»

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke,...

37 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Visti desetina

X-Bit Labs - Pri Net Applications so se poigrali s številkami in obelodanili sledeče statistične podatke o razširjenosti operacijskih sistemov na domačih računalnikih v letošnjem letu. Ugotavljajo, da se je delež Microsoftovega paradnega konja v zadnjem mesecu povečal za dobro odstotno točko, tako da je Vista sedaj nameščena na 9,19 odstotka računalnikov. Najbolj priljubljeni ostajajo XP-ji s 78,37 % deležem, sledijo pa Windows 2000 z 2,97 % in stara osemindevetdesetka z 0,76 %.

Skupno tako Microsoft obvladuje 92,24 % vseh računalnikov, kar je slabo odstotno točko manj kot pred letom dni. Na drugem mestu se je s 6,80 % okrepil Mac OS, sledi pa Linux s polodstotnim deležem. Pri Net Applications še napovedujejo, da bo do konca leta Vista naložena na desetini domačih računalnikov. Klik!

62 komentarjev

Delež Internet Explorerja padel pod 90%

BBC - Onestat.com sporoča, da je po njihovi analizi tržni delež najpopularnejšega brskalnika padel pod 90%. V pol leta je Microsoftov brskalnik tako izgubil kar 5 odstotonih točk. Čedalje bolj viden delež uporabnikov mu kradejo brskalniki, zasnovani na Mozilli, skupaj že 7,35%. Med temi jih največ uporablja Mozilla Firefox, skupaj 4,58%, kar je več od Internet Explorerja 5. Firefox 1.0, ki ga je v dobrih dveh tednih preneslo 6 milijonov uporabnikov, uporablja manj kot 1,8% deskarjev. Opera je pristala na 1,3% uporabnikih.

90 komentarjev

Katere Windowse uporabljate?

Slo-Tech - - XP (44%);
- 2000 (22%);
- 98 (18%);
- ME (10%);
- 3.11 (2%);
- nekaj tretjega, 95 in NT (vsak po 1%).
Pohvalno je to, da vas veliko stopa v korak s časom z Windowsi XP in 2000, tisti pa, ki imate razne MEje in 98ke ter celo 3.11 pa počasi razmišljajte o nadgradnji, če vam vaš hardware dovoljuje seveda. Anketo je izpolnilo 1542 ljudi.

19 komentarjev