»

Intel predstavil nove Xeone

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal procesorje nove generacije pod znamko Xeon, ki jih lahko pričakujemo v prvem prihodnjem polletju. Gre za družino Cascade Lake, Intel pa jih označuje kot "Cascade Lake Advanced Performance". Glavna novost v primerjavi z dosedanjimi modeli je zasnova. Doslej so imeli procesorji monolitne rezine (die), na katerih se je tiščalo do 28 jeder. Novi procesorji so zgrajeni iz več rezin (multi-chip with multiple die). Tega Intel ne bi bil storil, če ga v to ne bi prisilila fizika. Z naraščanjem števila jeder in večanjem rezin postaja čedalje verjetneje, da vsebujejo kakšen defekt, kar povečuje izmet. Več manjših rezin je rešitev tega problema. Ponujali bodo do 48 jeder.

Novi procesorji bodo še vedno zgrajeni v 14 nm, ker Intelova 10-nm tehnologija še ni dodelana. Sedli bodo na...

26 komentarjev

Intel pokazal koncept procesorja z neposredno komunikacijo med jedri

Slo-Tech - Intel je že pokazal delujoč čip z 48 jedri, a omejitev pri tlačenju jeder na silicijeve rezine je daleč v nedoločljivi prihodnosti, pravijo. Raziskovalec Timothy Mattson iz Intela je na konferenci Supercomputer 2010, ki je potekala v New Orleansu, poudaril, da je moč njihov koncept "poljubno dimenzionirati". V principu bi lahko dodali več kot tisoč jeder in šele pri tej številki bi se začele kazati negativne posledice prevelika števila jeder, dodaja. Tako Intel vztraja, da je prihodnost mikroprocesorjev v miniaturizaciji in paralelizaciji.

Preden pa bomo dočakali procesorje s tisoč jedri, morajo Intelovi inženirji rešiti še nekaj problemov. Eden izmed njih je koherenca predpomnilnika (angl. cache coherency), saj...

15 komentarjev

Western Digital predstavil triterabajtni zunanji disk

X-Bit Labs - Western Digital je predstavil svoj prvi triterabajtni zunanji trdi disk, ki je namenjen domačim uporabnikom. Disk iz družine My Book Essential se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, ki v teoriji podpira hitrosti prenosov do 5 Gb/s, čeravno diski še niso tako hitri. Doslej predstavljeni diski My Book Essential imajo kapacitete 1, 1,5 in 2 TB ter zmorejo okoli 150 MB/s. Disk ima štiri plošče Caviar Green s kapaciteto 750 GB in priporočeno maloprodajno ceno 250 dolarjev.

5 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

Kaj bo prineslo leto 2009: AMD

ComputerBase - Včeraj smo poročali o znižanju cen AMD-jev, danes pa si poglejmo, kaj točno nam AMD pripravlja za prvo polovico prihodnjega leta. Zares bo šlo 8. januarja, ko se v Las Vegasu začne Consumer Electronic Show, kjer bo AMD predstavil težko pričakovane nove 0,045-mikronske procesorje Deneb za namizne računalnike. Žal bodo primerni za staro ležišče Socket AM2+, ki podpira le pomnilnik DDR2, tako da bodo nekoliko omejeni. Pravo stvar pričakujemo februarja, ko bodo izšli procesorji za podnožje Socket AM3 s podporo za hitrejši DD3-pomnilnik. Nekaj mesecev kasneje, predvidoma aprila, pa lahko pričakujemo še šibkejše in cenejše dvo-, tro- in štirijedrne Athlone za AM3-podnožje. Vse skupaj si lahko ogledate v priloženi tabeli, ki so jo pripravili...

21 komentarjev

AMD znižuje cene

AMD - V ponedeljek lahko pričakujemo znižanje cen AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v višini do 20 odstotkov, poroča Computer Base. Tako se bodo na primer Phenomi X4 9750 pocenili s 170 na 154, X3 8650 s 123 na 104 in X4 9950 s 186 na 175 dolarjev. Podobna znižanje pričakujemo tudi pri dvojedrnikih (6400+ z 102 na 87 dolarjev). Na cenikih še vedno manjka Phenom X3 8850, ki je bil napovedan že za oktober in naj bi ga nekatere spletne stani celo opazile. AMD tako želi počasi počistiti zaloge in napraviti prostor za štirijedrnike s kodnim imenom Deneb, ki prihjajo prihodnje leto.

28 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

Barcelona zagledala luč sveta

Opteron 2350

vir: AnandTech
AMD - Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji....

35 komentarjev

Shanghai jih bo imel osem

Slo-Tech - Če gre verjeti Fudzilli, bo AMD v začetku prihodnjega leta predstavil osemjedrni procesor, s kodnim imenom Shanghai. Poleg K10 mikroarhitekture naj bi imel več tretjenivojskega prepomnilnika in višjo frekvenco od štirijedrnih Barcelon. Pri izdelavi osemjedrnega procesorja naj bi igrala ključno vlogo 45-nanometska tehnologija, v kateri bo procesor izdelan. Po vsej verjetnosti pa ne bo šlo za čisto pravi osemjedrnik, saj naj bi šlo za dva štirijedrna čipa na enem podnožju.

Več o tem na Fudzilli

6 komentarjev

AMD: Shanghai

Daily Tech - Luč sveta so zagledale informacije o nasledniku AMD-jevega procesorja za strežnike Barcelona. Procesor, ki nosi kodno ime Shanghai bi izdelan v 45-nanometrski tehnologiji in imel kar 6 MB L3 predpomnilnika. Podobno kot Barcelona naj bi bil na voljo tako v dvo- kot štirijedrni izvedbi. Razveseljiva je informacija o podnožju procesorja, saj bo tako kot njegovi predhodniki, uporabljal podnožje Socket 1207, kar pomeni da bo s preprosto posodobitvijo BIOS-a možna uporaba novih procesorjev tudi na že obstoječih matičnih ploščah z omenjenim podnožjem.

Več o tem si preberite na Daily Tech-u.

37 komentarjev

Bell izdelal "molekulske" tranzistorje

The inquirer - Bell labs (podružnica Lucneta) načrtujejo, da bodo tranzistorji velikosti molekul pomenili pravo revolucijo na področju izdelovanja čipov. Čerpav ima Bell v laboratoriju že delujoče testne primerke takih tranzistorjev, pa bo potrebno tehnologijo še dodelati. Znano je, da sta najbolj zagreta podpornika IBM in Intel, ki v razvoj nanotehnologije vložita ogromne kupe denarja. Če me spomin ne vara, sem pred kakimi tremi leti slišal, da bo običajnim čipom, ki so zgrajeni na osnovi tranzistorjev kmalu odbila zadnja ura, saj je samo vprašanje časa, kdaj bomo dosegli tako mejo (v MHz), čez katero ne bomo več mogli priti. Vendar pa so se napovedovalci prihodnosti še vedno opekli in tudi tokrat je bilo tako. Tehnologija izdelave je vedno bolj napredna in po zadnjih podatkih, bomo brez problemov dosegli 10 GHz procesorje, kako pa bo šlo naprej, pa je zaenkrat še težko napovedovati. V primeru, da se bo trenutna tehnologija v prihodnosti izkazala za močno zastarelo, pa znanstveniki vzporedno...

1 komentar