»

Acer predstavil prvi (pravi) Ion PC

vir: engadget
engadget - Kmalu po nVidijini objavi, da so sistemi Ion že nared za predstavitev, je Acer predstavil svojo namizno rešitev. Sodeč po govoricah o sistemu, poimenovanem Hornet, le-te niso bile zgrešene, saj mu je novinec zelo podoben, imenuje pa se AspireRevo. Prihaja s standardnimi zmogljivostmi sistema Ion, kot so predvajanje 1080p video vsebin, igranje nezahtevnih iger (npr. Call of Duty 4 oz. Spore), HDMI (in VGA) izhod, zvočni vhod in izhod, eSATA, gigabitna mrežna povezava ter 6 USB priključkov. Dodan je še čitalec štirih vrst medijskih kartic, opremljen pa je z do 4 GB pomnilnika in do 250 GB trdega diska. Vse skupaj je zapakirano v lično in majhno ohišje (18 x 18 x 3 cm). Podatka o ceni in izidu še ni,...

21 komentarjev

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev

Microsoft certificiral platformo Ion

bit-tech.net - Pred kratkim uradno predstavljena platforma Ion, kjer dvojedrnemu procesorju Atom dela družbo vezno čipovje iz serije Geforce 9, je pravkar dobila WHQL certifikat za Windows Vista. To je logičen korak, saj se bo platforma uporabljala v računalnikih majhnih dimenzij in predvsem v t.i. Netbookih, ki pa jih imajo mnogi uporabniki za prave prenosnike in prav zaradi tega pričakujejo tudi spodobne zmogljivosti za normalno delo.



Ion zaradi svojih zmogljivosti odpira možnost uporabe Wndows Vista (do sedaj so bili netbooki omejeni na Windows XP oz. pogosteje uporabljan Linux), vključno z grafičnim vmesnikom Aero. Platforma je za pridobitev certifikata morala...

35 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Nvidia, VIA in SiS z (občutno) manj prihodkov

Slo-Tech - Tretje četrtletje letošnjega leta iz finančnega vidika ni bilo najbolj rožnato za večino podjetij s področja računalništva, med njimi tudi treh, ki so nedavno objavila svoje finančno poročilo za omenjeno četrtletje. Prihodki nVidie so se namreč glede na enako obdobje lanskega leta zmanjšali za dobrih dvajset odstotkov in znašajo 898 milijonov ameriških dolarjev. Znatno večji padec je doletel dobiček, saj je bil ta v primerjavi s tretjim četrtletjem lanskega leta za kar 74 odstotkov manjši in je znašal 61,7 milijonov dolarjev. Več o tem si preberite v nVidiinem finančnem poročilu.

Upad prihodkov na letni ravni je doletel tudi podjetji VIA in SiS. Kljub temu, da so Viini prihodki oktobra bili za slabih 14% višji od septembrskih in so znašali 15 milijonov evrov, so v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta bili nižji za skoraj 40%. Skupni prihodki prvih desetih mesecev letošnjega leta pa so od le-teh v enakem obdobju lani nižji za slabih 47 odstotkov.

Z velikim upadom prihodkov...

2 komentarja