»

Prvi vtis na Facebooku: Število prijateljev vpliva na privlačnost

Slo-Tech - Nič kaj novo ni spoznanje, da si prvo mnenje o posamezniku ustvarimo na podlagi celega vtisov, opažanj in podatkov, ki so lahko ali pa niso pravilni. Facebook omogoča odlično možnost raziskati ta fenomen podrobneje, saj je mogoče količino in vrsto informacij, ki jih izdamo, prilagajati in spreminjati. Znanstveniki so tako ugotavljali, kako popularnost, ki jo določata števili prijateljev in fotografij, vpliva na percepcijo privlačnosti. Ugotovili so, da precej.

Raziskovalci so pripravili nove profile na Facebooku, na katere so postavili dejanska sporočila iz velikega vzorca ljudi. Potem so spreminjali fotografijo (kontrolirana spremenljivka) in število prijateljev ter fotografij (neodvisne spremenljivke). Popularni...

99 komentarjev

MC Hammer predstavil svoj spletni iskalnik

MC Hammer.

vir: TechCrunch
TechCrunch - Stanley Kirk Burrell, znan predvsem kot MC Hammer in po pesmi U Can't Touch This ('91), se je v zadnjih letih skušal uveljaviti kot spletni podjetnik in angelski investitor. Uvodne korake v to smer je opravil kot MC na družabnih delih priznanih spletnih konferenc (npr. TechCrunch Disrupt SF), sinoči pa je na Web 2.0 Summitu v San Franciscu predstavil svoj prvi startup, spletni iskalnik po imenu WIREDoo - Are you one?.

WIREDoo je za zdaj v zaprti beti (na svoje vabilo še čakamo), je pa Hammer na predstavitvi že razložil njegove ključne prednosti. Rezultati iskanja, npr. za določen kraj ali model avta, bodo opremljeni z bogatimi kontekstualnimi informacijami o iskanem pojmu, npr. z zemljevidi kraja, podatki o...

18 komentarjev

Izboljšano upravljanje z zasebnostjo v Facebooku

Facebook - Eden večnih očitkov Facebooku je pomanjkanje transparentnosti pri določanju, kaj je javno, kaj je zasebno in kaj je v vmesni sivi coni. Vse nastavitve so bile zakopane globoko na podstraneh, tako da se je bilo do njih prebiti precej težko in tudi neintuitivno. Google+ je te stvari uredil pregledneje, kar je verjetno spodbodlo tudi Facebook, da uvede nekaj sprememb. Odslej bodo nastavitve zasebnosti bolj transparentne.

Nastavitve, ki so bile prej dostopne s klikom na Account Settings, se bodo pojavile neposredno ob vsakem objavljenem prispevku. Tako bo mogoče objave na zidu, slike, informacije v profilu itn. sproti budno spremljati in določati, kdo jih lahko vidi. Dobrodošla sprememba je...

22 komentarjev

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji

Assange v nedavnem intervjuju* označil Facebook za 'najbolj strašljiv vohunski stroj od vseh'. Slika je parodija na titulo Time Magazine's 'Person of the Year', ki jo je lani prejel Mark Zuckerberg.

vir: Slashdot
Slashdot -

Wikileaks je nedavno preko twitterja objavil Facebookov priročnik za pravosodne organe (pdf, 180kb), ki našteva podatke, ki jih policija in drugi pravosodni organi lahko dobijo o uporabniku popularnega socialnega omrežja.

In ti so:

  • User ID (številčni) in/ali kratko ime
  • e-poštni naslov
  • datum in čas...

83 komentarjev

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Slo-Tech - Pred kratkim sta bili objavljeni kar dve raziskavi, ki sta osvetlili vplive uporabe Facebooka na duševno stanje. Njuni rezultati so na prvi pogled nasprotujoči, a podrobna analiza odkrije, da se dopolnjujejo. Facebook namreč po eni strani izboljšuje samopodobo uporabnikov, a po drugi strani tudi povzroča stres. Starejše študije podobno kažejo, da ima lahko Facebook veliko negativnih učinkov na duševnost.

Prva raziskava je pokazala, da velika množica prijateljev na Facebooku stresno vpliva na posameznika. Izvedli so jo na škotski Edinburgh Napier University, kjer so analizirali približno 200 rednih uporabnikov Facebooka. Ugotovili so, da se 12 odstotkov uporabnikov spričo Facebooka počuti anksiozne in ima v povprečju 117 prijateljev, medtem ko ima preostanek, ki ne počuti tako, v...

13 komentarjev

Facebook popustil nemških zahtevam po varovanju zasebnosti

The New York Times - Nemški zakoni o varovanju zasebnosti so eni najstrožjih na svetu, kar je pred kratkim izkusil veliki Google, ki je moral uporabnikom dopustiti zamegljevanje svojih nepremičnin v projektu Google Street View. Sedaj mu sledi Facebook, saj je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, objavil negativno mnenje o spoštovanju pravice do zasebnosti Facebooka, zato je ta hitro reagiral in popravil očitano. V nasprotnem primeru bi mu namreč lahko grozila globa v višini do 300.000 evrov in obilica slabe publicitete, ki si je res ne želi.

Jabolko spora je Facebookova storitev za iskanje prijateljev Friend Finder. Z njo lahko uporabnik Facebooka poišče svoje...

7 komentarjev

Prvi alfa test Diaspore

Ars Technica - Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledala alfa verzija Diaspore. Gre za odprtokodno socialno omrežje, ki nastaja v odgovor na pomisleke o varnosti in zasebnosti na zaprtokodnih omrežjih, kot je Facebook. Prvo kodo je Diaspora objavila septembra, a so takrat pri podrobnem pregledu našli nekaj tehničnih težav in varnostnih pomanjkljivosti. Te so sedaj odpravili in pred izbrano zaprto skupino preizkuševalcev je alfa test. Udeleženi lahko povabijo svoje prijatelje, razvijalci pa bodo krog uporabnikov širili vsak teden.

Kaj ponuja Diaspora, so si ogledali na Ars Technici. Vse skupaj je še vedno zelo primitivno, pa tudi strežniki so nekolikanj počasni zaradi velikega navala. Kakorkoli že, poglejmo si...

24 komentarjev

Nov rekord: spletna fotografija z označenimi 8000 ljudmi na Facebooku

Izsek iz ogromne slike

vir: Daily Mail
Daily Mail - Pred približno tremi meseci, točno med polčasom nogometne tekme med Slovenijo in Anglijo na svetovnem prvenstvu, so na Festivalu Glastonbury posneli ogromno fotografijo množice, ki se je prišla zabavat v angleški Somerset. Tisti hip so vsi prisotni gledali nogometno tekmo z našo reprezentanco, sicer pa je festival glasbene narave.

Na fotografiji je 70.000 ljudi, pomembneje pa je, da je posnetka v dovolj veliki ločljivosti (1300 megapikslov), da je moč prepoznati tudi 300 metrov oddaljene obraze. Ker živimo v dobi socialnih omrežij, je fotografija romala tudi na Facebook, kjer se ljudje že tri mesece pridno označujejo (tagging) na njej. Do danes se je prepoznalo že več kot...

16 komentarjev

Diaspora pokazala kodo

TechCrunch - Diaspora je nastajajoča konkurenca Facebooku, ki želi uporabnikom ponuditi nekaj več - hitro delovanje, vitko in odprto kodo ter s tem popoln pregled. Za razliko od Facebooka Diaspora nima centralnega strežnika, saj gre za distribuirano socialno omrežje. Uporabniki se tej družabni strani sicer še ne morejo pridružiti, saj bo alfa verzija na plano pokukala šele oktobra, so pa pisci držali besedo in odprli izvorno kodo.

Za zdaj je Diaspora videti še zelo oskubljena, a hkrati tudi zelo pregledna. Ta hip nudi statuse, iskanje prijateljev po internetu, deljenje fotografij, šifriranje in podpisovanje prometa (razen slik) ter upravljanje s prijatelji. Do konca meseca bo Diaspora pridobila še ves potreben lišp, tako da to sploh ni bistveno....

30 komentarjev

Odprti profili s Facebooka v enem torrentu

Slashdot - Res se že ponavljamo, ko vedno znova opozarjamo, da je Facebook odlično orodje za iskanje davno izginulih kontaktov in vzdrževanje stikov, a za dobro uporabniško izkušnjo zahteva pravilno nastavitev zasebnosti. Letos so upravljavci Facebooka že nekajkrat spremenili sistem nastavitev zasebnosti podatkov, zato ni odveč pogledati, ali podatke res vidijo le tisti, ki si to zaslužijo.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se znajdete v ogromni datoteki, ki se te dni distribuira prek torrentov. Ron Bowes s Skull Security je v 2,8 GB veliko datoteko stisnil URL-je vseh profilov uporabnikov na Facebooku, ki so v iskalnikih, imena vseh teh uporabnikov, potencialna uporabniška imena za prijavo itn. Zbrani podatki niso zelo občutljivi ali uporabni, so bolj indikacija, kaj vse je moč najti in povsem legalno zbrati na internetu.

5 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook z novimi nastavitvami zasebnosti

Prenovljena stran z nastavitvami zasebnosti

Guardian - Facebook je v sredo nekoliko prenovil središče za nastavitve zasebnosti, s čimer naj bi uporabnikom olajšal odločanje, kaj želijo deliti s kom. Skrbniki strani pravijo, da so poenostavili nastavitve, saj je sedaj namesto trinajst le osem strani nastavitev. Prav tako za nastavitev vse zasebnosti ni več potrebno odkljukati 50 nastavitev, saj jih zadostuje 15. Na The Guardianu so primerjali stare in nove nastavitve in so z izboljšavami zadovoljni. Dobrodošla novost je tudi pregled in nastavitev informacij, ki jih lahko aplikacija o vas zberejo od vaših prijateljev, četudi sami aplikacije ne uporabljate.

5 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev

Zasebnost na Facebooku se krči

Slo-Tech - Facebook nas vsake toliko časa razveseli s kakšnim novim načinom, ki nastavljanje zasebnosti še bolj zaplete. Večini se ne ljubi poglabljati v varnostne nastavitve, zato je na spletu veliko popolnoma odprtih profilov ljudi. Ta teden pa je Facebook dodal dve novosti, ki naj bi se uporabnikom pomagali zaščititi pred prevaranti. Prva spremlja, s katerih naprav se uporabniki prijavljajo na Facebook in se more nastaviti tako, da jih takoj obvesti, če se kdo prijavi v njihov račun prek naprave ali IP-ja, ki ni na seznamu potrjenih. Poleg tega bodo skušali blokrati sumljive prijave v sistem. Če bo kdo poskusil v sistem vstopiti z vašimi podatki prek čudne, neobičajne naprave, ga bo Facebook pozval, da svojo identiteto dodatno dokaže bodisi z...

33 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Pri Facebooku napisali svoj PHP prevajalnik

Postopek prevajanja s HipHopom

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Pri Facebooku so danes objavili, da njihovi inženirji delajo na prevajalniku, ki prevaja PHP kodo v C++. Osemmesečni projekt nosi ime HipHop for PHP in bo izdan pod odprtokodno licenco, obljublja pa precejšnje pospešitve izvajanja PHP aplikacij.

HipHop se obnaša podobno kot ostali prevajalniki, saj naprej opravi analizo kode in vseh deklaracij, zatem dodeli ustrezne tipe vsem objektom na koncu pa zgenerira vmesno kodo. Od ostalih se pa razlikuje v tem, da v je v primeru HipHopa ta vmesna koda v C++. Tule potem v prevajanje vskoči g++ in prevede rezultat z dodatnimi optimizacijami v strojno kodo.



O rezultatih prevajanja trenutno še ni veliko znanega, pri Facebooku pa pravijo, da je uporaba prevajalnika pri njih zmanjšala obremenitev...

53 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

Slike s Facebooka bolnico stale bolniškega nadomestila

Ena izmed spornih fotografij

Slashdot - Nathalie Blanchard iz Québeca je že dlje časa na bolniškem staležu s svojega delovnega mesta v IBM-u, saj so ji zdravniki diagnosticirali hudo obliko depresije. Zaradi tega prejema nadomestilo plače od zavarovalnice Manulife. Sedaj pa nič več, saj so prejemki usahnili. Kanadčanka je poklicala zavarovalnico in povprašala, kje tiči problem. Odgovor jo je presenetil.

V Manulifu so dejali, da sodeč po slikah s Facebooka, kjer je Nathalie Blanchard videti vesela na nastopu skupine Chippendales, na praznovanju svojega rojstnega dneva in na obmorskem oddihu. Po interpretaciji Manulifa to dokazuje, da ni več depresivna, tako da je spet sposobna za delo in nadomestila za bolniško odsotnost ne...

34 komentarjev

Facebook poskrbel za besedo leta 2009

CNet - Internet vpliva na vsa področja našega življenja in nanj seveda ni imun niti jezik. Medtem ko se pri nas na vse kriplje trudimo jezik ubraniti pred novimi besedami, s čimer mu delamo medvedjo uslugo, saj namesto lepega slovenskega neologizma skozi stranska vrata vanj tihotapimo tuje spakedranke, so angleško govoreči strpnejši.

Ameriški New Oxford American Dictionary je izbiral besedo leta 2009 - zmagal je glagol unfriend (po svoje čudno, da ga niso imeli, saj beseda unfriended obstaja že od pamtiveka), ki ga je vpeljal Facebook in pomeni nekoga odstraniti s seznama prijateljev. Roko na srce, kaj pretirano inovativni tile Američani niso, saj je slovenščina prav enako besedo v samostalniški obliki že zdavnaj imela in jo tudi poslala na smetišče zgodovine, medtem ko jo naši južni sosedje še vedno živo uporabljajo.

V finalni izbor so se s tehniškega področja prebile še besede hashtag s Twitterja, intexticated, netbook, paywall in sexting. Cenjene bralce vabimo, da poskusijo poiskati...

51 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

First Monday - Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si velja tudi pri uporabi socialnih omrežij. Moderni način življenja namreč omogoča enostavno zbiranje in sledenje človeških interakcij. Nekje obstajajo zapisi o vseh poslanih in prejetih elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-ih. Na tem mestu ni pomembno, ali jih kdo dejansko bere - dovolj je, da obstaja možnost, da bi jih kdo. In ker gliha vkup štriha, se da na podlagi analize socialnih kontaktov zelo dobro profilirati posameznika s skrbnim pregledom njegovih prijateljev, ne da bi karkoli vedeli o njem.

Pojav Facebooka in podobnih strani pa to omogoča sleherniku, saj so podatki o interakcijah tu dostopni vsem in ne le posvečenim (npr. telefonskemu operaterju)....

14 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

Facebook začasno izgubil desetino fotografij

ComputerWorld - Facebook, spletna stran za navezovanje in vzdrževanje kibersocialnih stikov, je včeraj objavila, da so zaradi odpovedi diskov začasno izgubili kar desetino fotografij, ki so jim jih v hrambo zaupali uporabniki. Kot so zapisali v obvestilu za javnost, jim je v petek zvečer ob rednem remontu poslušnost odpovedalo kar nekaj diskov, zaradi česar so 10 do 15 odstotkov slik v albumih zamenjali vprašaji. Kaj natančno je izpad povzročilo, še raziskujejo, saj so take hkratne zatajitve redek slučaj. Facebook uporabnikom zatrjuje, da so vsi njihovi podatki varno shranjeni še kje drugje (o tem sploh ne gre dvomiti), le da bo nekaj časa trajalo, da jih obnovijo iz varnostnih kopij. In ne, ne bo se treba vnovič potagati.

8 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

MacLockPick - avtomatizirana kraja podatkov

vir: Gizmodo
Gizmodo - Šokantna napravica iz naslova izgleda zelo nebogljeno, kot običajen USB pomnilnik, dejansko pa je bistveno bolj zmogljiva in nevarna. Ob vključitvi v USB na najbližjem Macu bo MacLockPick predrzno pridobil podatke o vseh geslih, shranjenih znotraj programa Keychain, obiskanih spletnih straneh, seznamu prijateljev v IM aplikaciji, nedavno odprtih datotekah in še marsičem. Sicer ne gre za izkoriščanje varostnih lukenj, saj naprava deluje samo, če je v sistem prijavljen uporabnik z administratorskimi pravicami in če je nastavljeno avtomatsko dostopanje do omenjenih podatkov brez preverjanja gesla, za nameček pa je dostopna zgolj uradnim organom, saj bi v napačnih rokah znala z malo social engineeringa povzročiti...

27 komentarjev