»

Google Drive prihodnji teden?

TheNextWeb - Vsake toliko časa se na internetu okrepijo govorice, da bo Google zdaj zdaj izdal svojo storitev Google Drive (ali GDrive), ki bo konkurenca Dropboxu in ostalim skladiščem podatkov oblaku. O GDrivu smo prvikrat resneje pisali leta 2009, ko je bilo v pobeglih Googlovih dokumentih moč prebrati marsikaj zanimivega. Govorice so se zopet okrepile ta teden, le da imamo tokrat več indicev, zakaj gre sedaj bržkone zares. Google Drive naj bi izšel prihodnji teden v torek ali sredo.

Kot piše TheNextWeb, ki se sklicuje na pobegle informacije od enega izmed Googlovih partnerjev, bo brezplačni Google Drive izšel prihodnji teden. Vsi uporabniki z Googlovim računom bodo prejeli 5 GB prostora za skladiščenje podatkov, kar je dvainpolkrat več od osnovne ponudbe Dropbox....

47 komentarjev

Apple se pripravlja na iCloud

ComputerWorld - Apple je od švedskega podjetja Xcerion odkupil domeno icloud.com, na kateri Xcerion prej ponujal storitev hranjenja podatkov v oblaku in neposrednega urejanja podatkov s spletnimi različicami urejevalnika besedil, preglednic, slik itn. Xcerion je svojo storitev že preimenoval v CloudMe, potem ko je Apple za domeno (in verjetno tudi blagovno znamko iCloud) odštel 4,5 milijona dolarjev.

Če v enačbo prištejmo še nov podatkovni center, ki ga Apple gradi v Severni Karolini, in omejitev MobileMe, se zdi verjetno, da bo Apple kmalu ponudil oblačno storitev iCloud. Podobno smo namreč leta 2008 najprej opazili, da je Apple kupil domeno me.com, kmalu zatem pa so zagnali storitev MobileMe. Ker je Amazon že pripravil svoj Digital Locker in ker tudi Google intenzivno dela na svoji oblačni storitvi, je Applova poteza logična. Uradno predstavitev iClouda pa, če nekoliko...

21 komentarjev

T-Mobile predstavil G2

engadget - T-Mobile je predstavil naslednika svojega prvega androidnega pametnega telefona, ki se imenuje G2. Poganja ga Qualcommov MSM7230 Snapdragon s procesorjem pri 800 MHz in aplikacijskim koprocesorjem druge generacije. Zaslon meri 3,7 palca, celoten telefon pa tehta 180 gramov in meri 12 x 6 x 1,5 cm. Naprava ima 4 GB notranjega pomnilnika, prednameščeno 8 GB kartico microSD (podpira velikosti do 32 GB), tipkovnico Swype, kamero s petimi megapiksli in avtofokusom ter LED-flešem, ki zmore snemati z ločljivostjo 720p. Za brskanje po spletu uporablja Flash Player. Energijo zagotavlja baterija s kapaciteto 1300 mAh.

Na telefonu teče Android 2.2 in tudi sicer se lahko pohvali s še večjo integracijo z Googlovimi...

17 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Microsoft pripravlja My Phone

CNet - V petek je Microsoft - domnevno pomotoma - na splet postavil stran getskybox.com (od kod ime domene, ni jasno nikomur, bojda gre za kodno ime projekta), kjer je opisal novo storitev My Phone, ki bo uporabnikom Windows Mobile 6 omogočila 200 MB spletnega prostora za imenike, koledar, fotografije, glasbo, besedila, sporočila, dokumente itn. Stran je kmalu izgnila, a nekaj podrobnosti je le pricurljalo na dan.

Uradno predstavitev pričakujemo 17. februarja, do takrat pa velja, da naj bi bila storitev omejena na telefone, ki poganjajo Windows Mobile 6. Storitev bo sinhronizirala telefon in stran Windows Live Web, omogočala bo deljenje datotek z drugimi uporabniki, posodabljane teh informacij z računalnika in izdelavo varnostnih kopij, ne bo pa znala (ali hotela) sodelovati s strežniki Exchange. Kopiranje bo potekalo enkrat dnevno in ga bo mogoče po želji ročno sprožiti kadarkoli. Microsoft želi s to storitvijo konkurirati Applovi MobileMe, ki je izšla 9. julija lani. Slednja nudi 20...

4 komentarji

GDrive implicitno potrjen

Slashdot - Poročali smo že o fantomskem Gdrivu, ki naj bi ga Google razvijal in bo omogočal hranjenje datotek uporabnikov na spletu. Očitno gre dejansko za izdelek, ki bo kmalu nared, saj so v divjino interneta ušle nove informacije. Ušle pravzaprav ni najprimernejši izraz, saj se jih Google sploh ni pretirano potrudil skriti. Tako najdemo v datoteki javascript v Google Packu eksplicitno omenjen Gdrive okarakteriziran kot Online file backup and storage skupaj s pripadajočima opisoma. Eden izmed njiju pravi: GDrive vam omogoča dostop do vaših od koderkoli, kadarkoli, s katerekoli naprave - z namizja, iz brskalnika ali prek mobilnega telefona. Poleg tega se na spletu valja dokument PDF, ki opisuje Platypus, ki se je preimenoval v Gdrive.

3 komentarji

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Google se širi v vse smeri

Ekipa G

vir: The New York Times
Google - Googlov lastni brskalnik Chrome, ki je pred tremi meseci šele izšel, pridobiva nove uporabnike s svetlobno hitrostjo. Statistika obiskovalcev spletne strani CNet kaže, da se je njihove število z enega odstotka v septembru v novembru potrojilo. S tremi odstotki se uvršča na dobro četrto mesto, za IE-jem (40,7), Firefoxom (37,4), Safarijem (18,2) in pred Opero (1,2 odstotka). Verjeti seveda gre, da so obiskovalci spletne strani z računalniškimi novicami nekoliko bolje tehnično podkovani, zato so globalni rezultati malce drugačni. Net Applications, ki zasleduje 160 milijonov uporabnikov in 40.000 strani, ocenjuje tržni delež Chroma na 0,74 odstotka, kar je točno toliko kot Opera. Še vedno prepričljivo...

34 komentarjev

Microsoft razkril nekoliko več o "Live Drive"

CNet - Microsoft je podal nekaj informacij o prihajajoči storitvi, imenovani "Live Drive", ki naj bi bila zastonj.

Vsak uporabnik storitve bo dobil približno dva gigabajta prostora, če mu pa to ne bo zadostovalo, bo lahko Microsoftu nakazal nekaj dolarjev za dodaten prostor. Cen, ter kdaj bo stvar na voljo za širšo uporabo, Microsoft še ni objavil. Znano je še, da bo storitev dosegljiva iz prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista.

Google še ni javno potrdil, da bo ponujal navidezni disk, ampak se o storitvi, ki si je prislužila kodno ime "Platypus", že govori. Kasneje naj bi bila znana kot GDrive. Rezultati dela so že vidni.

Oba tekmeca, Google in Microsoft, pa že dalj časa ponujata par gigabajtov prostora namenjenega elektronski pošti.

32 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Enkripcija media datotek v WinXP

Wired News - Tehnologija, ki bo stala za kodiranjem zvočnih ter video datotek, se imenuje SAP (Secure Audio Pathway). Microsoft jo je že vgradil v Windows ME, sedaj je pa potrdil, da se bo tehnologija nahajala tudi v prihajajočih Windowsih XP. Kako točno zadeva deluje, v tem članku nisem ravno perfektno zastopil, a vseeno bom delil to zmedeno izkušnjo z vami. To naj bi izgledalo tako: Windows Media Player (vgrajen v Okna), bo za sabo imel tehnologijo SAP (tudi vgrajeno v Okna), katera bo za končnega uporabnika nevidna. SAP naj bi zvoku ali video posnetku dodal šum (interferenco), ki naj bi media datoteko naredila neuporabno. Šele po tem, ko bo zvočna kartica nekako potrdila verodostojnost te datoteke, se bo zvok odigral brez interferenc. Kako bo to točno potekalo, ne vem sploh. Ampak, verjemite: Če je volja, so rezultati. Zaščita bo trajala največ 48 ur, po tem roku bodo na internetu že cracki za odstranitev SAP. Verjemite mi....

2 komentarja

Prva noč

Jaz - Hehe, prva noč z novo stranjo je za nami. Zdi se mi, da do večjih težav ni prišlo, tako da lahko rečem, da je splavitev strani bila uspešna. To seveda še nikakor ni končna podoba, oziroma funkcionalnost, saj bo do konca tedna dodano več stvari, kar pa sem povedal že včeraj. Ne pozabite, da lahhko vsa svoja mnenja izrazite preko Foruma, ali se izživljate nad ubogo Anketo.Sedaj pa nekaj dejanskih novic [;)].

0 komentarjev