»

Apple napovedal prireditev za prihodnjo sredo

MacRumors.com - Apple je včeraj razposlal prva vabila povabljencem na prireditev Back to the Mac, ki bo potekala 20. oktobra ob 10. uri po pacifiškem času v Apple Town Hall. Tradicionalno skrivnosten Apple noče povedati veliko, saj si tako zagotovi odlično reklamo, tako da je še največji namig poster, na katerem je jabolko, izza katerega kuka lev, in besede "Videli bomo novosti za Mace". Vprašanje, kaj bo Apple to pot predstavil, bo ostalo večidel neodgovorjeno vse do dne prireditve.

Vseeno pošpekulirajmo. Bržkone bomo videli prve posnetke Mac OS X 10.7 (mogoče s podporo za upravljanje z dotikom?), ki je že dlje časa potrjeno v razvoju, a ne gre se preuranjeno veseliti, saj smo prve posnetke Snow Leoparda videli debelo leto pred izidom....

20 komentarjev

Danes Apple-ove tiskovne konference, domnevno predstavljen tablični Mac

Ena izmed možnih različic

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Čez slabi dve uri se bo v Kaliforniji začela najnovejša Apple-ova tiskovna konferenca zahvaljujoč kateri so bile v zadnjem času različne novičkarske strani preplavljene z različnimi govoricami kaj bo Apple predstavil - govorice so krožile predvsem okrog tabličnega Mac-a, ki se lahko uvrsti v kategorijo tistih magičnih Apple-ovih izdelkov, o katerih so govorice krožile že tako dolgo, da jim večina ljudi ni več bila pripravljena verjeti.

Zahvaljujoč pogumu in neumnosti nekaterih izvršnih direktorjev smo sicer že včeraj dobili potrditev, da bo to res tablični Mac, kakšen pa bo je pa popolnoma drugo vprašanje - Apple je namreč o vseh svojih izdelkih zelo skrivnosten in z izjemo govoric in posnetkov nove naprave, katerih...

223 komentarjev

Po mnenju strokovnjakov so iPhone uporabniki prismode

C|NET News - Da so uporabnike Apple-ovih izdelkov in storitev mnogokrat označili za slepe, zavedene in v najhujših primerih tudi zmešane, je večini uporabnikov, ki vsaj občasno odprejo Slo-Tech kristalno jasno. Ko pa to oznanijo strokovnjaki, ki trditev še dodatno podkrepijo z obširno analizo, pa si seveda analiza počasi že zasluži svojo novico.

Analitiki iz Strand Consult so svoje zaključke oblikovali na podlagi dejstva, da je Apple izdal tehnično inferioren produkt s sicer čudovitim uporabniškim vmesnikom, a določenimi pomankljivostmi, kar sicer samo po sebi še ne bi bilo posebej problematično, če ne bi trume Apple-ovih uporabnikov teh pomanjkljivosti sprejeli v svoje življenje kot nekaj povsem običajnega in jih (pomanjkljivosti!) tudi zagovarjali, kljub temu, da so te pomanjkljivosti lahko občasno tudi občutno vplivale na kvaliteto življenja uporabnikov.

Do te točke še nič posebej novice vrednega, a svetovalci iz Strand Consult-a so si ogledali vzorec obnašanja kot celoto in uvideli, da...

192 komentarjev

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Applov tablični multipraktik jeseni?

Slashdot - Govorice o Applovih prihajajočih izdelkih se sicer hitro porajajo in tudi odhajajo, a če gre verjeti TechCrunchu, so jim trije neodvisni viri blizu Appla potrdili, da Apple razvija iPod z večjim zaslonom - Tablet PC. Novinci s sedem- do devetpalčnimi zasloni naj bi javnost dosegli jeseni letos, medtem ko naj bi se Apple že dogovarjal z azijskimi OEM-i o masovni proizvodnji. Z večjimi tabličnimi računalniki naj bi bil Apple eksperimentiral že več let, a se nekako niso mogli otresti strahu, da javnosti končni izdelek ne bo všeč. Spremembo bojda prinaša App Store, kjer je na tone programov, ki bodo kot nalašč za večje zaslone. Novi izdelek naj bi tako imel Apple OS X, brezžični dostop do iTunes za glasbo in filme, podporo 3G za povezavo z iPhonom in dostop do App Store, uporaben pa bo za vse razen telefoniranja. O ceni za zdaj le špekulacija od 600 do 700 dolarjev.

19 komentarjev

Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

The Register - Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj...

61 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Appli opazno cenejši

Gizmodo - The Inquirer je odkril, da Best Buy ponuja Applove prenosnike za 100 do 150 dolarjev ceneje, kot so priporočene maloprodajne cene. Podobne trike je Best Buy že izvedel z drugimi izdelki, a po drugi strani je Apple znan po tem, da nikoli ne prodaja pod priporočeno prodajno ceno. Ali to pomeni, da tudi Apple pripravlja svoje uradno znižanje, nam ni uspelo izvedeti, govori pa se že tako. Prav tako komentarji na strani kažejo, da ne gre za potegavščino. Seveda, logično bi bilo, da poskušajo rešiti svojo božično prodajno sezono. Kot vedno: vse skupaj velja le za ZDA.

37 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Intelove dobrote za prenosnike: nova hladilna tehnologija in štirijedrnik

Uporaba laminarnega toka za hlajenje aluminijastih ohišij prenosnikov ni več daleč

vir: CNET News
CNET News - Intel je včeraj v okviru dogodka IDF na Tajvanu v pričakovanju ultra tankih prenosnikov, ki bodo po njihovih pričakovanjih preplavili trg v letu 2009, predstavil dve pomembni novosti.

Prva je nov način hlajenja ultra lahkih prenosnikov, ki so ga razvili po vzoru tehnologije za hlajenje letalskih motorjev. Kot je Intelov razvojni dosežek utemeljil Mooly Eden, vodja Intelovega oddelka za mobilne platforme, si današnji vnaročniki (laptopi) oziroma prenosni računalniki ne zaslužijo več svojega imena, saj se med delom segrejejo do visokih temperatur, ki so za stik z človeško kožo previsoke. Problem je še posebej izrazit pri zelo tankih prenosnikih, kot sta HP Voodoo Envy 133 in MacBook Air in predstavlja veliko oviro pri...

36 komentarjev

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Aluminijasta kocka

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.



Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način....

205 komentarjev

Predstavljen ThinkPad X300

ThinkPad X300

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Lenovo predstavil najnovejši ultraprenosni računalnik, izvirno poimenovan X300, ki bo zelo očitno močno konkuriral Apple-u in njihovemu Macbook Air-u. Med tem ko so se pri Apple-u odločili za minimalizem in so svoje upe položili na brezžično povezljivost, so se pri Lenovo-tu odločili za nasproten korak in ponudili marsikatero izmed stvari, ki so jih kritiki ob predstavitvi očitali Macbook Air-u. X300 se tako ponaša ne samo z DVD pogonom in Ethernet priključkom, pač pa tudi s tremi USB priključki in podporo za brezžičen USB, 10 urno avtonomnostjo baterije ter 64 GB SSD diskom, vse to pa je skrito v ohišju s 13,3" ekranom, v najlažji konfiguraciji tehta 1.3 kilograma in je široko 1.85 cm (na najtanjšem delu,...

38 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev