»

Amazon kupil MGM

Slo-Tech - Amazon še odločneje koraka v svet televizije in filmov. Danes so sporočili, da bodo za 8,4 milijarde dolarjev kupili MGM (Metro Goldwyn Mayer). Z nakupom bo Amazon dobil obsežen MGM-jev arhiv, v katerem je več kot 4000 filmov in 17.000 ur vsebin za televizijo. S tem bo Amazon širil ponudbo Prime Video, s katero želi dobiti čim več naročnikov Prime, saj konkurira Netflixu in Disneyju Plus.

Najbolj znani MGM-jevi franšizi sta James Bond in Rocky, v arhivu pa najdemo številne klasike, denimo 12 Angry Men, ter tudi oddaje, kot je The Voice. Glavni razlog za nakup je torej ogromen bazen intelektualne lastnine, ki jo bo dobil Amazon. Trenutno so filmske in televizijske vsebine pri Amazonu le manjši del poslovanja, čeprav Amazon vanj vlaga milijarde. Amazon Prime Video ima trenutno 175 milijonov uporabnikov, torej večina naročnikov Primea, ki jih je 200 milijonov. MGM je trenutno v lasti več zasebnih holdingov: Anchorage Capital Group, Highland Capital Management in Solus Alternative...

21 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube izstrelil Monty Python v višave

Slashdot - Založniki in avtorji radi tarnajo, da jim internet odžira kruh, najsi gre za nelegalne prenose prek omrežij P2P ali čisto legalno gledanje videospotov na YouTubu. Legendarni Angleži Monty Python so pokazali, da to ni nujno res in da se da internet dodobra izkoristiti. Novembra lani so se odločili, da bodo odprli svoj kanal na YouTube, kjer bo na voljo nekaj najboljših skečev, in poteza sem jim je obilno obrestovala. Njihov DVD je na Amazonu zlezel na drugo mesto najpriljubljenejših filmov. Če se bolj razumete na številke, povejmo, da je rast prodaje znašala stratosferskih 23 tisoč odstotkov. Zakaj točno so ljudje razgrabili njihove DVD-je, se bosta verjetno RIAA in MPAA spraševali še nekaj časa, a nauk te zgodbe je zelo preprost. S pravim pristopim je internetu navzlic (ali pa prav zavoljo njega) še vedno moč prodajati.

42 komentarjev

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

MGM gre na YouTube

Leo the Lion

vir: Wikipedia
Ars Technica - Slavni hollywoodski filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer bo vsak čas začel objavljati svoje filme na YouTubu. Gledalci si jih bodo lahko ogledali v celoti in popolnoma brezplačno, zato bodo opremljeni z oglasi. Za začetek bodo na voljo epizode serije American Gladiators in filma Bulletproof Monk ter Magnificent Seven, kmalu pa naj bi sledili še drugi iz obsežnega arhiva MGM.

Zaenkrat še neuradna novica je pomembna predvsem zato, ker je YouTube doslej imel razmeroma slabe odnose s filmskimi studiji, ki nasprotujejo objavi njihovih del na največjem spletnem zbirališču videoposnetkov.

Nekatere uspešnice studia Metro-Goldwyn-Mayer:
  • Hannibal
  • Legally Blonde
  • Die Another Day
  • The Pink Panther
  • Basic Instinct 2
  • Casino Royale
  • Quantum of Solace
  • Original Sin
  • Agent Cody Banks
  • Be...

17 komentarjev

Google bo anonimiziral YouTube zapise

PC Pro - Po tem, ko je pred kratkim ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni ter IP-ji obiskovalcev, se je po poročanju PC Pro Google s podjetjem Viacom dogovoril, da jim bo posredoval anonimizirane podatke.

Podjetje Viacom namreč želi z analizo podatkov preveriti oz. dokazati svoje trditve, da je YouTube s strani uporabnikov večinoma uporabljan za piratsko objavo videoposnetkov. Po dogovoru tako Google Viacomu ne bo posredoval IP naslovov in uporabniških imen obiskovalcev YouTubea.

Predstavniki Vicaoma so izjavili, da želijo zgolj dokazati, da Google z YouTubeom omogoča piratstvo (in nato od Googla iztožiti eno milijardo USD), nimajo pa interesa identificirati posameznih individualnih kršiteljev.

Ne še.

22 komentarjev

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Guardian - Kot poroča The Guardian, je ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni obiskovalcev.

Podjetje Viacom, ki ima v lasti avtorske pravice številnih filmov in oddaj, je namreč tožilo Google zaradi kršitve avtorskih pravic, saj so uporabniki YouTubea video vsebine v lasti Viacoma nepooblaščeno nalagali na strežnike YouTubea. V tožbi je Viacom zahteval vse podatke o osebah (predvsem seveda njihove IP naslove), ki so nalagale in si ogledovale nelegalno naložene videoposnetke, vključno s podatki o izbrisanih videoposnetkih.

Google podatkov sicer ni želel razkriti, saj naj bi po njegovem mnenju to prizadelo zasebnost njihovih uporabnikov, vendar pa je sodišče razsodilo, da bo Google podatke o uporabnikih, ki so nalagali in si ogledovali videoposnetke - tudi tiste, ki so bili zaradi kršitev avtorskih pravic odstranjeni) - podjetju...

37 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji