»

NASA je stara 60 let

Slo-Tech - Te dni NASA praznuje svoj 60. rojstni dan, saj je 29. julija 1958 tedanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower podpisal državni zakon o aeronavtiki in vesolju, na podlagi katerega je NASA 1. oktobra istega leta uradno začela delovati. NASA je nadomestila Nacionalni posvetovalni odbor za aeronavtiko (NACA), ki je bil ustanovljen leta 1915 med prvo svetovno vojno in je izvajal aeronavtične raziskave. Ko pa je Sovjetska unija leta 1957 v vesolje poslala prvi satelit Sputnik, ki so ga Američani lahko opazovali s svojih vrtov, je postalo jasno, da ZDA potrebujejo vesoljsko agencijo. Leto dni pozneje je bila rojena NASA.

Raziskovanje vesolja in potovanja tja se v ZDA ni začelo šele tedaj....

8 komentarjev

Umrl je zadnji človek z Lune

Slo-Tech - Eugene Cernan bi moral biti vsaj tako poznan, kot je Neil Armstrong, pa vsaj pri nas ni. Čez Lužo je k Cernanovi prepoznavnosti še največ pripomogla prav NASA, saj je Cernan zadnji človek, ki je hodil po Luni. Ko jo je zapuščal 14. decembra 1972, dobra tri leta po prvem človeškem sprehodu po Luni, si ni mislil, da tja naslednjih 44 let ne bo stopil več nihče. Apollo 17 je bila zadnja misija programa Apollo in od tedaj se ni noben človek od Zemljinega površja oddaljil bolj kakor 600 kilometrov. Za primerjavo: Mesec je v povprečju približno 384.000 kilometrov oddaljen.

Na Cernana smo se spomnili, ker je včeraj v 83. letu starosti umrl. Poslovil se je po daljši bolezni in je do konca zagovarjal človeško raziskovanje vesolja ter vzpodbujal vladajoče, da ga čim prej...

83 komentarjev

Do leta 2020 ljudje na Marsu?

MarsFirst

New Scientist - V torek, 8. 9., je zasedala skupina strokovnjakov (panela), ustanovljena maja tega leta s strani zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame, pod vodstvom bivšega izvršnega direktorja podjetja Lockheed Martin Normana Augustina. Namen njene ustanovitve je pregledati načrte NASE glede človeških odprav v vesolje. Čeprav zaključno poročilo še ni pripravljeno, je vseeno poslan povzetek na sedež NASE in v Belo hišo. Glavna ugotovitev panela je ta, da NASA brez dodatnega denarja ne bo mogla poslati človeške odprave dlje kot do nizke zemeljske orbite in da je Bushev ukaz, da se NASA vrne na Luno do leta 2020 brez drastičnega zvečanja proračuna popolnoma nerealen. New York Times pravi, da...

35 komentarjev

Pristanek na luni s 40 letno zamudo

Tik pred prvim korakom

vir: Wikipedia
Boston Herald - Čez točno en teden bomo praznovali 40. obletnico pristanka prvega človeka na Luni, dogodka, ki si ga je v živo ogledalo kar 500 milijonov ljudi, kar je bil za takratni čas svojevrsten dosežek. Na srečo bomo vsi, ki smo zaradi mladosti prenos zamudili, lahko občutke staršev podoživeli s 40 letno zamudo. Stran WeChooseTheMoon.org bo zaživela v četrtek, 90 minut pred vzletom rakete Saturn V, ki je v vesolje ponesla astronavte misije Apollo 11. V pravilnih časovnih razmakih se bo na strani prikazovala pot kapsule v Lunino orbito, pristanek in prvi korak Neila Armstronga na drugem nebesnem telesu. Na strani bodo prikazovali tudi originalne videoposnetke ločevanja pristajalnega plovila od...

720 komentarjev

Discovery ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: NASA
NASA - Danes zjutraj ob 2.20 po srednjeevropskem času bi morali v Nasinem vesoljskem izstrelišču blizu Cape Canaverala na Floridi izstreliti raketoplan Discovery. Prvotni datum poleta je bil sicer že mesec prej, a se je NASA odločila nekoliko počakati in ga dodatno preveriti, da se ne bi slučajno ponovila zgodba s satelitom Orbiting Carbon Observatory, ki so ga 24. februarja spektakularno razstrelili namesto izstrelili. Discoveryjeva misija STS-119 bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljati nove panele sončnih celic in prvega astronavta iz Japonske, poleg njega pa posadka vključuje še šest drugih astronavtov. Povratek je načrtovan čez dva tedna.

...

14 komentarjev

Kepler poletel v vesolje

Izstrelitev

vir: NASA
NASA - Včeraj zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, ko je bil na ameriški celini še petek, je z raketo Delta II z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poletel teleskop Kepler. Gre za prvo napravo, ki bo sposobna iskati Zemlji podobne planete zunaj našega osončja. Naslednja tri leta in pol bo Kepler preiskoval manjšo zaplato v Rimski cesti, kjer bo poskušal dognati, kako pogosti so dejansko Zemlji podobni planeti v vesolju. Kepler bi sicer moral v vesolje poleteti že dan...

10 komentarjev

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

Bo Feniks prezimil?

vir: NASA
NASA - Phoenix je robotsko plovilo, ki ga je NASA izstrelila avgusta lani in je 25. maja letos pristalo na Marsu. Opraviti je moralo dve misiji, in sicer: raziskati geološko preteklost vode, s čimer bi bolje razumeli evolucijo atmosfere na Marsu, ter oceniti, ali je na meji med ledom in kopnim trenutno ali v preteklosti bilo mogoče bakterijsko življenje. Predvidena življenjska doba je na začetku znašala devetdeset lokalnih dni (92 zemeljskih), a Phoenix kar noče ugasniti in po petih mesecih nadaljuje s polno paro.

Ker je pristal na serverni poluti, pa mu preti nova nevarnost - zima. Vedno krajši dnevi nudijo vedno manj sončne svetlobe, s katero Phoenix polni svoje baterije, zato so znanstveniki včeraj začeli postopke, ki naj bi mu pomagali prezimiti. Izklopili bodo nekaj...

63 komentarjev

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

NASA investira v vesoljske "airbage"

The Register - NASA se je odločila investirati 600.000 USD v razvoj posebnih zračnih vreč, ki bi naj v bližnji prihodnosti zamenjale toplotne ščite, ki se trenutno uporabljajo za zaščito pred visokimi temperaturami ob ponovnem vstopu v atmosfero.

Ideja, ki je bila zasnovana pri Andrews Space v Seattlu, temelji na zamisli, da bi te vreče neprestano izpuščale zrak in tako ustvarile film plina, ki bi nato odvajal vročino stran od plovila.

Sam razvoj ima še kar precejšnjo pot pred sabo, saj se morajo znanstveniki spopasti z izzivom izdelave dovolj trpežnega materiala, ki bo preživel velike obremenitve in se ne bo strgal.



Več informacij v izvirni novici.

41 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Ali smo dobili vzorce vesolja, stare kot vesolje samo?

Google News - Pred sedmimi leti, natančneje sedmega februarja 1999, je ameriška vesoljska agencija NASA poslala v vesolje plovilo z imenom Stardust.

Primarna naloga Stardusta je bila zbiranje prahu ter na ogljiku temelječih snovi iz kometa Wild 2, katerega je odkril Paul Wild, šestega januarja 1978. Takrat je bil relativno blizu Zemlje - 1,21 AU.

Poleg tega je plovilo imelo dodatno nalogo - nabrati medzvezdni prah, vključno z nedavno odkritim tokom prahu, ki je pripotoval v naš sončni sistem iz smeri Strelca. Ti materiali, po mnenju nekaterih znanstvenikov, vsebujejo starodavne ostanke iz tvorbe in formacije sončnih sistemov. Strokovnjaki upajo, da jim bo analiza pomagala pri razumevanju evolucije (formacije) našega sončnega sistema in morda tudi izvora življenja. Vir.

V zgodnjih urah petnajstega januarja 2006 bo plovilo, ki je na svoji misiji prepotovalo 4,63 milijarde kilometrov, pristalo na Zemlji.

Več informacij je na voljo na news.google.com.

27 komentarjev

Garancija diskom s 1. oktobrom samo 1 leto?

Seagate - Tukajle si lahko preberete izjavo Seagate-a, da bo s 1. oktobrom garancijska doba znašala le še 1 leto. Enako naj bi se zgodilo tudi z vsemi ostalimi proizvajalci diskovja. Garancijska doba naj bi ostala nespremenjena le za SCSI diske.

Kdor namerava kupiti disk naj torej to stori še v tem mesecu. Zahvala pa gre prijaznemu prodajalcu, ki me je včeraj na to spremembo opozoril.

6 komentarjev