potekalo enkrat dnevno in ga bo mogoče po želji ročno sprožiti kadarkoli. Microsoft želi s to storitvijo konkurirati Applovi MobileMe, ki je izšla 9. julija lani. Slednja nudi 20...

4 komentarji

Cafe Babe: Iskanje

Cafe Babe

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Vse ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega ste vabljeni, da se nam pridružijo na CAFE BABE v četrtek, 19.6. ob 19. uri v Kiberpipi, in se naužijejo novega znanja s področja iskanja v Javi. Priložnost boste imeli prisluhniti dvema predavanjema: Uvod v iskanje v javi (Domen Grabec), kjer bo predstavljen odprtokodni java projekt Solr, ter Hibernate + Lucene = Hibernate Search (Marko Štrukelj + Aleš Justin), kjer bo demonstrirana knjižnica Hibernate Search, ki omogoča preprosto integracijo iskalnika Lucene v aplikacije, ki uporabljajo Hibernate za dostop do poslovnih podatkov. Nekaj več si lahko preberete na Kiberpipini...

0 komentarjev