»

Facebook zaposluje

FB odpira nove pisarne na Madison Avenue.

Slo-Tech - Facebook z začetku prihodnjega leta načrtuje podvojitev števila zaposlenih, s sedanjih približno 3000 na blizu 6000. Večina novih služb bo na voljo v New Yorku, kjer imajo trenutno le kakih 100 ljudi, večinoma tržnikov. Tokrat iščejo predvsem inženirje, ki bodo delali na novih funkcijah za blizu 800 milijonov uporabnikov tega socialnega omrežja.

Mesto je podjetje sprejelo z odprtimi rokami, župan Bloomberg pa je na v naglici organizirani tiskovki poudaril, da New York postaja novo središče tehničnih podjetij. Služb je za 30% glede na leto poprej, tam pa domujejo znani startupi kot so Tumblr, Foursquare, Etsy, Kickstarter in tudi slovenska Zemanta. Zanimiv ogled so tudi mesečna srečanja NY Tech Meetup, kjer dobi 10 podjetij priložnost v parih minutah predstaviti...

5 komentarjev

Največ člankov na Wikipediji opisuje Evropo

Izmed prvih desetih je v Evropi sedem konurbacij.

Slashdot - Članki na Wikipediji, ki opisujejo turistične znamenitosti, mesta in vasi, pomembne zgradbe, postaje podzemne železnice in podobno, imajo že nekaj časa dodane zemljepisne koordinate tvarine, ki jo opisujejo (geo-tagging). Projekt se je začel leta 2005 in do danes so bile koordinate vnesene v vse pomembne članke (v angleščini, drugod so različno aktivni). To nam omogoča zanimivo primerjavo, o katerih področjih na Zemlji Wikipedija pove največ. Izkaže se, da je to Evropa.

Rezultat je seveda odvisen od zrnatosti, a bistvenih razlik ni. Če primerjamo področja s premerom en kilometer, so najgosteje popisani Firence, Stockholm, Dunaj in London v centru. Prvo neevropsko mesto je New York na 15. mestu. Če širino intervala razširimo in primerjamo področja z desetkrat večjim premerom, še...

0 komentarjev

Twitter odpira pisarne v Evropi

TechCrunch - Nekaj časa smo se spraševali, kjer v Evropi bo Twitter postavil svojo evropsko bazo, sedaj pa smo dobili delen odgovor. Del evropskih pisarn bo Twitter odprl v Londonu. Razpisali so pet delovnih mest za tržnike in komercialiste, ki bodo delali v Londonu. Tako bo London za zdaj postal evropski sedež trženja in prodaje.

Razpisana delovna mesta so za skrbnika kupcev (Account Executive), menedžerja za kupce (Account Manager), skrbnik za notranje kupce (Inside Sales Account Executive), menedžer za partnerje (Partner Manager) in menedžer za partnerske programe (Partnership Program Manager).

To ne pomeni, da bo v Londonu tudi celoten sedež evropskih operacij. Kje točno bo ta, se Twitter še ni odločil. Ena izmed možnosti je vsekakor London, glasno pa se omenja Dublin, ki je poleg...

3 komentarji

New York: blogerji so enakovredni novinarjem

Slashdot - V svetu spoznavajo, da so blogi resničen medij in ne neka obskurnost na internetu. Navadili smo se že, da so ob velikih novicah in dogodkih blogi običajno ažurnejši od velikih novinarskih hiš, mnogokrat so celo bolj nepristranski. Da gre za zaresen medij, so priznali tudi v New Yorku, kjer bodo odslej blogerji upravičeni do značk press, ki jim bodo dovolile vstop na mesta, doslej rezervirana le papirnate, televizijske in radijske novinarje.

Odločitev seveda ni spontano vzniknila v mestnem svetu, marveč gre za odgovor na tožbo iz leta 2008, ko so trije spletni novinarji tožili, ker niso dobili novinarskih prepustnic. V New Yorku te navadno omogočajo prehod policijskega rumenega traku. Newyorška policijska uprava bo odslej blogerjem, ki...

7 komentarjev

Wi-Fi konkurenca Bluetoothu

X-Bit Labs - V bližnji prihodnosti bomo za parjenje mobilnih telefonov z drugimi telefoni, računalniki, prostoročnimi slušalkami in podobnimi pripomočki morda uporabili kar Wi-Fi. Wi-Fi Alliance razvija novo specifikacijo, Wi-Fi Direct (prej znan kot Wi-Fi peer-to-peer), s katero bi se naprave povezale neposredno, brez uporabe neke skupne, dostopne točke. Naprave, ki bodo imele certifikat za neposredno povezljivost, se bodo na enak način lahko povezale tudi z že obstoječimi Wi-Fi napravami, ki certifikata nimajo. Ker gre za Wi-Fi povezljivost bo podprta tudi WPA2 enkripcija povezave, ki bo podatke sposobna prenašati pri enakih...

21 komentarjev

Wi-Fi letalskim potnikom bolj pomemben od hrane

vir: Wikipedia
TG Daily - American Airlines je opravil anketo, ki je pogoste letalske potnike spraševala po najbolj pomembni ugodnosti na letu. Zanjo so se odločili zaradi napovedi, da bo do leta 2013 na poletih kar 200 milijonov širokopasovnih povezav, kjer bodo najbolj številčni potniki na daljše razdalje. Za vzorec so vzeli 1500 pogostih letalskih potnikov, ki so morali imeti letno zabeleženih vsaj 20 poletov pri vsaj treh različnih letalskih družbah. Trenutno jih najbolj moti prazna baterija prenosnika (oz. mobilnega telefona), ki je ni mogoče napolniti (v prvem in poslovnem ter v nekaterih vrstah ekonomskega razreda American Airlines že ponuja električne vtičnice), saj je takšnih potnikov kar dve tretjini, a le četrtina vseh anketirancev bi...

16 komentarjev

Svetovna Wi-Fi prestolnica ostaja London

Slashdot - Slashdot poroča, da je svetovna prestolnica za brezžičen dostop do medmrežja še vedno London. Zadnja študija, ki jo je opravila RSA, je odkrila, da je v Londonu 12.276 dostopnih točk, kar za več kot 3000 presega njihovo število v New Yorku. Največjo rast so zabeležili v Parizu, kjer se je njihovo število pošesterilo, medtem ko je ta v Londonu znašala 72 %, v New Yorku pa le 45 %. Precej bolj žalosten je podatek o varnostni neosveščenosti skrbnikov, saj je v New Yorku 97 % vseh dostopnih točk v podjetjih zaščitenih, v Londonu pa le 80 %. Za primerjavo: domači uporabniki so v New Yorku svoje točke zakriptirali v 97 %, Londončani pa v 90 %.

4 komentarji

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Wi-Fi zakon v Kaliforniji

The Register - V Švarcijevi zvezni državi na njegov podpis čaka nov zakon, v skladu s katerim bodo morali vsi proizvajalci brezžične opreme svoje izdelke označiti s posebnimi opozorili o varovanju podatkov. Nezavarovano Wi-Fi omrežje bi naj za uporabnika predstavljalo veliko grožnjo, saj se lahko vanj vključi vsak mimoidoči, ki je v dosegu brezžičnega signala. Čeprav se je tovrstno deljenje povezave na eni strani pokazalo kot zelo pozitivno in se je celo razvilo v moderno kulturo wardrivinga, so na drugi strani državniki očitno prepričani, da je uporabnike potrebno zaščititi pred kradljivci datotek. Opozorila, ki jih prinaša novi zakon, bodo lahko v obliki nalepk in napisov na škatli, lahko se bodo prikazovala med namestitvijo opreme, namesto njih pa bodo proizvajalci lahko vgradili tudi zaščito, ki bo privzeto vključena. Vsaj ena opozorilna nalepka bo morala biti postavljena tako, da jo bo kupec pred uporabo naprave moral odstraniti.

O novosti v Kaliforniji poroča The Register.

16 komentarjev

Uspešna faktorizacija RSA-200 in RSA-640

Schneier.com - Kot poroča MathWorld news, je skupina nemških strokovnjakov na German Federal Agency for Information Technology Security uspešno faktorizirala 193-mestno število znano kot RSA-640 in ob tem pobrala nagrado v vrednosti 20.000 USD. Že pred tem (decembra 2003) pa je ista skupina uspela faktorizirati 200 mestno število (RSA-200).

Faktorizacija je poseben matematični postopek iskanja praštevilčnih faktorjev danega števila. Napadalec, ki bi mu uspelo izpeljati faktorizacijo RSA, bi lahko na podlagi tega postopka odkril zasebni ključ in tako dešifriral sporočilo.

Raziskovalci, ki so imeli pred seboj število "310 7418240490 0437213507 5003588856 7930037346 0228427275 4572016194 8823206440 5180815045 5634682967 1723286782 4379162728 3803341547 1073108501 9195485290 0733772482 2783525742 3864540146 9173660247 7652346609" so morali ugotoviti iz katerih dveh faktorjev je to število sestavljeno. In rezultat? Število je zmnožek naslednjih dveh števil:

1634733 6458092538 4844313388...

17 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev

London se mordenizira

CNN.com - Od včeraj naprej vas bo, če se boste hoteli peljati v sam center Londona (v Angliji [:D] ), obisk stal 5 funtov. Namen tega je zmanjšanje prometa v samem središču Londona. Vprašali se boste, kaj ima to zveze z elektroniko/računalništvom?

Strogo področje mestnega jedra nadzira preko 800 sodobnih digitalnih kamer. Vsako vozilo, ki gre v smeri centra, je posneto (beri: poslikano) zelo natančno: program potem iz slike razbere številko tablice in tako najdejo lastnika, ta pa je med stažem v mestu primoran plačati 5 funtov do 22.00 ure, sicer se znesek veča [:)]. Plačilo "cestnine" bo možno preko kreditnih kartic, SMS sporočil, na bencinskih črpalkah in poštah. Novici tukaj in tukaj.

15 komentarjev

Grandiozno

Microsoft - Majnen-mehek (Microsoft) je danes najavil, da bo WindowsXP izdal 25. oktobra (to je znano) v New Yorku (to ni bilo znano). Glavni dogodek, ki po tradiciji Microsofta nikoli ni skromen, se bo dogajal na Marriott Marquis Theatre v Time Square's theatre okrožju.
Zakaj bo Microsoft predstavil WinXP ravno v Rušolandu, ups, New Yorku mislim, ni znano. Ali ima to kakšen globji simbolični pomen ali pa gre pač za to, da ima New York veliko prebivalcev (tj. potencialnih kupcev) lahko le ugibamo. Kaj menite vi?

9 komentarjev