»

AMD bo proizvajal pomnilniške čipe

AnandTech - AMD, ki je znan predvsem po dizajnu procesorjev in grafičnih čipov, pred razdelitvijo podjetja pa tudi po proizvodnji, se podaja tudi na trg pomnilniških modulov. Kot lahko preberemo na njihovih straneh, AMD pripravlja pomnilniške module DDR3, ki se imenujejo Radeon (enako kot grafični čipi).

Radeoni bodo na voljo v treh serijah - Entertainment, ULTRA PRO Gaming in Enterprise. V vseh primerih gre za 2 GB-čipe, ki delujejo pri napetosti 1,5 V. Razlikujejo so po frekvenci delovanja, zakasnitvah, propustnosti in seveda ceni. Podatki o prvih dve serijah so že znani (1333 oziroma 1600 Mb/s in zakasnitve 9-9-9 oziroma 11-11-11), na zadnje pa še čakamo.

Japonske strani poročajo, da so moduli iz serije Entertainment tam že naprodaj, in sicer za 1570 jenov (14 evrov). Preostalih še ni zaslediti....

21 komentarjev

DoubleRecall eden od zmagovalcev YCombinatorja

Slo-Tech - Slovenski start-up DoubleRecall se je uvrstil med zmagovalce pospeševalnega programa YCombinator v Silicijevi dolini. S tem je pridobil začetno investicijo, izstrelitev v poslovno mrežo doline in možnost za selitev v ZDA.

DoubleRecall je rešitev za medijske spletne strani. Namesto mikroplačil uporabnika pozovejo k določeni "akciji", kot je vpis sponzorskega gesla, sponzor pa nato plača namesto uporabnika. Rešitev v Sloveniji uporablja že več medijskih hiš, kot so Finance, Dnevnik in druge. Robert Farazin se z ekipo seli v Silicijevo dolino, kjer se bodo poizkušali pognati do neba. Zloglasni Yuri Milner vsem ekipam YC ponuja investicijo 150.000 dolarjev, ki jo lahko vzamejo ali ne.

YCombinator je najbolj zaželena odskočna deska za start-upe po celem svetu. Paul Graham je v Silicijevi dolini z neobičajnim pristopom naredil pospeševalnik za start-upe, ki žanje uspehe in...

36 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

AMD: Netbooki bodo izumrli

X-Bit Labs - Medtem ko trg netbookov bujno cveti in proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo na trg poslal boljši, večji in cenejši netbook, se AMD oklepa svojega neodobravanja teh naprav. Dirk Meyer, AMD-jev izvršni direktor, je v nedavnem intervjuju napovedal, da čez eno leto ljudje ne bodo več govorili o netbookih, ker bo razlika med netbooki in prenosniki postala premajhna, tako da se bodo zlili. Dejal je, da je AMD ponovno ocenil trg majhnih prenosnikov in ugotovil, da se splača začeti tekmovati v segmentu majhnih naprav, ki imajo vsaj 10-palčne zaslone (a jih trmasto imenuje mali prenosniki in ne netbooki). S svojimi čipi se nameravajo spustiti vse do naprav, ki stanejo 399 dolarjev. V ta namen izdelujejo procesor s kodnim imenom Ontario, ki bo drugačen od že predstavljenega Yukona, saj bo še cenejši, varčnejši in šibkejši.

Pogovor je tekel tudi o nedavni razdružitvi podjetja na dva dela, o kateri je Meyer potrdil, da bo dokončana v ponedeljek. V sklopu tega bo AMD odprl tudi novo tovarno...

42 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev