»

Francija pripravlja digitalno identiteto s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Še pred koncem leta, po najnovejših napovedih pa že kar novembra, bo v Franciji stekel program Alicem. Ta bo vsem državljanom prinesel digitalno identiteto, ki bo povezana s prepoznavanjem obraza. Ker alternative digitalna identiteta za zdaj ne predvideva, so se številne organizacije za varovanje zasebnosti in tudi informacijski pooblaščenec CNIL že oglasile z nasprotovanjem. La Quadrature du Net je celo vložila tožbo proti državi, s katero želi ustaviti projekt Alicem, kar se zagotovo en bo zgodilo.

Digitalne identitete postajajo po vsem svetu čedalje pomembnejše, saj z njimi vlade državljanom po elektronskih poteh omogočajo dostop do potrebnih podatkov in poslovanje z državo. V Sloveniji se največkrat uporabljajo digitalna potrdila, na Kitajskem pa imajo na primer sistem s prepoznavanjem obrazov, ki je povezan z državnimi bazami in vodi natančno statistiko o obnašanju državljanov. V Franciji zagotavljajo, da tako obsežnega sistema, ki bi bil povezan z ostalimi bazami, ne bo.

V...

15 komentarjev

V Franciji izrečena prva globa po HADOPI-ju

Ars Technica - Pred tednom dni smo pisali, da je poldrugo leto po uveljavitvi protipiratskega zakona (HADOPI), ki uvaja tako imenovano three-strikes doktrino, njegov izplen pičel. V tem času so Francozi porabili 12 milijonov evrov, da je 60 zaposlenih poslalo dober milijon opozoril. Od teh so proti 14 posameznikom, ki so kršitve tudi po tretjem opozorili nadaljevali, začeli sodni pregon. Sedaj smo dočakali tudi prvo sodbo.

Včeraj je sodišče v Belfortu (tribunal de police de Belfort), torej organ prve stopnje za manjše prekrške, 40-letnemu Francozu Alainu Prevostu izreklo globo v višini 150 evrov. Spoznali so ga za krivega malomarnosti, saj svoje internetne povezave ni zaščitil niti ni reagiral na tri opozorila. Zagovarjal se je namreč, da je...

11 komentarjev

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Skromna udeležba med razpravo o zakonu

Telegraph News - Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico...

19 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev

Hadopi je mrtev

Hadopi je mrtev!

Slo-Tech - Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.



Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta,...

31 komentarjev

Francoski parlament zavrnil HADOPI

Times Online - Spodnji dom francoskega parlamenta je včeraj presenetljivo z 21 glasovi proti in 15 za (sicer spodnji dom šteje 577 članov, a jih je bilo prisotnih le 36!) zavrnil zloglasni predlog zakona, ki so ga mediji poimenovali kar HADOPI po regulatorju interneta, ki bi ga zakon uvedel (Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des Droits sur Internet). Če bi bil zakon sprejet, bi znatno omejil svobodo na internetu, saj bi prepustil kar ponudnikom interneta pooblastila, da uporabnike opominjajo in po treh prekrških izključijo z interneta, poleg tega pa bi uvedel že omenjenega regulatorja HADOPI, ki bi lahko zahteval blokiranje spornih strani.

Odločitev je toliko bolj nepričakovana, ker je senat osnutek zakona že potrdil, a bi ga moral še spodnji dom, da bi začel veljati. Dežurni krivci so socialisti, ki jim koalicija očita, da so se skrajno podlo med debato poskrili, nato pa prikorakali na prizorišče ravno za glasovanja in gladko povozili zakon. Žal to še ne pomeni, da je...

20 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev

Francija strogo proti piratom

Heise - Francoska kulturna ministrica Christine Albanel se je v boju proti kršenju avtorskih pravic na spletu lotila tudi prostih točk za brezžični dostop do spleta oz. tako imenovanih vročih točk (hotspot). Ministrica želi vzpostavitev belega seznama, na katerem bi bilo nekaj tisoč strani, ki so nujne za ekonomsko, kulturno in socialno življenje države, nato pa bi omejila internetni dostop prek vročih točk na samo te strani. Tako recimo sredi Pariza prek brezplačnega WLAN-a ne bi mogli brskati po Slo-Techu, če ga Francozi ne bi uvrstili med dovoljene strani. Od lastnikov zasebnih WLAN-omrežij pa bodo poskusili izsiliti zaščito omrežij s šifriranjem, saj jim po osnutku novega zakona o kršitvah avtorskih pravic v primeru kršenja grozi izklop interneta.

Organizacije za zaščito pravic državljanov so že zagnale vik in krik. Jérémie Zimmermann, soustanovitelj La Quadrature du Net, pravi, da je vrnitev k centraliziranem in nadzorovanem dostopu do interenta strah navdihujoča in predvsem...

114 komentarjev

Za pošiljanje spama izključitev z univerze

Slashdot - Da je definicija spama zelo raztegljiv pojem, priča sledeča zgodba. Študentki z Michigan State University grozi izključitev zaradi pošiljanja večjega števila sporočil fakultetnemu osebju. To samo po sebi ni nič nenavadnega, bolj zanimiva pa je opredelitev sporočila kot spam. Kara Spencer namreč ni pošiljala reklam za aspirin sumljivega izvora ali s tovornjake padle rolexe, temveč je osmim odstotkom osebja (391) poslala mnenje o spremembi delovnega koledarja, saj se skupina nekaterih fakultetnih uslužbencev in študentov ni strinjala z novostmi, ki so jih uvedli za prve letnike. To je odgovorne tako razjarilo, da so ji zagrozili z izključitvijo. Za pomoč je prosila FIRE, kjer so tak odziv univerze obsodili. Medtem pa Kara Spencer čaka odločitev in pravi, da bo šla tudi na sodišče, če bo treba.

24 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

Nove funkcije v forumu

Slo-Tech - Primož je danes ugotovil, da mu brez programiranja živeti ni. Rezultat? Od danes naprej vidite modro črto tudi v temah zadnjih 24 ur, kar bo vsem olajšalo redno spremljanje foruma. Druga novost se skriva v izpisu tem katerega koli oddelka. V nastavitvah si lahko že od nekdaj nastavite, za koliko dni nazaj si želite izpisovati teme v oddelku, a v izpisu tem niste mogli brskati po temah starejših od 45 dni. No, sedaj smo izpis tem razbili na podstrani, tako da si lahko izpisujete tudi najstarejše teme, ki segajo v daljni november 2000 - brez uporabe iskanja po strani.

5 komentarjev