»

Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Greenwald in njegov partner David Miranda (pomenljiv priimek, vsekakor).

vir: Guardian
Guardian - Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo...

67 komentarjev

Počasi se daleč pride (in več naredi)

Stanford - "Multitasking" oziroma opravljanje več opravil naenkrat, ki je močno razširjen med mlajšimi generacijami, kljub odločnemu zatrjevanju nekaterih posameznikov, ki ga redno prakticirajo, da so z opravljanjem večih opravil hkrati bolj produktivni, produktivnost kvečjemu znižuje, ugotavlja najnovejša študija raziskovalcev iz Stanfordske univerze.

V svoji študiji so se Stanfordski raziskovalci na začetku odločili ugotoviti, kaj je tisti čudežni dar, zaradi katerega bi naj določeni ljudje bili sposobni hkrati obdelati več virov informacij.

A bolj kot so iskali, bolj so ugotavljali da dejansko ti ljudje nimajo nobene prednosti pred vrstniki oziroma se v primerjavi z le-temi veliko slabše odnesejo tako na področju pomnenja (prikazovali so jim zaporedja črk in dlje kot je poskus trajal, slabši so bili rezultati), opazovanja razlik (prikazovali so jim modre in rdeče trikotnike, pri čemer so morali ignorirati modre trikotnike in določiti, ali sta se položaja rdečih trikotnikov spremenila) in...

24 komentarjev

Profiliranje ne pomaga v boju proti terorizmu

Dokument MI5, foto: Frank Baron

vir: Schneier.com
Schneier.com - Britanski časopis The Guardian je dobil v svoje roke zaupne interne dokumente britanske tajne službe MI5 o profiliranju državljanov in poskusih identifikacije posameznikov, ki bi z večjo verjetnostjo sodelovali pri poskusih terorističnih dejanj.

Rezultati študije, razen za določene vlade, ne bodo predstavljali nobenih presenetljivih zaključkov: iz vseh preučevanih subjektov, ki so potrjeno sodelovali ali simpatizirali z ekstremističnimi skupinami, je nemogoče izločiti en demografski faktor na podlagi katerega bi lahko razločevali med nedolžnimi državljani in potencionalnimi teroristi.



Večina stereotipov o ekstremistih se tako z naslednjimi ugotovitvami študije sesuje v prah:

  • Večina ekstremistov je namreč britanskih državljanov in, razen...

31 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev

Spycatcher 2?

The Register - Kot poročajo pri The Registru, je Richard Tomlinson, bivši agent britanske tajne službe MI6 (odpuščen je bil leta 1995), po zgledu Petra Wrighta in njegove knjige Spycatcher (njeno recenzijo ste lahko brali pred kratkim), napisal knjigo o svojih letih, ki jih je preživel v britanski tajni službi. Knjiga, ki iz očitnih razlogov še ni izšla v celoti, nosi naslov The Golden Chain. Tomlinson je pred tem leta 1998 že objavil podobno knjigo z naslovom The Big Breach, britanska tajna služba pa ga obtužuje tudi objave seznama aktivnih agentov MI6 v tujini. Slednje Tomlinson sicer zanika.

Zaradi suma slednjega je bil tarča preiskave v Franciji, policija pa mu je tudi zaplenila nekaj lastnine. V želji dobiti jo nazaj, oz. britansko tajno službo prepričati, da se z njim sooči na sodišču, pa se je Tomlinson spomnil precej nenavadnega načina kako oblasti spodbuditi k zanj ugodni rešitvi svojega primera. Na svojem blogu je namreč objavil prvo poglavje knjige The Golden Chain.

Tomlinsonov...

2 komentarja

Zakaj je lovljenje teroristov z množičnim nadzorom matematično nemogoče

Schneier.com - "Zaradi boja proti teroristom je potrebno povečati nadzorovanje. Najbolje, da nadzorujemo kar vse državljane." Tako nekako gre mantra o večji varnosti. In NSA dejansko zbira podatke o telefonskih klicih, bančnih transakcijah, letalskih potnikih, itd. Kaj pa o tem pravi znanost?

Raziskovalno vprašanje: Ali množični nadzor celotne populacije lahko učinkovito odkrije teroriste?

Analizo je opravil prof. Floyd Rudmin.

Kakšna je verjetnost, da je posameznik res terorist, če ga množični nadzor identificira kot terorista? Če je verjetnost enaka 0, potem identificirani posameznik ni terorist. Če je verjetnost enaka 1, potem je vsak odkrit domnevni terorist tudi povsem zagotovo zares terorist. Če je verjetnost 0,5 (50%-50%), potem je nadzor enako učinkovit kot metanje kovanca oz. povsem naključno odločanje o tem ali je nekdo terorist ali ne.

Za izračun na podlagi Bayesovega teorema so potrebne tri ocene:
- delež teroristov v populaciji;
- verjetnost, da bo množični nadzor identificiral...

83 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

Ali britanska tajna služba MI5 skuša voditi "operacijo Root Canal"?

BBC - Direktorica britanske tajne službe MI5 Dame Eliza Manningham-Buller je v govoru, ki ga je imela 1. septembra poudarila, da bi bilo zaradi zaščite Britancev pred terorizmom potrebno omejiti nekatere svoboščine.

V čustveno obarvanem govoru je tako izjavila, da so te omejitve potrebne zato, da bi zmanjšali verjetnost, da bi bili njihovi državljani razstreljeni pri opravljanju vsakdanjih opravkov. Zanimivo je sicer, da podobnih predlogov z drastičnimi ukrepi ne slišimo takrat, ko bi bilo državljane potrebno zaščititi pred različnimi naravnimi nesrečami (npr. orkani), onesnaževanjem, revščino ali neodgovornimi politiki. Prav tako je vodja MI5 "pozabila" omeniti tudi možnost, da bi večjo učinkovitost represivnih organov dosegli tudi na drugačne načine, naprimer z bolj racionalno in učinkovito uporabo ukrepov, ki so represivnim organom že na voljo.

Vsekakor pa njen govor lahko razumemo v sklopu prizadevanj MI5, da bi telefonski prisluhi postali dokaz na sodišču (kar trenutno v...

12 komentarjev

Akustična kriptoanaliza

Slo-Tech - Adi Shamir in Eran Tromer sta odkrila nov način kraje šifrirnih ključev, akustično kriptoanalizo. Gre za to, da s snemanjem zvoka, ki ga oddaja računalnik, lahko ugotovimo kaj počne računalnik. S pomočjo kondenzatorskega mikrofona za 170 USD, mešalne mize za 55 USD, zvočne kartice Audigy 2 za 70 USD ter brezplačnega programa za analizo signalov Baudline, ki teče pod Linuxom, je mogoče ugotoviti ali je procesor aktiven ali pa je v prostem teku (idle), mogoče pa je zaznati tudi različne vzorce procesorskih operacij in dostopov do pomnilnika. V nekaterih primerih je mogoče odkriti tudi RSA tajne ključe, ki se uporabljajo pri šifriranju podatkov, oziroma pridobiti dovolj podatkov za uporabo tehnike časovnega napada (timing attack).
Akustični napad je mogoč tudi če imate v sobi glasno navito glasbo, saj se večina teh signalov nahaja na območju nad 10 kHz, pa tudi, če je v sobi več računalnikov.
Kako je potekal eksperiment si lahko ogledate na spletni strani Acoustic cryptanalysis, na...

15 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev