»

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Apple namerava prodati več iPhonov

Očitno bo Verizon končno dobil svoj iPhone

vir: Ars Technica
Ars Technica - Za prvo četrtletje prihodnjega leta je Apple sprva načrtoval prodati 19 milijonov iPhonov, a so zdaj te napovedi dvignili za kar dva milijona na 21 milijonov primerkov. Pri tej številki je sicer še en pomembnejši podatek, saj je skoraj tretjina teh telefonov (do 6 milijonov) namenjena mobilnim omrežjem tipa CDMA, kar kar vpije po različici iPhone 4 za ameriškega operaterja Verizon, o katerem se govori že dolgo. V primerjavi s preteklimi četrtletji so napovedi zelo optimistične, saj so v tretjem letošnjem četrtletju prodali rekordnih 14,1 milijona primerkov, za zadnjega, ki se bo končal že čez nekaj dni, pa ocenjujejo, da bi številka lahko dosegla 15,5 milijona mobilnih telefonov. Točne podatke o teh številkah bomo dobili že 18....

58 komentarjev

Apple znova rekordno

iPhone 4, vir skoraj polovice prihodkov za Apple

vir: CNet
CNet - Applova desetina tržnega deleža računalnikov v ZDA je bila dosežena le na en način, z dobro prodajo le-teh. A dobro so se očitno prodajali še ostali izdelki iz Cupertina, saj so zabeležili še eno rekordno četrtletje. V zadnjem četrtletju njihovega fiskalnega leta 2010 so s prek 20 milijardami dolarjev pridelali kar 4,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar na delnico nanese dobrih 4,5 dolarja. S tem so presegli pričakovanja delničarjev (ti so pričakovali okrog 19 milijard prihodkov) in za dve tretjini zvišali prihodke iz enakega obdobja lani.

Prodajne številke so izboljšali v vseh kategorijah izdelkov, ki jih prodajajo, saj so s 3,8 milijoni prodanih Macov v primerjavi...

96 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Cybersquatting lani na rekordnih ravneh

TG Daily - Kot poroča TG Daily, je bila praksa, ki je v angleščini poznana pod izrazom cybersquatting, leta 2008 v skokovitem porastu. Cybersquatting je izpeljanka iz besed cyber (kiber) in squatting, ki pomeni nezakonita nastanitev v opuščenem poslopju, označuje pa registracijo domen, ki so podobne ali zatipkane verzije priljubljenih naslovov - denimo gogle.com ali windwos.com. Z njihovo uporabo poskuša lastnik pridobiti premoženjsko korist z izkoriščanjem poznanosti znamke. UN WIPO je izračunala, da je bilo leta 2008 vloženih rekordno število pritožb zoper te domene. Lani so tako prejeli 2329 zadev, kar je osem odstotkov več kot leto prej, od začetka delovanja leta 2000 pa kar 14.000. Nekatere take zatipkane domene registrirajo "pravi" upravičenci že prej, druge pa pridobijo po pravnih bitkah. Pri nas za tovrstne spore skrbi ARNES.

16 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev