»

Intel bo investiral tudi na Kitajskem

The Wall Street Journal - Intel nadaljuje investicije na Kitajskem, s čimer si želijo zagotoviti nadzor nad proizvodnjo delov za svoje mobilne naprave. Potem ko so septembra vložili poldrugo milijardo dolarjev v holdinško podjetje, ki ima v lasti Spreadtrum Communications in RDA Microelectronics, s čimer so si zagotovili 20-odstotni delež v podjetju, bodo v naslednjih 15 letih investirali še 1,6 milijarde dolarjev. To je sicer manj od obsežnih Intelovih vlaganj v Izraelu, a vseeno ni zanemarljivo.

Novo investicijo bo Intel namenil za tovarno v Čengduju, ki so jo odprli leta 2005 in doslej vanjo vložili 600 milijonov dolarjev. Z nadgradnjo želijo tam omogočiti proizvodnjo mobilnih naprav, kot so pametni telefoni, tablice in naprave za nošnjo (npr....

8 komentarjev

Skupina okrog Intela investira 3,5 milijarde dolarjev v razvoj

The Wall Street Journal - Intel ugotavlja, da bi ameriški tehnološki sektor potreboval nekoliko finančne vzpodbude, da bi ponovno postal konkurenčnejši in uspešnejši na globalnem trgu. V ta namen pripravljajo zavezništvo s 24 skladi tveganega kapitala, ki bo v to branžo investiralo 3,5 milijarde dolarjev v prihodnjih dveh letih, je včeraj v Washingtonu napovedal Intelov izvršni direktor Paul Otellini. Skupina se bo imenovala Invest in America Alliance in želi s svojim doprinosom dopolniti državne in zvezne investicije. Spomnimo, da je Intel lani napovedal investicijo v višini 7 milijard dolarjev v posodobitve svojih proizvodnih obratov v ZDA.

Glavnino sredstev bodo namenili podjetjem, ki se bavijo z informacijsko tehnologijo, čisto tehnologijo in biotehnologijo, med njimi tudi podjetjem iz inkubatorja (start-ups). To pa ne pomeni, da bodo brez ostali na ostalih področjih, saj kanijo podpreti tudi molekularno diagnostiko, bioinformatiko, razvoj električnega vozila in brezžično infrastrukturo.

Dobrodošel...

7 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

Intel ne bo razvijal procesorja za Playstation 4

Sony - Ta teden se je v britanskem spletnem časniku The Inquirer skrivnostno pojavila zgodba, da naj bi bil Intel zelo resni kandidat za razvoj in izdelavo grafičnega procesorja v naslednji verziji Playstationa. Vse skupaj se je sicer zdelo nekoliko neverjetno, a so mediji na spletu zgodbo vseeno pograbili, tako da se je znašla na marsikateri uglednejši strani. Nak, ne bo. Sony je namreč bliskovito in odločno zanikal te trditve. Označili so jih za najboljšo znanstvenofantastično zgodbo po Gospodarju prstanov, tako da kakšnega dvoma ne more biti.

24 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev

Težave za Intel in Microsoft

Slashdot - Intel se je spričo težkih razmer na svetovnih trgih odločil - pravijo sicer začasno, čeprav bo do prestrukturiranja zagotovo prišlo - zapreti pet starejših obratov. Prizadete tovarne so dve v Penangu v Maleziji, ena na Filipinih, Fab 20 v Oregonu in D2 v Kaliforniji, obe ZDA. Skupno je neposredno s temi obrati povezanih med 5000 in 6000 ljudi, a Intel obljublja, da vseh ne bo poslal na cesto. Vsaj nekaterim bodo ponudili delo v drugih tovarnah. Gre za starejše proizvodne postopke, medtem ko naj novih linij za 45- in 32-nanometrsko proizvodnjo ne bi spreminjali.

Nekoliko sivih las ima tudi Microsoftova uprava, saj so se pričakovanja o odpuščanjih tekom tega meseca izkazala za točna. Rez ne bo tako izrazit, kot se je pisalo, a še vedno bo odveč 5000 zaposlenih (približno pet odstotkov vseh zaposlenih), kar bo prvo večje odpuščanje v Microsoftu od ustanovitve, če izvzamemo krčenje osebja v prevzetih podjetjih. Prvih 1400 so že odpustili, ostali pa naj bi sledili v naslednjih 18...

20 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar