»

Google v zadnjem četrtletju rekordno

vir: Google
Google - Google je zadnje lansko četrtletje sklenil s kar 25-odstotno rastjo prometa v primerjavi s kvartalom leta poprej, medtem ko je dobiček poskočil za dobrih šest odstotkov. Skupno je podjetje doseglo rekorden promet z 10,58 milijardami dolarjev in drugi najvišji dobiček v zgodovini, tj. 2,7 milijarde dolarjev, so sporočili iz Mountain Viewa. Končno je poletel tudi Google+, saj se je število njegovih uporabnikov v zadnjih treh mesecih povzpelo s 40 na 90 milijonov.

Približno 24 odstotkov vseh prihodkov (2,45 milijarde dolarjev) je Google izplačal naprej partnerskim oglaševalcem (gre za tako imenovane Traffic Acquisition Costs), ki skrbijo za pritok uporabniškega prometa na Googlovo stran. V zadnjih četrtletjih se ta odstotek...

22 komentarjev

Dell in EMC gresta vsak svojo pot

ComputerWorld - Uresničila so se namigovanja, ki jih je sprožil Dellov lanski nakup podjetja Compellent, ki proizvaja sistem SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Takrat so se analitiki začeli spraševati, kaj to pomeni za odnos Dell-EMC, ki je podjetjema v desetletju obstoja prinesel milijardne dobičke. Dell je sedaj napovedal, da bo sodelovanje z EMC-jem prekinil.

Vse od leta 2001 je Dell prodajal tudi EMC-jeve izdelke (reseller agreement), kar je bilo izjemno dobičkonosno za obe podjetji. Dell je EMC-ju ustvaril skoraj deset odstotkov vsega prometa, medtem ko je Dell na ta račun pridelal več kot polovico svojih prihodkov iz...

0 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Dell investira več sto milijonov dolarjev v nov tržni slogan

BuisnessWeek Online - Dell je ugotovil, da za vrnitev na pota stare slave, ko je bil standard za najbolj dostopne in najbolj običajne računalnike prav Dell, potrebuje tako pravšnjo strojno opremo kot tudi trženje. Za dosego slednjega cilja bodo začeli več sto milijonov vredno reklamno kampanjo, s katero bodo skušali ljudem približati nov slogan. Ta se bo glasil You Can Tell It's Dell (Prepoznate lahko, da je Dell), z njim pa bodo kupcem poskušali v podzavest vtisniti, da se Dellovi računalniki razlikujejo od konkurenčnih, torej da niso vse gigaherci in gigabajti. Akcija se začne 6. novembra, ni pa še znano, ali bo omejena le na ZDA ali bo zastavljena tudi širše.

Dell je trenutno tretji največji proizvajalec...

30 komentarjev

Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Slo-Tech - Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za...

14 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev

Dell v prvem četrtletju slabše, a pozitivno

The Register - Dell je ta teden objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je izteklo prvega maja. Iz njih je razvidno, da so v tem kvartalu prihodki podjetja znašali 12,3 milijarde dolarjev, kar je za četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobička je bilo manj, saj so ga še lani zabeležili 784 milijonov dolarjev, letos pa zgolj 290 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Michael Dell pričakuje bolj rožnato prihodnost leta 2010.

Po zadnjem štetju ima namreč Dell 37-odstotni tržni delež na področju strežnikov x86, za prihodnje leto pa pričakujejo intenzivnejše investicije podjetij v svoje sisteme in posledično več prometa za Dell. Kot pravi, bo en razlog za konkretnejše nadgradnje v prihodnjem letu izid Windows 7, drugi pa tečnarjenje zaposlenih, ki bodo počasi naveličani delati na štiri ali pet let starih računalnikih, če imajo doma nove.

0 komentarjev

Dell predstavil prenosnik Adamo

The Register - Dell je včeraj končno predstavil nov prenosnik z imenom Adamo, ki se oblikovalsko zgleduje po MacBooku. Vrhunec spretnosti, kakor ga Dell označuje in predstavlja neposredno konkurencu MacBook Airu, meri 331 x 242 x 16 mm. Diagonala zaslona meri spodobnih 13,4 palcev z razmerjem 16:9, sliko pa riše integrirana grafika GMA X4500 na Intelovem vezju Mobile 965 Express. Poganja ga 1,2 ali 1,4 GHz-Intel Core 2 Duo z 2 GB DDR3-pomnilnika in SSD-jem s kapaciteto 128 GB. Za povezljivost skrbijo brezžični 802.11n Wi-Fi, klasični mrežni priključek, dvoje vrat USB 2.0, kombinirani USB/eSATA priklop in Bluetooth. Baterija bi...

10 komentarjev

Dell predstavil Studio One 19

engadget - Dell je na Japonskem predstavil novega člana družine Studio, in sicer Studio One 19. Naprava, ki podpira multitouch, prihaja v več barvah, tako da jo lahko uskladite s pohištvom in zavesami, v notranjsti pa skriva: Intelov procesor Core 2 Quad, 4 GB pomnilnika, 750 GB-trdi disk, šest USB-vrat, vgrajeno spletno kamero z 1,3 megapiksli, grafično kartico NVIDIA GeForce 9400 in pogon Blu-ray. 18,5-palčni zaslon podpira ločljivost 1366 x 768, vse skupaj pa stane slabih 150.000 jenov, kar trenutno pomeni malenkost manj kot 1200 evrov. Kmalu pride bojda tudi v ZDA in v Evropo, kjer se bo cena za najbolj oskubljeno verzijo začela pri 700 dolarjih.

6 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Tudi Dell z 10-palčnim netbookom

The Register - Četici proizvajalcev z desetpalčnimi netbooki se je pridružil tudi Dell, ki bo s svojim izdelkom premostil vrzel med devet- in dvanajstpalčnimi modeli. Netbook z imenom Inspiron Mini 10 ima poleg že omenjenega zaslona z ločljivostjo 1024 x 576 (16:9) vgrajen Intelov Atom Z520, ki tiktaka z 1,33 GHz, 120 GB trdega diska, gigabajt pomnilnika in brezžično mrežno povezljivost 802.11b/g. Moč je dobiti tudi močnejše komponente, in sicer 802.11n, Bluetooth, Atom Z530 (1,60 GHz) ter 160 GB trdega diska, v prihodnost pa kani Dell dodati še GPS, vgrajen TV-tuner, HSDPA 3G, 250 GB velik trdi disk in 2 GB pomnilnika. Na voljo je v celi paleti barv: obsidiansko črni, alpinsko beli, češnjevo rdeči,...

14 komentarjev

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

Ustanovitelja Googla na Forbesovem seznamu milijarderjev

BBC - Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja odličnega iskalnika Google, sta prišla na Forbesov seznam milijarderjev. Oba sta vredna okrog milijardo dolarjev in sta na 552. mestu.

Nasploh je letošnji seznam precej daljši od lanskega, saj je na njem kar 587 imen (lani 476). Pri Forbesu trdijo, da je razlog v porastu cen delnic v lanskem letu. Na prvem mestu ostaja Bill Gates s 46,6 milijardami dolarjev (kar je približno za pol manj od njegovega rekorda - 90 milijard dolarjev v letu 1999) , tesno za petami pa mu sledi borzni "špekulant" Warren Buffet s 42,9 milijardami ameriških zelencev.

Še seznam prvih petih milijarderjev:

  1. Bill Gates - 46.6 milijard
  2. Warren Buffett - 42.9 milijard
  3. Karl Albrecht - 23 milijard
  4. princ Alwaleed Bin Talal Alsaud - 21.5 milijard
  5. Paul Allen - 21 milijard
in povezava do izvorne novice.

25 komentarjev

Red Hat v črnih številkah

Slo-Tech - Eno od vodilnih podjetij kar se tiče Linux distribucij, Red Hat, se je znašlo v črnih številkah. Da, poslujejo z dobičkom; to četrtletje le-ta znaša znaša $304000, ustvarili pa so za 24,3 milijonov zelencev prihodka. V črne številke so prišli predvsem zaradi povečanega povpraševanja s strani podjetij, ki predstavljajo 93% njihovega prometa. To dokazuje, da se da tudi z "odprto kodo" nekaj zaslužiti. Klik!

Microsoft pa v jok in na drevo ... [:D]

3 komentarji