» »

Kako poteka hitro skeniranje knjig

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne strani knjige, nato pa stran osvetlijo z IR-projektorjem, ki nanjo vrže shemo labirinta, in jo poslikajo še z IR-kamero. To je pomembno, saj na tak način dobijo podatke o ukrivljenosti strani. Z ustrezno avtomatizacijo obračanja strani postane masovno skeniranje knjig v kratkem času izvedljivo.

10 komentarjev

blackbfm ::

fajn zadeva

zee ::

Nekaj takega bi rabil jaz, da si poskeniram tistih 5 fasciklov zapiskov iz fakultete.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Aston_11 ::

Pošlji googlu.

Agapetos ::

Navodila za relativno poceni doma izdelan optični čitalec knjig.

Kowy ::

Po pravici povedano sem pričakoval, da bo vse skupaj delalo malce hitreje. :D

Icematxyz ::

Še dobro da bodo potem ko bodo vse kaj je uporabnega digitalizirali določili skupine uporabnikov in določali kdo lahko do česa dostopa izključno na podlagi lokacije. Pa še iskalni niz mu bodo priredili. Da ne bo slučajno dobil rezultate do katerih tako ali tako ne more dostopati. Na ta račun bodo seveda služili denar. Nič novega. Kitajcem cenzurirali naprimer vsa dela od Dalai Lama. Slovencem pa verjetno rdečo kapico. In še kaj.

Ampak ker gre za diskriminacijo uporabnikov na podlagi njihove lokacije. In posel. In ne diskriminacijo na podlagi nacionalnosti je vse v najlepšem redu. Oni pa se bodo že dogovorili tako da bo prav a ne da?

Pač še eden distributer več. Z zelo nenavadno prakso moram reči. Katere če bi se lotil sam bi verjetno že bil "out of business" in po vseh časopisih.

Globalna korporacija kot zakladnica pisane besede? Ne vem če bo šlo to skozi. Kvečjemu kakšna novodobna založba z takšnim poslovnim modelom. In nič več. Glavni motiv - denar. Vse se bo podrejalo temu dejstvo. Je tako? Ali sem kaj slučajno spregledal?

Pithlit ::

Ampak ker gre za diskriminacijo uporabnikov na podlagi njihove lokacije. In posel. In ne diskriminacijo na podlagi nacionalnosti je vse v najlepšem redu. Oni pa se bodo že dogovorili tako da bo prav a ne da?


Ne gre se za diskriminacijo. Če nimajo urejenih avtorskih pravic, recimo, v Nemčiji... pol pač tam ne smejo omogočit ogleda. Simpl, v bistvu.
Life is as complicated as we make it...

Pyr0Beast ::

Jeh jej. Bi ti sprejel pogodbo o ne-diskriminaciji če te to stane ene roke in noge ? >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

V bistvu če sem iskren. Bi raje videl da se ljudje začnejo razmišljati spet z svojo glavo.

Ampak nekako dvomim da bo to možno. Bomo videli.

Ker pa gre za novodobnega distributerja ki bo delil na vseh področjih uporabnike v skupine na podlagi njihove lokacije. In bo to počel ker se mu splača. In zaradi ekonomskih, političnih in drugih razlogov prirejal iskalni niz in določal dostop do vsebin. Je nujno da ne dobimo še enega Microsofta na tem področju. Eden na 100 let je dovolj. Pa še dvomim da bo finančno kaj dosti Slovenija imela od tega. Bomo verjetno predvsem uvažali in plačevali.

Simpl, v bistvu.


Ja saj zato pa imamo TPB v Evropi. To je pa še bolj simpl. Pa nič ne preverjajo in prirejajo.

Jeh jej. Bi ti sprejel pogodbo o ne-diskriminaciji če te to stane ene roke in noge ?


Razlagaj to Kitajcem. Zakaj ne smejo naprimer v eni drugi zgodbi snemati z nekega komercialnega mesta le vsebin v katerih se omenja Dalai Lama. Ostala pa lahko. Ne vem točno kaj imajo avtorske pravice s tem. In kaj je tu simple.

Pa še celo zgodba se prodaja da to počne Kitajska. In ne nekdo drug. Ni pa mi čisto jasno kako sem jaz to globalno korporacijo v neki drugi luči videl kar nekaj časa. Verjetno zaradi načela: prvi je vedno zastonj? Pol pa je čedalje več okenc in vrst. Kam sodiš z takšnih ali drugačnih banalnih razlogov. Ker se pač to nekomu splača.

Dejansko ne podpiram Googla več do te mere da bi mu želel da postane nov monopol na razno raznih vitalnih področjih spleta. Če se gre za posel. Naj vlada močna konkurenca. In predvsem tako se ga naj obravnava. Kot podjetje ki si lasti splet. In uporabnikom prodaj svoje storitve. In ne. Nič ni zastonj. Je le poslovna strategija kako maksimizirati dobičke. Še eden Microsoft pač z tega vidika. So še inovativni, vitalni, marsikaj ponujajo kot ugodnost. To je res. To jim priznavam. Je pa čedalje več tudi bolj kontroverzne poslovne prakse. Kakorkoli obrneš. Mimo tega ne moreš.

Morda bi pa bilo vseeno bolje če bi tu pa tam ga uporabniki na to opozorili? Kot pa da slepo po načelu kruha in iger gledajo občasne umazanije in jim ploskajo?

opeter ::

Icematxyz, saj je vse prav, kar si napisal, ampak preden se je internet razširil, dejansko nisi imel dostopa do 90% tuje literature, sploh pa v vstarih svinčenih časih, ko je bilo dokaj problematično šmuglati zadeve preko meje. Saj se verjetno spominjaš seznama CoCom držav, ne? Res, to je bilo bolj za tehnične zadeve, ali pa tudi ne.

Seveda si lahko osebno šel po kakšno tujo literaturo v ZDA (prav iročnično je to, da je bilo to takrat dosti lažje, kot dandanes v času protiterorističnih ukrepov, heh, sploh pa če si imel jugo-pasuš), čeprav ne verjamem, da si to naredil, če si bil Jožek iz Spodnje Bistrice, saj verjetno ni bilo zadosti finančnih sredstev.

Časi so se seveda spremenili, danes lahko skoraj marsikaj naročiš iz druge države in ti to tudi dostavijo. Pa vendar, nekateri bi pri virtualnih gradivih ponovno raje videli staro varianto: lokalec naj ima dostop "le" do lokalnih stvari! Za ostale pa naj plača, ali pa mu je enostavno prepovedan dostop, da ne bo slučajno postal preveč pameten.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mnenje glede hp multi...

Oddelek: Pomoč in nasveti
6842 (692) ST-777
»

Google Books ne krši avtorskih pravic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
75920 (4307) nekikr
»

Google Maps gre pod vodo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3010313 (7774) 7982884e
»

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
244408 (3394) ALT
»

Google dosegel poravnavo

Oddelek: Novice / Tožbe
196374 (5196) Jst

Več podobnih tem