»

Izšle specifikacije pomnilnika DDR5

Slo-Tech - Čeprav bi ga morali dočakati že predlani, je novi pomnilniški standard DDR5 prispel šele sedaj. JEDEC Solid State Technology Association, ki skrbi za standardizacijo, je danes uradno izdal nove specifikacije. Kot smo že navajeni, nova verzija vsaj podvaja zmogljivosti prejšnje. Novi čipi bodo lahko hitrejši in večje kapacitete, prve naprave pa pričakujemo prihodnje leto. Najprej bodo prispeli v strežnike, kasneje v osebne računalnike.

Novi standard podpira hitrosti do 6,4 Gb/s in dva kanala. Prvi moduli bodo verjetno zmogli 4,8 Gb/s (današnji DDR4 so 3,2 Gb/s), zgornji meji pa se bomo približali postopoma. Največji modul UDIMM bo lahko meril 128 GB, ker bodo lahko največji čipi sedaj merili 64 Gb (doslej 16 Gb). Posamezen LRDIMM pa bo tako lahko meril do 2 TB. Prvi čipi bodo seveda 16-Gb, kasneje pa pričakujemo tudi večje. Malenkost so tudi znižali obratovalno napetost, ki sedaj znaša 1,1 V. To seveda pomeni nižjo porabo, kar se približno skompenzira z večjo zmogljivostjo....

11 komentarjev

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

X-Bit Labs - Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj...

29 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Winbond z lastnimi GDDR čipi

X-Bit Labs - Čeprav je propadlo Qimondo oz. njen grafični oddelek kupila Elpida, Winbond, ki se je prav tako potegoval za taisti del Qimonde in je ostal praznih rok, ne bo obupal. Podobno kot Elpida je tudi Winbond od Qimonde kupil tehnologije, povezane s proizvodnjo GDDR pomnilnika, a je, za razliko od Elpide, ki je dobila tudi inženirje, ostalo le pri tem. Skupaj s pogodbo je Winbond prevzel tudi 28,3 milijonov dolarjev Qimondinega dolga.

Da bo volk sit in koza cela, bodo prvi GDDR čipi, ki jih bo izdelal Winbond, izdelani v 70 nm-proizvodnem procesu, Elpidini pa v nekaj manjšem, 65 nm. Winbond je tako sposoben izdelovati GDDR3 in GDDR5 pomnilniške čipe, a zaenkrat še niso predstavili načrtov, kdaj naj bi le-ti postali na voljo proizvajalcem grafičnih kartic. Do nadaljnjega, dokler proizvodnje ne zažene tudi Elpida (oz. Winbond, ki naj bi sprva zanjo proizvajal čipe), bomo tako še vedno imeli le dva proizvajalca GDDR čipov, Samsung in Hynix.

6 komentarjev

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

Prvi 40 nm čip iz ATija - RV740

Guru 3D - Novinca, ki je po vsej verjetnosti namenjen testiranju pomanjšanega proizvodnega procesa s 55 na 40 nm, sledil pa mu bo RV790XT, so na test zapeljali pri Guru3D. Razen novega proizvodnega procesa kartica ne prinaša nič pretresljivega, zanimiva je le odločitev za hitrejši, GDDR5 RAM, sploh glede na cenovni razred.



Guru3D zagotavlja, da bo cena nižja od 100 dolarjev oz. 90 €, kar je manj od HD 4830, ki pa ga Radeon HD 4750, kot so ga poimenovali pri Guru3D (kar pa ni uradno ime, zgolj špekulacija), tudi prehiti. Slednje tudi ni presentljivo, saj ima enako število stream procesorjev, 640, obenem pa je pri 650 do 700 MHz frekvence jedra za okrog 100 MHz hitrejši od HD 4830. 3200 efektivnih megahertzev zagotovo pomaga pri prepustnosti, saj je opremljen z le 128 bitov širokim pomnilniškim vodilom, kar je verjetno tudi glavni razlog za odločitev za GDDR5 pomnilnik. Iz zmogljivosti inženirskega primerka so guruji ocenili še, da zmore 900 gigaflopsov.

Kartica je opremljena z enim 6...

15 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Samsung razkril 1600 MHz GDDR-II pomnilnik

X-Bit Labs - Kot veste, zadnje čase na področju izdelovanja pomnilniških modulov poteka velika bitka med proizvajalci. In to ne le pri sistemskem DDR pomnilniku, ampak tudi pri GDDR, pomnilniku, namenjemu grafičnim karticam.

Samsung pa je pred nekaj dnevi razkril izboljšano inačico - GDDR-2. Končni izdelek bo temeljil na tehnični dovršenosti, saj si pri nazivni hitrosti, ki so jo pripisali izdelku, ne smejo privoščiti napak. Kot pa je že razvidno iz naslova, bo noviteta tiktakala pri 1600 MHz. Samsung je za to priložnost najavil izdelek v izvedenki z 256 MB, prav tako bo v uporabi modul, ki bo omogačal grafičnim karticam uporabo 512 MB. V pasovni širini 128-bitov bo omogočal prenos dobrih 25 GB/s, pri 256 bitih pa bo prepustnost presegala 51 GB/s. Klik!

Kaj lahko se zgodi, da bosta dotični pomnilnik uporabljala tudi NV 40 in R 420

4 komentarji

Intel sponzorira Samsunga

Sillicon Strategies - Samsung bi lahko označili kot največjega serčneža med proizvajalci pomnilnika trenutno. Če redno spremljate naše novice, potem gotovo že veste, da je Samsung trenutno največji proizvajalec RDRAM pomnilnika in je zmožen proizvodnje 7 milijonov enot na mesec. To pa še vedno ni dovolj za povpraševanje, ki ga (umetno?) ustvarja Intel, tako da bo silikonski gigant v Samsung vložil denar in jim zagotovil dodatne proizvodne zmogljivosti. Samsung torej ne samo, da pobira mastne denarce s proizvodnjo pomnilniških čipov (so trenutno edini, ki proizvajajo čipe vseh vrst), temveč bo še deležen zastonjske razširitve proizvodnih zmogljivosti. Krneki . Več tukaj.

0 komentarjev

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev