»

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov

TechSpot - Julijska statistika podjetja Net Applications, ki spremlja rabo brskalnikov in operacijskih sistemov na računalnikih po svetu, ki imajo dostop do interneta, kaže, da je desetletje star Windows XP končno izgubil absolutni primat. Njegov tržni delež je upadel tik pod psihološko mejo 50 odstotkov na 49,8 odstotka.

Skupno imajo razne različice Windows še vedno trdno v rokah vodstvo, saj obvladujejo skoraj 88 odstotkov trga. Vista je nameščena na 9,24 odstotka računalnikov, Windows 7 pa je pridobil 28,87 odstotka trga. Na drugem mestu so s 5,59 odstotka uporabniki Mac OS X, Linux pa je nabral skoraj en odstotek (0,98 odstotka). V zadnjem mesecu se je tržni delež Windows 7 povečal za 0,74 odstotne točke, Vista je izgubila...

63 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

Delež IE na najnižji ravni

Ars Technica - Sodeč po analizi brskalniškega trga, ki jo vsak konec meseca pripravi NetApplications, je delež Internet Explorerja (vseh različic skupaj) padel na najnižjo raven v zgodovini. Če je še junija in julija kazalo, da se je trend izgubljanja IE obrnil, je avgusta in septembra vnovič vse po starem. IE je potolkel majski negativni rekord in zabeležil 59,65-odstoten tržni delež, ki mu ni pomagal niti izid beta verzije IE9. Zaskrbljujoč je podatek, da ima predpotopni IE6 še vedno 15,55-odstotni delež, ki se le počasi zmanjšuje.

Konkurenčni brskalniki so nekoliko pridobili, a spremembe niso drastične. Firefox je zbral 22,96 odstotka uporabnikov, Chrome 7,98 odstotka, Safari 5,27 odstotka in Opera...

28 komentarjev

Pet odstotkov uporabnikov Steama na Macih

Delitev znotraj 5% uporabnikov OS X-a

vir: Hexus
Hexus - Steam s pomočjo svojega odjemalca za spletno trgovino, ki obenem igra vlogo knjižničarja po vaši zbirki iger, zbira podatke o računalniških sistemih svojih uporabnikov ter vsak mesec naredi zanimivo statistiko. Dolgo je bil Steam na voljo le za uporabnike operacijskih sistemov Windows, a je Valve pred dobrimi tremi meseci predstavil še različico za Applov OS X.

Maci, Applovi računalniki, sicer niso znani kot igričarjem prijazni sistemi, a očitno ta predsodek izhaja bolj iz majhnega števila iger za OS X kot iz specifikacij strojne opreme. Julija je bilo namreč uporabnikov jabolčnih računalnikov že prek 5% vseh uporabnikov, kjer je bil daleč največji delež (4,33 odstotne točke) na 64-bitnem OS X 10.6.3 (Snow Leopard) s sedmino odstotne točke uporabnikov...

26 komentarjev

Januar najuspešnejši za Chrome

ComputerWorld - Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega...

31 komentarjev

Tri četrtine Linuxove kode napisali profesionalci

Jonathan Corbet

Slashdot - Linux je resda brezplačen operacijski sistem, ki se je začel ljubiteljsko, a je postal resni igralec na trgu. In brezplačnost programske opreme ne pomeni, da so njegovi pisci revni kot cerkvene miši, ugotavlja Jonathan Corbet, ustanovitelj LWN.net in eden izmed sodelujočih pri dopolnjevanju jedra, na konferenci v novozelandskem Wellingtonu. Analiza kode, ki je bila v Linuxovo jedro dodana med decembrom 2008 in januarjem 2010, kaže, da so tri četrtine kode prispevali programerji, ki so bili za to početje plačani. V tem...

136 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

Linuxov razvoj se pospešuje

InternetNews - Kot poročajo na InternetNews poročilo Linux Foundation Linux Kernel Development: How Fast is it Going, Who is doing it and Who is Sponsoring it? o razvoju Linux jedra razkriva pospešen razvoj le-tega.

Od različice 2.6.24 do 2.6.30 so razvijalci dodali 2,7 milijona vrstic kode, povprečno pa so vsak dan prispevali 10.923 vrstic, 5.547 vrstic pa pobrisali.

Število popravkov in posodobitev na uro se je povečala za 42 odstotkov (povprečno vsako uro v jedro dodajo 5,45 posodobitev), povečalo pa se je tudi število razvijalcev: iz 1057 (pri jedru 2.6.24) na 1150 (pri jedru 2.6.30).

Raziskava tudi kaže, da majhno število razvijalcev prispeva večino kode, pri razvoju zadnjega jedra pa so bili najbolj dejavni neodvisni razvijalci (21,1%), sledili pa so razvijalci pri Red Hatu (12%), IBM-u (6,3 % sprememb), Novellu (6,1%) in Intelu (6,0 %). Kot zanimivost lahko omenimo še, da Linus Torvalds ni več med 30 najbolj aktivnimi razvijalci, kljub temu pa ostaja pomemben član razvijalske skupnosti.
...

40 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Nesamozavestnost in skromnost, pot do (pre)rane blaženosti

BBC - Dr. Sonia Lupien, raziskovalka na univerzi McGill v Montrealu, je v zadnjih petnajstih letih opazovala 92 odraslih: zanimal jo je predvsem vpliv mišljenja na kvaliteto storitev možganskih spominskih kapacitet. Rezultati so menda zaskrbljujoči, saj naj bi bila korelacija kar jasno izražena v obliki upočasnitve mišljenja in večje pozabljivosti pri tistih, ki o sebi nimajo preveč dobrega mnenja.

Preventiva in kurativa (da, proces je menda reverzibilen!)? Dr. Felicia Huppert iz Cambridgea svetuje pozitivno mišljenje in uživanje ob celo najmalenkostnejših trenutkih, medtem ko kolegica Sonia izpostavlja manj skromen pristop do življenja in samoizpopolnjevanja; da je le verski dostojanstveniki in komunistična srenja ne bi (u)slišali [:D]. Svoj kos kajzerice želi tudi korejsko podjetje DreamFree, ki je izdelalo prenosno napravico (Microsoft PocketPC!), na katero priklopimo utripajoče naočnike, medtem ko nam po vušnikih curljajo zvoki, ki nam kravžljajo možgančke. Še pomnite, tovariši,...

3 komentarji