»

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč...

16 komentarjev

Najneumnejše IT-prigode zadnjih deset let

Slashdot - Z iztekom leta se počasi začenjajo pregledi različnih dogodkov, izdelkov in ljudi, ki so zaznamovali bližnjo preteklost. Letos so še posebej popularni pregledi zadnjega desetletja, pa čeprav nam matematiki skušajo dopovedati, da ker se je tretje tisočletje pričelo z letom 2001, se bo njegovo prvo desetletje končalo šele z iztekom leta 2010.

Prvi tak pregled nas spomni na 87 najbolj neumnih tehnoloških potez v letih 2000--2009. Začelo se je seveda še globoko v prejšnjem desetletju, ko smo zapravili milijarde za boj pred zloglasnim hroščem Y2K, ki naj bi nas pojedel, na koncu pa od njega ni ostala niti resnejša zgaga. Videli smo vrsto zgrešenih prevzemov, denimo AOL-ov prevzem Time Warnerja in nekaj skrajno dolgih snubitev, kot je bil...

3 komentarji

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

Obdržati prenosnik dražje kot kupiti novega

TG Daily - Podjetja običajno amortizirajo svoje prenosne računalnike v treh letih, a sedanja ekonomska slika postavlja pod vprašaj tovrstno prakso. Prikladen način varčevanja se zdi podaljšanje roka uporabnosti prenosnikov s treh let na, recimo, pet. TG Daily poroča o raziskavi podjetja J. Gold Associates, ki se ukvarja z analizo trga. Ta ugotavlja, da so dodatni stroški, ki nastanejo zaradi petletne uporabe prenosnikov, višji od stroškov, ki bi nastali z nakupom novih. Problem naj bi bile predvsem okvare, saj stane popravilo pokvarjenega prenosnika v garanciji podjetje 1070 dolarjev, tistega brez nje pa 1525 dolarjev. Po predpostavki, da vsak zataji enkrat letno, je to po dveh letih dodatnega delovanja 1050 dolarjev, kar je več, kot bi stal nov. Druga možnost je seveda, da želijo nekoliko spodbosti gospodarstvo z napeljevanjem k novim investicijam.

36 komentarjev

Vsaka tri leta nov prenosnik

The Register - Padanje prodaje očitno kaže zobe, saj Fujitsu Siemens Computer v Veliki Britaniji ponuja zanimivo akcijo za nakup prenosnikov. Ob nakupu prenosnika Fujitsu Lifebook z dodatno triletno garancijo v sklopu programa Lifebook4Life je kupec vsaka tri leta upravičen do brezplačne zamenjave prenosnika s takrat aktualnim (starega bo torej treba dati nazaj). Fujitsu se je zavezal upoštevati desetodstotno inflacijo v treh letih, tako da vam bo vsakokrat zamenjal izdelek z deset odstotkom dražjim od vašega pri nakupu. V čem je trik? Fujitsu trdi da, ga ni, saj je edini dodatni strošek razširjena garancija, ki stane 50 funtov. Akcija je omejena na rezidente Velike Britanije. Drobni tisk.

13 komentarjev

Kampanja za cenejše računalniške igre

več strani - S sloganom "Videoigre so oderuške" so britanski igričarji sprožili kampanjo za znižanje cen računalniških iger za 50 odstotkov. Cene se tudi v Veliki Britaniji gibljejo preračunano okoli 15000 tolarjev. Z akcijo želijo pridobiti (vse) igričarske strani, ki bi v podporo objavile reklamno pasico (banner) ali apelirale na svoje bralce. In sredstvo, s katerim skušajo doseči cilj?

MED 1. IN 8. DECEMBROM 2002 NE KUPUJTE RAČUNALNIŠKIH IGER!

Na uradni strani najdete še veliko zanimivih informacij, med drugim odzive igričarske industrije (nekateri grozijo s tožbami, drugi se strinjajo da bi nižje cene koristile vsem) ter povezavo do peticije za znižanje cen računalniških iger.

Sam z bojkotom ne bom imel težav, saj je 10 do 15 tisočakov za računalniško igro ali samo dodatek/nadaljevenje odločno preveč že v Veliki Britaniji, kaj šele v naši materi Kokoški......

4 komentarji

Vpoklica ni bilo

The Register - Če spremljate strani z "lažjimi" novicami, ki se nanašajo na informacijsko tehnologijo, potem ste vsekakor zasledili vest, da naj bi Fujitsu v Veliki Britaniji menda zaradi napake pozval lastnike 300.000 diskov, naj jih vrnejo.

Tako je poročal tudi The Register pred nekaj dnevi. Da je bila senzacija bolj napaka pri prevodu, pa je novinarjem na Registru zagotovil prestavnik za stike z javnostjo pri Fujitsuju, in zanikal, da bi kjerkoli vpoklicali nekvalitetne diske. Potrdil je sicer, da je med 10 milijoni diskov, ki jih izdelajo na Japonskem, med dvema in tremi procenti diskov z napako, samo da se enakomerno porazdelijo po svetu, in da ni nevarnosti, da bi se vsi nakopičili na manjšem področju.

Sicer pa najdete na koncu članka celoten potek zgodbe, če bi koga zanimalo.

Naj je res ali ne, samo IBM ima očitno konkurenco..

0 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Recikliranje računalnikov ???

več strani - Japonsko podjetje Fujitsu bo v sodelovanju z nemškim podjetjem Siemens AG v Evropi in v Severni Ameriki začelo z recikliranjem osebnih računalnikov. Fujitsu želi s tem pozvati lastnike starejših računalnikov, da jih zamenjajo z novejšimi na ''okolju prijazen način''. Čeprav ne vem, zakaj bi svojega starega recikliral, če ga lahko ''malo'' navijem ali pa naredim burn-proof test s procom...

3 komentarji