»

CES: Sejemsko pohištvo 2013

Zasloni z visokim kontrastom, še živa ženska telesa in nestandardni vijaki so sestavni deli zabavne elektronike. (Vir: The Atlantic)

vir: BBC
BBC - BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve...

181 komentarjev

Specifikacije Googlovega netbooka znane?

Slashdot - Čeprav nas do izida loči še kar nekaj časa, so na splet že pricurljale specifikacije novega netbooka, ki bo poganjal Google Chrome OS in ga bo prodajal kar Google sam. Vezni nabor bo priskrbela Nvidia s svojo Tegro (system-on-chip), medtem ko bo procesor ARM. Sliko bo prikazoval 10,1-palčni TFT-LCD, ki bo občutljiv na dotik, podatki se bodo shranjevali na 64 GB SSD, pomnilnika bo 2 GB, omenimo pa še podporo za WiFi, 3G, Bluetooth, USB, webcam, bralnik kartic itn. Prodaja naj bi stekla pred prihodnjim božičem, poleg Googlovega operacijskega sistema pa bodo nanj naložene še aplikacije Google Map, Gmail, Google Docs, Google Calender in Google Search by Voice. Sodeč po govoricah bo naprava subvencionirana s...

9 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev

Kategorizacija netbookov po Microsoftovo

vir: engadget
engadget - Da je popularnost netbookov močno dvignila prodajo in podaljšala življenje XPjev ni nič novega. Malo znane pa so verjetno najvišje specifikacije, za katere se Microsoft še strinja, da prenosnik spada v kategorijo netbookov. Slednje so za izid Windows 7 in za netbooke namenjen Starter Edition rahlo priredili. Diagonala zaslona se je z 12,1 palca zmanjšala na le 10,2 palca, kar bo predstavljalo težave (in podražitve zaradi dražjega operacijskega sistema?) nekaterim večjim modelom (11 palčnike že imata Acer in MSI, prihaja še Eee PC), na srečo pa se je dvignila omejitev velikosti trdega diska. Slednji je v trdni obliki lahko zdaj dvakrat večji (do 64 GB) kot prej, namesto 160 GB vrtečih se plošč pa je zdaj dovoljenih 250 GB. Najvišja količina pomnilnika ostaja enaka pri 1 GB (očitno kasnejše...

67 komentarjev

HP-jeva serija Mini 1100

Daily Tech - Trg računalnikov sicer stagnira, a dogajanje na področju netbookov je prav živahno, saj se kupci obnašajo, kot da krize sploh ni. Prodajalci pa jim seveda skušajo ustreči. HP je svoje prve netbooke predstavil že oktobra, in sicer je šlo za serijo Mini 1000. To pot sledi že nova serija, ki se zelo izvirno imenuje Mini 1100.

Sestavljajo jo štirje modeli: 1131CL, 1135NR, 1140NR in 1141NR. V vseh bo tiktakal Intelov Atom N270 pri 1,6 GHz ob gigabajtu pomnilnika in grafični kartici Intel GMA 950. Podatki bodo počivali na 60 GB disku s 4200 obrati na minuto, gledali pa jih bomo na 10,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 576. Kakšnih večjih razlik med modeli pravzaprav ni videti, razen da le dva podpirata Bluetooth. Več informacij lahko pričakujemo, ko jih bo HP tudi uradno predstavil.

6 komentarjev

Netbook za ženske

Hartware.net - HP je predstavil nov netbook, ki pa za razliko od ostalih ne bo namenjen moškemu delu populacije. Mini 1099EG Vivienne Tam Edition Netbook bo namreč rožnat. Priporočena cena znaša 599 evrov, kar pomeni, da HP Intelov Atom N270, 60 GB diska, gigabajt pomnilnika, integrirano grafično kartico in nobenega optičnega pogona ceni za 250 evrov dražje kot v Miniju 701EG. Razlika mora biti posledica rožnate barve ali zgolj nečimrnosti.

14 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

HP z doslej najtanjšim prenosnikom

Voodoo Envy 133

vir: Daily Tech
Daily Tech - HP je v okviru svoje prestižne serije Voodoo naznanil 13,3 palčni prenosnik s pomenljivim imenom Envy (zavist) 133. Njegova najbolj omembe vredna lastnost je debelina, ki znaša zgolj 1,79 cm, s čimer je Envy s prestola najtanjšega prenosnika izrinil MacBook Air, katerega najdebelejši del meri 1,94 cm.



HP-jev novi prenosnik, s katerim očitno želijo vzbuditi zavist pri uporabnikih MacBook Air prenosnika, je z 1,53 kg (navkljub ohišju iz ogljikovih vlaken) nekoliko težji od svojega neposrednega tekmeca. Sicer pa se Voodoo Envy ponaša z zaslonom (1280 x 800), ki za osvetljevanje uporablja LED diode, odločili se bomo lahko za različico s Core 2 Duo SP7000 (1,8 GHz) ali SP7500 (1,6 GHz) procesorjem, za izris slike pa bo skrbel Intelov GMA X3100 grafični procesor....

42 komentarjev

Napad malčkov

ASUS EEE 701

Slo-Tech - Lahko rečemo, da je do prihoda ASUS EEE 701 industrija PC prenosnikov delovala po ustaljenem kopitu. Vsako leto so počakali na novosti proizvajalcev procesorjev, dodal se je vmesnik za nov standard 802.11n omrežja, morda čitalec za prstne odtise in/ali smartcard kartice, večji trdi disk, več pomnilnika, morda celo spletna kamerica. Velikost (form-factor) pa je več ali manj ostajala enaka, pogojena z izbiro standardnih 12", 13.3", 14", 15.4" in 17" zaslonov. Poskusi inovacij z 11" ali 10" zasloni in majhnimi form factorji pa so se končali z astronomskimi cenami v rangu 2500$ ali več.


Prevrtimo čas do petega junija lanskega leta. Medtem ko Intel in Microsoft eksperimentirata z...

18 komentarjev