» »

Največ člankov na Wikipediji opisuje Evropo

Največ člankov na Wikipediji opisuje Evropo

Izmed prvih desetih je v Evropi sedem konurbacij.

Slashdot - Članki na Wikipediji, ki opisujejo turistične znamenitosti, mesta in vasi, pomembne zgradbe, postaje podzemne železnice in podobno, imajo že nekaj časa dodane zemljepisne koordinate tvarine, ki jo opisujejo (geo-tagging). Projekt se je začel leta 2005 in do danes so bile koordinate vnesene v vse pomembne članke (v angleščini, drugod so različno aktivni). To nam omogoča zanimivo primerjavo, o katerih področjih na Zemlji Wikipedija pove največ. Izkaže se, da je to Evropa.

Rezultat je seveda odvisen od zrnatosti, a bistvenih razlik ni. Če primerjamo področja s premerom en kilometer, so najgosteje popisani Firence, Stockholm, Dunaj in London v centru. Prvo neevropsko mesto je New York na 15. mestu. Če širino intervala razširimo in primerjamo področja z desetkrat večjim premerom, še vedno zmagajo London, Pariz in Stockholm, New York pa je peti. In pri najmanjši zrnatosti, ko gledamo področja s premerom 100 kilometrov (torej velike konurbacije), zmagajo London, Andorra s Katalonijo, Porenje-Porurje (Köln-Düsseldorf-Dortmund), širši New York in nizozemski pas Randstad (Amsterdam-Rotterdam-Utrecht-Haag).

Izsledki so zanimivi, a s primerno interpretacijo. Uvrstitev posameznega področja ni odvisna le od števila znamenitosti v tem okolju, ampak tudi gostote poselitve, internetne razvitosti, uporabe in aktivnosti Wikipedije v jeziku, ki se tam govori. Katalonija se je zavihtela tako visoko na primer zato, ker so v katalonski verziji Wikipedije opisali vse vasi in njihove značilnosti.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

I love Slovenia (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117769 (4215) FrRoSt
»

Potovanje v New York

Oddelek: Loža
416037 (1601) buttcrack
»

Je bil kdo od vas že v NY? Pomoč

Oddelek: Loža
205392 (3774) Jerry000
»

Potovanje v New York ali San Francisco? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10326328 (23015) Miha_T

Več podobnih tem