»

Nvidia ukinja podporo za 32-bitne operacijske sisteme

Slo-Tech - Pravih razlogov za poganjanje 32-bitnih operacijskih sistemov v resnici že dolgo ni več, razen kakšnih združljivostnih težav s strojno opremo ali poganjanje res starih programov (npr. 16-bitnih), Nvidia pa je poskrbela za še en razlog za prestop k novejšim. Nova verzija (390) gonilnikov za grafične kartice, ki bo izšla januarja, bo zadnja inačica s podporo za 32-bitne verzije Windows, Linxu in FreeBSD. Apple je 32-bitnim sistemom že poleti napovedal konec. Prihodnje leto bodo za 32-bitne verzije sicer še pripravljali varnostne popravke, a ne bo nobenih novih funkcionalnosti, izboljšav ali optimizacij. V letu 2019 se bo podpora 32-bitnim inačicam popolnoma ustavila.

Kdor ima 64-bitno strojno opremo in na njej poganja 32-bitni operacijski sistem,...

15 komentarjev

Računalniki postajajo 64-bitni

64-bitni Windows XP, domena najzahtevnejših uporabnikov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot kaže se časi 32-bitnih operacijskih sistemov končno poslavljajo. Pričakovali bi, da se bo to do sedaj, ko je 4 GB oz. več pomnilnika nekaj popolnoma običajnega, že zgodilo, a raje pozno kot nikoli. Pri Ars Technici namreč poročajo, da je skoraj polovica (natančneje 46%) vseh namestitev Windows 7 64-bitnih. To je znatno več, kot v primeru Windows Vista, kjer je bilo le 11% vseh namestitev 64-bitnih.

Najverjetneje pomaga tudi popularnost Windows 7 v primerjavi z Visto. Windows XP je imel praktično neznaten delež uporabnikov 64-bitne različice, saj so bili med njimi predvsem profesionalni uporabniki z več kot 3 gigabajti pomnilnika. Vista je vpeljala zahtevo po 64-bitnih gonilnikih, ko...

33 komentarjev

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

Pomnilnik v Windows: 1. del

TechNet - O pravšnji količini pomnilnika in najboljši nastavitvi ostranjevalne datoteke na Windows 2000/XP/Vista je bilo prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da je ta tema javno razdelana in poljudno jasna vsakomur. V resnici je situacija daleč od tega, zato se je znani računalniški guru Mark Russinovich na svojem blogu odločil narediti zmedi konec in reči bobu bob in popu pop. Poglejmo, kako Windows obravnava pomnilnik.

V prvem prispevku, ki sicer datira v julij, so opisane omejitve za fizični pomnilnik. 32-bitna različina Windows Server 2008 Standard podpira 4 GB, Datacenter pa 64 GB, medtem ko 64-bitni verziji prepoznata do 32 GB oz. 2 TB. Razlog za omejitev v...

50 komentarjev

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju...

49 komentarjev

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Nastanitev udeležencev WinHEC 2005

vir: Microsoft
Slo-Tech - Ta ponedeljek se je odvijal WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) 2005, na katerem je večidel predaval Bill Gates. Govoril je predvsem o novostih, kot so 64-bitni operacijski sistem, ki je na voljo že danes, o Longhornu, na koncu pa je prikazal še delovanje SQL 2005 na 64-bitnem sistemu.

Že na začetku je Bill Gates zanikal, da bi kdaj izjavil znamenito izjavo, da bo 640 kilobajtov pomnilnika zadoščalo za vse večne čase (640K of memory should be enough for anybody). Kasneje je še previdno dodal, da bo trenutna maksimalna podpora, ki jo premorejo 64-bitni Windows, zadoščala za nekaj časa.

Za 64-bitne Windows bo Microsoft do konca leta ponudil SQL Server 2005, Visual Studio 2005 (mimogrede, te dni...

36 komentarjev

Zakaj 64 bitov?

Wired News - Trenutno je precej govora o 64 bitnih procesorjih, še posebej zaradi prihajajočih 64 bitnih Athlonov in dolgo opevanega Opterona. Vendar pa se tu pojavlja vprašanje, če resnično potrebujemo 64 bitne procesorje. Pravega odgovora trenutno ni, a slej ko prej bomo morali uporabniki poseči tudi po teh procesorjih, saj lahko sedanji 32 bitni primerki naslavljajo le do 4 GB pomnilnika, medtem ko je meja pri 64 bitnih procesorjih pri 1000 eksabajtov. Precej govora je tudi o obratni združljivosti z 32 bitnimi aplikacijami, kar bi lahko bila ena izmed prednosti AMD-jevega Opterona. Več o tem si lahko preberete v kratkem, a dobrem članku na Wired News.

5 komentarjev

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar