»

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Dopustniki na Kitajskem se redno pritožujejo nad blokado priljubljenih zahodnih storitev; nič drugače pa ni tudi za državljane same.

vir: Guardian
Guardian - Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega početja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu...

19 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev

Pobegla licenca za Avast Pro pristala v 200 državah

vir: PC Pro
PC Pro - Proizvajalec protivirusnega programa Alwil Software je pred poldrugim letom opazil, da se en ključ za licenco za Avast Pro, prodan malemu podjetju v Arizoni, razširja po spletu. Namesto da bi ga takoj blokirali, so raje izvedli eksperiment in pustili, da pljuskne po vsem svetu. Vince Steckler iz Alwil Softwara je pojasnil, da so našli omenjeni ključ na praktično vseh straneh z nelegalno programsko opremo (warez strani). Dodaja, da gre za svojevrsten paradoks, da uporabniki program za zaščito pred zlonamernimi programi iščejo na streh, kjer zlonamernih programov mrgoli.

Ključ se je razširil po praktično celem svetu, saj so ga našli v 200 državah (vodi Rusija, sledijo Mehika, Brazilija, Italija, Španija, ZDA, Indija, Filipini, Francija, Ukrajina, Argentina, Tajska) na...

13 komentarjev

Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

The New York Times - Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se...

8 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev

Na Portugalskem za javne razpise potrebujete Silverlight

Slashdot - Trend zadnjih let je, da vlade in druge državne institucije po svetu vedno pogumneje korakajo v smer odprte kode, a se včasih še vedno pripeti kakšna neumnost. Na Portugalskem je namreč v uporabi platforma vortalGOV, ki jo upravlja podjetje Vortal Comércio Electrónico, prek katere se izvajajo javni razpisi in prijave zanje. Problem tiči v Microsoftovi tehnologiji Silverlight, ki je potrebna za uporabo strani, in je trenutno podprta le v Windows in Mac OS X, medtem ko razvoj za Linux še teče (Moonlight podpira le verzijo 1.0). Ker to pomeni, da na javnih razpisih ni mogoče kandidirati z uporabo odprtokodne programske opreme, je ESOP (nekakšen portugalski Lugos) zagnal vik in krik ter vse skupaj prijavil Evropski komisiji, saj z avtorji strani niso uspeli najti skupnega jezika.

118 komentarjev

Brazilske šole množično na Linux

Slo-Tech - V brazilskih šolah v 5560 občinah bodo namestili 350.000 namizij z Linuxom, kar bo, pravijo, najobsežnejši tovrstni dogodek na svetu. Projekt ne bo stal več kot 50 dolarjev na sedež. Brazilsko ministrstvo za izobraževanje s tem projektom namerava z opremo za virtualizacijo pretvoriti posamezen računalnik v do deset neodvisnih delovnih postaj, ki bodo poganjale Linux in bodo služile milijonom otrok. Programsko opremo bosta dobavila Userful in ThinNetworks, medtem ko bodo Positivo, Daruma in Itaultec poskrbeli za strojno opremo.

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na oblast prišel leta 2003, si vse od začetka mandata prizadeva za razporeditev poceni računalnikov po šolah, a projekti zaradi takšnih in drugačnih preprek niso uspevali. Leta 2006 so zagnali nacionalni program za izkoreninjenje nepismenosti Um Computador por Aluno, ki je nekakšen soroden projekt OLPC-ju, a je vse skupaj zastalo. Premikati se je začelo šele sedaj, ko je vlada zagotovila, da bo tudi...

12 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev

Je hekerski napad na Pentagon plačala kitajska vlada?

Kitajski hekerji so po več tednih prepričevanja sestali s CNN-ovim novinarjem ter si zagotovili, da ta domov ni odnesel nobenih dokazov za njihove trditve

vir: CNN.com
CNN.com - Napad na Pentagon junija 2007 naj bi imel, po poročanju Arstehnice, mnogo večje posledice, kot so jih javnosti predstavili v sami organizaciji.

Ko so vzdrževalci informacijskih tehnologij vdor v sistem odkrili, je ta potekal že dva meseca z izkoriščanjem znane Windows napake. Kraja podatkov naj bi se dogajala s pomočjo črva v elektronski pošti, ki se je širil preko na videz verodostojne elektronske pošte in pobiral uporabniška imena ter gesla.




Dokazi, ki bi spodbijali trditev ameriškega ministra za obrambo, Roberta Gatesa, da je sistem za zaupno e-pošto ostal nedotaknjen, ne obstajajo. Kljub temu pa Pentagonov CIO, Dennis Clem, priznava, da so hekerji uspeli priti do določenih...

4 komentarji

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

Pregled nelegalne programske opreme na LANu

Game Party - Nič več raznih LAN partyjev z nelegalno programsko opremo. Na srečo ne v Sloveniji, temveč na Danskem. Na LAN party, Connect #12 imenovan, v mestu Esbjerg na Danskem so prišli nepovabljeni gosti iz antipiratske agencije. Udeležence in organizatorja LANa so legitimirali in popisali vso nelegalno programsko opremo ter končali LAN party. Udeležence so opozorili, da bodo v roku nekaj tednov dobili pošto z izrečeno kaznijo za uporabo in razpečevanje nelegalne programske opreme. Enakega kaznivega dejanja so bili obtoženi tudi organizatorji, ker so ponudili omrežje, po katerem je to razširjanje nelegalne opreme potekalo. Po tem dogodku se je situacija na Danskem poslabšala, saj so nekateri drugi organizatorji LAN partyje odpovedali, ker ne morejo prevzeti tolikšne odgovornosti. Za bodočnost je antipiratska agencija organizatorjem LAN partyjev svetovala, da naj naredijo spisek prisotnih, njihov domači naslov in njihov IP naslov ter da naj nadzirajo celoten promet po omrežju in le tega tudi...

12 komentarjev

Kitajska in ukinjanje cybercafe-jev

The Register - Kitajska se zagotovo boji "bolezni", ki sliši na ime zasvojenost z internetom. Posledica te bojazni je zaprtje skoraj 2000 cybercafe-jev, po poročanju časopisa Shanghai Daily, pa naj bi v kratkem zaprli še 6000 cybercafe-jev. Ne vem, če je to glavni vzrok, gotovo pa so pri tem imela veliko razna teženja staršev, ki so se pritoževali čez internet češ, da internet škoduje duševnemu in fizičnemu zdravju njihovih otrok. No ja, še vedno bolje, kot Talibanska odločitev .

1 komentar