»

Kitajska blokira navidezna zasebna omrežja

Guardian - Kitajski veliki požarni zid, ki učinkovito skrbi za cenzuro interneta na Kitajskem, do letos ni blokiral navideznih zasebnih omrežij (VPN). To je bila tako ena izmed možnosti, da so tehnološko bolj vešči uporabniki lahko obšli požarni zid in dostopali do blokiranih strani. Marca je začela Kitajska postopno blokirati protokole za VPN, primež pa se je v zadnjih mesecih še utrdil. Raba VPN postaja nevarno početja, ki lahko podjetja in posameznike pripelje v težave.

Od 6. maja po izkušnjah ljudi največji kitajski internetni ponudnik China Telecom blokira VPN. Dostop do strani prek VPN v tujih državah je postal "nestabilen" in móten, kar priča o krepitvi cenzure. Prizadete so predvsem...

17 komentarjev

Kitajska prevara pri poceni "trdih diskih"

Slashdot - Brali smo že o neverjetno poceni kitajskih USB-ključih, ki so bili seveda manjše kapacitete, kakor so oglaševali in se predstavljali operacijskemu sistemu, kar je neobhodno vodilo do izgube podatkov. Kitajci so tokrat šli še korak dlje in podobno prevaro uporabili tudi pri proizvodnji neverjetno poceni "trdih diskov".

Neki Rus je na servis blizu kitajske meje prinesel na Kitajskem kupljen trdi disk s kapaciteto 500 GB. Opazil je, da se pri predvajanju shranjenega filma pokaže zgolj zadnjih pet minut, zato ga je odnesel na popravilo. Ruski serviserji so ga odprli in prasnili v smeh, ko so odkrili, da so v ohišju zgolj uteži in čip s 128 MB, ki je nastavljen tako, da pri zapisovanju datotek te enostavno...

82 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Kuba bo dobila novo okno v svet

Yahoo News - Kuba bo prihodnje leto dobila novo povezavo v svet, saj bodo do tega otoka napeljali nov 1550 km dolg optični kabel, ki bo to državo skupaj z Jamajko in Haitijem z internetom povezal prek Venezuele. Oblasti trdijo, da se bo s tem opazno povečala povezljivost in dostopnost Kube. Žal to ne pomeni, da bo pogled v splet bistveno bolj odstrt tudi za končne uporabnike, so dodali predstavniki oblasti, saj bo država še vedno omejevala dostop do interneta za posameznike.

Trenutni problem internetnega dostopa na Kubi je ameriški embargo, ki prepoveduje navezavo na podmorske kable, ki tečejo borih trideset kilometrov od obole, zaradi česar se morajo v splet povezovati prek dragih satelitskih povezav. Trenutno je v tej 11,4-milijonski državi 1,4 milijona uporabnikov interneta. Washington medtem zavrača očitke, da so krivi za drakonske omejitve pri dostopu do interneta na Kubi. Že julija so napovedali, da bodo ameriškim podjetjem dovolili priklop Kube na ameriške podvodne kable, tako da naj bi...

7 komentarjev

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Intel bo lovil goljufe

News.com - Procesorski gigant je razkril, da dela na zanimivi tehnologiji, ki ni najbolj povezana z njihovo primarno dejavnostjo. Lotili so se namreč razvoja sistema za odkrivanje igralcev, ki goljufajo v večigralskih igrah. Medtem ko z vtipkanjem kakšne od kod, ki jo je predvidel proizvajalec, v single player načinu vplivate le na svojo igro, je na internetu goljufanje dosti delikatnejša reč. Popularne igre imajo razvite programske sisteme za odkrivanje nepridipravov, žal pa je njihov razvoj zahteven in igralci s programerskim znanjem jih pogosto dohitevajo ter se jim izogibajo.

Intel namerava izdati sistem, ki bo skrit globlje z določeno osnovo tudi v sami strojni opremi, kar ga bo naredilo...

56 komentarjev

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev

Predor pod Zidom

News.com - Kitajska komunistična oblast je zelo ponosna na Veliki kitajski požarni zid (firewall). Z njim naj bi obdržala (za ljudstvo) nezaželjene informacije zunaj. Tako naj bi Kitajci deskali po okleščenem Internetu, da se ne bi kdo preveč pohujšal. Sedaj pa so jim Američani v ta zid izvrtali luknjo. Klik!

35 komentarjev