»

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Heise - Ameriška cehovska organizacija avtorjev (Authors Guild), ki se na sodišču toži z Googlom zaradi nezakonitega skeniranja slik v projektu Google Books, od Googla terja plačilo dveh milijard dolarjev v poravnavi za retroaktivno legalizacijo početja. V pismu so zapisali, da za vsako skenirano knjigo zahtevajo vsaj 750 dolarjev odškodnine (v nekaterih primerih pa vse do 30.000 dolarjev), knjig pa je 2,7 milijona, kar znese 2.025 milijonov dolarjev. Google za zdaj...

10 komentarjev

Facebook finančno nagrajuje odkrite ranljivosti

Facebook - Podobno kot to počneta Google in Mozilla, je tudi Facebook napovedal finančno nagrajevanje odkritih hroščev na svojih straneh in v svojih aplikacijah. Medtem ko Google plačuje do 3.133,7 dolarjev, odvisno od resnosti ranljivosti, in Mozilla 3000 dolarjev, je Facebook svojo nagrado za zdaj postavil na 500 dolarjev. Za velike luknje lahko podelijo tudi večjo nagrado, a se o tem odloča vsakokrat posebej.

Pripravili so poseben portal Whitehat, kjer lahko odkritelji odgovorno javijo napake, tako da ima Facebook čas za odpravo, odkritelji pa kandidirajo za 500 dolarjev. Pri tem so izključene napake v aplikacijah tretjih proizvajalcev, tretjih strani, napake kot posledice napadov DoS in...

3 komentarji

Na internetu spet ilegalna dražba dostopa do napadenih spletnih strani

ComputerWorld - Podjetje Imperva, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je na internetu našlo dražbo, kjer hekerji na črno prodajajo dostop do napadenih spletnih strani. Hekerji, ki vodijo dražbo, trdijo, da imajo nadzor nad velikim številom spletnih strani, med drugim vojaških, vladnih in univerzitetnih. Cene se gibljejo med 33 in 500 dolarji, odvisno od popularnosti, velikost in zaželenosti strani. Poleg tega so naprodaj tudi iz spletnih strani izvlečeni osebni podatki po ceni 20 dolarjev za tisoč.

Noa Bar-Yosef iz Imperve pojasnjuje, da so...

12 komentarjev

Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic

Slo-Tech - Jutri je še zadnji dan, ko so lahko v EU naprodaj žarnice z volframovo žarilno nitko, ki porabijo 75 W ali več električne energije. Trgovci so si izposlovali kratek odlog, tako da bodo obstoječe zaloge lahko prodali tudi kasneje, a novih pošiljk ne bodo smeli naročati; prav tako bo ustavljena proizvodnja.

Gre za dve uredbi Evropske unije, po katerih naj bi gospodinjstva razsipne volframove žarnice zamenjale s halogenskimi ali LED. Lani ob istem času se je izteklo obdobje prodaje stovatnih žarnic, jutri pa kot rečeno 75-vatnih. Meja se bo vsako leto zniževala, tako da bo leta 2012 prepovedana proizvodnja in prodaja žarnic z volframovo nitko z močjo 25 W ali več. Še štiri leta pozneje bodo ukinili proizvodnjo manj učinkovitih halogenskih žarnic iz razreda C.

EU želi s temi ukrepi občane prisiliti v racionalnejšo rabo električne energije in hkrati zmanjšati obremenitev okolja. Po izračunih EU bodo gospodinjstva letno privarčevala do 177 evrov letno, v vsej EU pa naj bi se izpusti...

120 komentarjev

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Po vzoru nekaterih tujih založb, ki so na spletu pričele s konceptom plačaj-kolikor-hočeš (ang. pay what you want), je podoben pristop tokrat izbrala tudi slovenska založba.

Gre za založbo Štrancar.com, kjer so se na ta način odločili ponuditi knjigo iPRIROČNIK (Leopard izdaja, Osnove Mac OS X). Knjiga je na voljo v PDF formatu.

Založba tako kupcem ponuja možnost, da knjigo prenesejo s spletna, nato pa se sami odločijo, koliko bodo za knjigo plačali.

Vsekakor zanimiv in v Sloveniji svež pristop, zanimivo bo tudi videti kako uspešna bo sploh taka prodaja. Bo morda v prihodnosti temu zgledu sledil še kdo v Sloveniji?

99 komentarjev

Indijci nasprotujejo poravnavi v Google Books

Slashdot - Google je pred dobrim letom dosegel poravnavo s cehom lastnikov avtorskih pravic za knjige, ki so planili pokonci zaradi masovne digitalizacije knjig, ki so se nato znašle na spletu. Takrat je Google moral odšteti 125 milijonov dolarjev, od katerih je približno tretjina romala neposredno k avtorjem in založnikom, ostalo pa je pobral ceh. Besedilo poravnave so nekoliko popravili lanskega novembra, dokončana pa naj bi bila 18. februarja.

Svoje nestrinjanje pa so sedaj izrazili tudi v Indiji, kjer menijo, da poravnava obrača zakone o zaščiti avtorskih pravic na glavo.

Predstavnik Indian Reprographic Rights Organisation (IRRO), ki združuje avtorje in založnike, v telefonskem intervjuju...

0 komentarjev

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne...

10 komentarjev

IBM konkurira Google Apps

Ars Technica - Veliki modri se je odločil odrezati si kos pogače, ki jo za zdaj uspešno uživa Google s svojo spletno pisarniško zbirko Apps. V promocijo in razvoj poceni in enostavne za vzdrževanje rešitve za elektronsko pošto in koledar je Google vložil veliko sredstev, sedaj pa ga po desni želi prehiteti IBM. Njihova rešitev se imenuje LotusLive iNotes in je cenejša od Googlove.

Kaj točno ponuja IBM? Gigabajt prostora v shrambi, osnovno zaščito proti virusom in filter za spam, podporo za pametne telefone in druge brihtne mobilne naprave. Vse skupaj stane 36 dolarjev letno na uporabnika, medtem ko Googlova rešitev stane 50 dolarjev. Da bi administratorje pritegnili, jim IBM ponuja tudi enomesečno...

5 komentarjev

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Razkosanje Googlove poravnave za knjige

Slashdot - Lani smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z založbami, ki so imele nemalo pripomb in pravnih pomislekov zoper Googlovo skeniranje in priobčitvijo knjig oz. njihovih delov na spletu. Tedaj je Google svoje početje retroaktivno legaliziral in si izposloval še nekatere druge ugodnosti glede dostopa do knjig, kar ga je veljalo 125 milijonov dolarjev. Ugodna cena, če upoštevamo, da je bilo v postopku sedem milijonov knjig.

Izkazalo se je, da bo šlo avtorjem knjig in njihovim založnikom le 45 milijonov dolarjev tega denarja, medtem ko bo preostanek pobasala cehovska organizacija Authors Guild in odvetniki. Ta v svojem sporočilu članom sporoča, da lahko avtor za posamezno knjigo dobi od 60 do 300 dolarjev, odvisno od števila knjig tega avtorja. Omenimo, da letna članarina v cehu stane od 90 dolarjev za avtorje, ki zaslužijo manj kot 25.000 dolarjev letno s knjigami, do 500 dolarjev za najplodovitejše.

6 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev

Google dosegel poravnavo

Slashdot - Google se je sporazumel s cehom lastnikov avtorskih pravic knjig, ki jih je brez njihovega dovoljenja digitaliziral in postavil na ogled v svoji aplikaciji Google Book Search. Cena: 125 milijonov dolarjev, vanjo pa je vključena pravica do skeniranja knjig (svoje početje so torej legalizirali za nazaj) in še nekaj novosti. Te so: dostop do vseh knjig bo iz ameriških knjižnic brezplačen, možno bo kupiti institucionalno naročnino za dostop, omogočeno bo prebiranje knjig, ki so v tiskani izdaji pošle, in spletni nakup knjig. V zameno bo Google izplačal omenjene milijone in hkrati delil bodoče dobičke iz tega naslova z avtorji. Izjava za javnost, odgovori na pogosto zastavljena vprašanja in besedilo poravnave.

19 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev