» »

Po poldrugem letu HADOPI-ja nobene obsodbe

Po poldrugem letu HADOPI-ja nobene obsodbe

PC World - Zloglasni francoski protipiratski zakon, ki po novo uvedenem organu nosi ime HADOPI, je v poldrugem letu veljave pred sodišče spravil le prgišče ljudi, so razkrile francoske oblasti. Poročali smo že, da je zakon skrčil ilegalno distribucijo vsebin po internetu, a to ni založnikom nič pomagalo pri zvišanju prodaje. Na sodno klop pa je zaradi piratiziranja sedlo vsega 14 ljudi.

Predsednica Komisije za zaščito avtorskih pravic Mireille Imbert-Quaretta je razkrila številke o uspehu pregona v teh slabih dveh letih. Prva opozorila po sistemu three-strikes (šele tretji prestopek se kaznuje s sodnim pregonom in izključitvijo interneta, prejšnji pa le z opozorilom) so poslali 1. oktobra 2010, do konca junija letos pa jih je bilo že dober milijon. Od teh je drugo opozorilo prejelo približno 100 tisoč uporabnikov interneta, tretje opozorilo pa 340. Od teh so začeli sodni pregon 14 ljudi, a na prve naroke še čakamo, tako da sodb seveda še ni. Kršiteljem v najstrožjih primerih grozi 300.000 evrov globe in 3-letna zaporna kazen. Internetnega dostopa prav tako ni izgubil še nihče.

Imbert-Quarettova pojasnjuje, da je odzivnost ljudi velika in da je HADOPI učinkovit. Na prvo opozorilo reagira le šest odstotkov ljudi, na drugo 24 odstotkov, ob tretjem pa jih kar 75 odstotkov pokliče ali piše in se pozanima, kako se izognejo nadaljnjim kršitvam. Ali je to uspeh ali ne, presodite sami. HADOPI je resnično globlje zakoreninil zavedanje, da je internetno piratstvo kaznivo dejanje, a mošenj založnikov ni nič bolj napolnil. Hkrati je njegovo uveljavljanje v poldrugem letu stalo 12 milijonov evrov in zaposlilo 60 ljudi. Drugače povedano - v povprečju opozorilo, ki ga pošljejo po elektronski pošti v okviru HADOPI-ja, stane 10 evrov.

A kaj bi to v primerjavi z domišljijsko statistiko BSA, ki je naračunala, da pirati v EU letno povzročijo več kot 50 milijard evrov škode.

13 komentarjev

Mipe ::

Uspeh? Neuspeh? Potrata davkoplačevalskega denarja ali ne? Je res vredno porabiti toliko denarja za lov na male ljudi, ki streamajo My Little Pony ter, glede na to, da je v Franciji, risano serijo Wakfu?

Pred poldrugim letom smo rekli, prihodnost bo pokazala, če se bo HADOPI splačal. Zdaj je prihodnost bolj ali manj tu.

Silck ::

Me prav zanima kdo bo zdaj kriv, da ljudje ne kupujejo vsebin in za posledično izgubo 50 miljard.

PaX_MaN ::

Silck je izjavil:

Me prav zanima kdo bo zdaj kriv, da ljudje ne kupujejo vsebin in za posledično izgubo 50 miljard.

Ostalih 99.8% sveta, ker še nima HADOPI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Relanium ::

Ah seveda, nekdo pač mora bit kriv ker nekdo drug preveč sanjari.

Tud sam osebno roko na srce ne čutim nobene potrebe po kupovanju tistih treh iger in 10 filmov na leto.
Jih pač ne bom gledal, pa bom kaj bolj produktivnega počel tisti čas, še boljše za mene.

Markoff ::

PaX_MaN je izjavil:

Silck je izjavil:

Me prav zanima kdo bo zdaj kriv, da ljudje ne kupujejo vsebin in za posledično izgubo 50 miljard.

Ostalih 99.8% sveta, ker še nima HADOPI.

Komaj čakam, da sprejmemo vsi nek HADOPI, saj me neizmerno zabava kreativnost založnikov pri iskanju krivcev. Well, not really, no.

V bistvu mislim, da glasbena in filmska industrija izgubljata ogromno denarja v državah tretjega sveta, ker imajo tam v povprečju precej nizke plače in jim to omejuje budget za nakup zabavnega materiala.

Obama, hitro lobirat v Bangladeš proti delu otrok in za boljše delovne pogoje delavcev!

No, tega filma ne bomo videli. In ga tudi ne bomo mogli stankati s TPB ali Partisa. Ali to pomeni, da je založniška industrija izgubila dodaten zaslužek? :O
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

morbo ::

Piratska distribucija bo vedno našla pot. Tale založniški inkvizicijski boj z mlini na veter je totalno patetičen, sploh njihovo prikazovanje izgub meji na sci-fi.

Če se omejim samo na videoigre: v zadnjih petnajsti letih smo prišli iz veliko-škatelnih verzij z obilnimi tiskanimi priročniki in nebroj dodatkov, preko zanikrnih plastičnih DVD škatel brez nikakršne vsebine razen DVD-ja, do digitalnih download verzij. Cena pa ostaja v povprečju ista. S tem da se je obseg prometa in prodaje videoiger v zadnjih 15-ih letih povečal za nekajkrat.

Torej kvaliteta pada, cena ostaja ista, promet se povečuje == zaslužek založnikov raste. Ampak to seveda ni dovolj. Založniki se bodo še naprej trudili kako ponudit manj za isto ali še raje višjo ceno (recimo prodaja iger po DLC koščkih) in obenem fanatično lovili najmanjše pirate ki bojda uničujejo industrijo. Čeprav razne COD serije z vsako izdajo povečujejo prodajne in zaslužkarske rekorde, hmm... does not compute...

PaX_MaN ::

Sklepam da vam je fraza "glasovati z denarnico" zelo tuja, ne?

nsignific ::

PaX_MaN je izjavil:

Sklepam da vam je fraza "glasovati z denarnico" zelo tuja, ne?

Dragi gospod neznalec, ravno zato ker nič ne kupujemo, industrija smatra da piratstvo uničuje njihovo prodajo. Zanka.

Sicer pa sem čisto za to, da se ustvari neko osnovno podzavestno zavedanje nepravilnosti takšnega početja (piratstvo), zato da se ustvarjalci vsebin opogumijo in spet pričnejo z kvalitetnimi, izvirnimi izdelki. Namesto da se matrajo z DRMi, ki nikoli niso in nikdar ne bodo delovali.

PaX_MaN ::

nsignific je izjavil:

Dragi gospod neznalec, ravno zato ker nič ne kupujemo, industrija smatra da piratstvo uničuje njihovo prodajo. Zanka.

morbo je izjavil:

Torej kvaliteta pada, cena ostaja ista, promet se povečuje == zaslužek založnikov raste. Ampak to seveda ni dovolj. Založniki se bodo še naprej trudili kako ponudit manj za isto ali še raje višjo ceno (recimo prodaja iger po DLC koščkih) in obenem fanatično lovili najmanjše pirate ki bojda uničujejo industrijo. Čeprav razne COD serije z vsako izdajo povečujejo prodajne in zaslužkarske rekorde , hmm... does not compute...

Se'v te moral mal' poenotit, zgleda.

lunamit ::

morbo je izjavil:

Čeprav razne COD serije z vsako izdajo povečujejo prodajne in zaslužkarske rekorde, hmm... does not compute...


Razne COD in NFS serije uničujejo industrijo, enako velja v filmski in glasbeni veji. Saj založniki vejo da ustvarjajo, pardon prodajajo crap, zato je toliko govora o piratiziranju, da preusmerijo pozornost, da se ljudje pogovarjajo o tem in ne o srži problema: dobre vsebine in primeren poslovni model za 21 stoletje.

Se spomnite iger pred 10-15 leti, kako se bile dodelane. Gothic 2 2002, Gothic 2001, Deus ex 2000, Thief 1998. Odprti svetovi, veliko načinov reševanja, skrb za detajle, nobenih nevidnih zidov, ker avtorji nočejo da si tam ipd.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

kocco ::

Zgubo državam (se pravi samo DDV? je 50MRD) ali žepkom založb?? Ta BSA
in slični so samo lobisti in nič drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kocco ()

PaX_MaN ::

A kaj bi to v primerjavi z domišljijsko statistiko BSA, ki je naračunala, da pirati v EU letno povzročijo več kot 50 milijard evrov škode.

Dobr trol! To še pol procenta letnega BDP celotne EU (@2011) ni.

[D]emon ::

Bi na tem mestu omenil dokumentarec "Merchants of cool", ki nekako spada v kontekst tega, zakaj se vedno bolj prodaja pofl.

Off-topic: @PaX_MaN: To izjavo v tvojem podpisu je izjavil quattro, in ne UroS.



LP
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Franciji izrečena prva globa po HADOPI-ju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
115072 (3987) darkolord
»

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10522335 (18493) amigo_no1
»

Še en three strikes zakon je na poti, tokrat po avstralsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5415860 (14092) dux
»

Francoski HADOPI 2 stopa v veljavo

Oddelek: Novice / Zasebnost
447955 (6748) SkipEU

Več podobnih tem