»

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Reševanje vojaka Viste

The Economist - Moč množičnih medijev, ki jo pridoma izkoriščajo oglaševalci v politiki in gospodarstvu, je splošno znana. Usoda izdelka je lahko precej odvisna od vtisa, ki ga ti posredujejo, ter izdelek pripeljejo v vsak vaški dom (in pralni stroj), ali pa ga prepustijo na nemilost bolje oglaševane konkurence.

Vendar pa niti intenzivne reklamne kampanje ne morejo uspeti proti negativni karmi, ki jo izdelku prilepijo viri, ki zaradi svoje "neformalnosti" in "nepristranosti", kot so npr. spletni časopisi ali blogerji, pri potrošnikih uživajo večje zaupanje.

Nesporni mojster obvladovanja pozitivne podobe v javnosti je zagotovo Apple, nasprotno pa velja za Microsoftovo Visto.

Microsoft je tako poskusil z drugačnim pristopom. Prvi korak? Stoštirideset vistoskeptikov so povprašali po njihovem mnenju o Visti ter razlogih zanj. Nato so jim predstavili "nov" operacijski sistem - Mojave. Po koncu predstavitve*, ki se je praviloma končala z navdušenjem nad prihajajočim operacijskim sistemom, so jim...

493 komentarjev

Poceni računalnik in Vista - kmalu realna kombinacija

Daily Tech - Za udobno uporabo Viste potrebujete precej dober računalnik - dovolj zmogljivo grafično kartico, zadostno količino RAMa, prav pa pride tudi zmogljiv procesor. Vse to pa stane. A nVidia pravi, da načrtuje poceni in majhno osnovo za računalnik, ki pa bo sposoben dobiti certifikat Vista Premium. Za 45 dolarjev, kolikor naj bi zadeva stala, boste dobili nVidiin vezni nabor z integrirano DirectX 10 grafično kartico ter prihajajoč VIA Isaiah procesor.



Primerljiv sistem iz modrega tabora (Celeron in 945G vezni nabor) za enako ceno, poleg tega, da ne podpira DirectX 10, ni zmožen poganjati Blu-Ray HD filmov ter tudi nima Vista Premium certifikata, z čimer se ponaša nVidia. Poleg tega pa je s 36 Gflops (v primerjavi s 6,4 za sistem s Celeronom) nVidiin sistem precej bolj zmogljiv.

Če vas je ob omembi proceorja VIA zaskrbelo, naj vas ne skrbi več, saj je Isaiah arhitektura precej hitrejša od bolj poznane C7 (celo dva do trikrat za primerljive procesorje). Vprašanje je le, kakšna bo...

67 komentarjev

Firefox gor, Vista dol

Slashdot - Ob zaključku leta so na PC Worldu pripravili nekaj statistike o uporabniških preferencah pri spletnem brskanju in operacijskih sistemih, odkrili pa niso nič kaj novega.

Rezultat tekme med Internet Explorerjem in Firefoxom je še vedno neodločen. Sedma inkarnacija modrega eja je povečala svoj tržni delež, tako da ga uporablja sedaj 37 odstotkov uporabnikov (na začetku leta 24), lisica pa je napredovala s 25 na 36 odstotkov. Kaže torej, da so uporabniki IE6 v enaki meri nadgradili svoje brskalnike na Firefox ali IE7.

Na področju operacijskih sistemov Microsoftu tudi ne gre vse po načrtih. Novinka Vista je v enajstih mesecih obstoja prepričala le 14 odstotkov uporabnikov, medtem ko jih kar 71 vztraja na preizkušenih XP-jih. Za primerjavo: XP-ji so v prvih 11 mesecih obstoja navdušili kar 36 odstotkov uporabnikov.

Razlogi za skromen uspeh Viste so večplastni, a v enem stavku jih lahko povzamemo takole: Microsoft je leta 2001 sestavil predober operacijski sistem, ki veliki večini...

202 komentarja

Vista varnejša kot MacOS X?

OSNews - Približno dva tedna nazaj se je odvijala varnostna konferenca pod okriljem CanSecWesta. Tam se je zbralo kar nekaj hekerjev, katerih naloga je bila vdreti v sistem Mac OS X z vsemi popravki ter brez dodatnih varnostnih nastavitev. Prvi dan je bil neuspešen, naslednji dan pa so prišli v igro tudi brskalniki. Zmagovalec Dino Dai Zovi, ki je izkoristil luknjo v Safariju, da je dobil dostop do ukazne vrstice, je domov odnesel 10.000 ameriških dolarjev.

Pred kratkim so tako na MacWorldu objavili intervju z zmagovalcem, ki se precej ukvarja z varnostjo v Mac OS-u in je pred kratkim napisal knjigo z naslovom The Art of Software Security Testing: Identifying Software Security Flaws. V intervjuju razkriva nekaj podrobnosti o samem tekmovanju in tudi obrazloži svoje mnenje o varnosti v Applovem operacijskem sistemu. Največ pritožb pa je gotovo vzpodbudila njegova izjava, da če primerja OS X 10.4 in Visto, ima Vista vsaj s stališča varnosti kvalitetnejše napisano kodo z manj varnostnimi...

75 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju...

49 komentarjev