»

IBM prodaja Notes, Domino in druge aplikacije za podjetja

TechCrunch - Kupec je indijsko podjetje HCL Technologies, s katerim sicer IBM že nekaj let sodeluje pri petih projektih. Razlog za prodajo je najverjetneje ta, da Veliki Modri potrebuje svež kapital za dokončanje prevzema Red Hata, ki so ga napovedali konec oktobra in za katerega bodo plačali epohalnih 34 milijard ameriških dolarjev.

Med prodanimi programskimi paketi so še Appscan, BigFix, Unica on-premises, Commerce, Portal in Connections. A najbolj je pri tem zazvenelo ime Notes, saj je bila programska oprema pod imenom Lotus Notes razvita že daljnega leta 1989 in je orala ledino v t. i. enterprise segmentu. Notes so v delovna okolja prve vpeljale sodelovanje, pa medsebojno pošiljanje sporočil in so tedaj bila ena od pomembnejših...

22 komentarjev

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

IBM kupuje SPSS

Yahoo News - Kot poročajo na Yahooju, naj bi se IBM odločil za nakup SPSS-a. Podjetje SPSS izdaja znan program za statistične analize Statistical Package for Social Sciences, IBM pa naj bi za podjetje odštel 1,2 milijarde USD.

SPSS se je v zadnjih letih usmeril predvsem v analizo poslovnih in finančnih podatkov ter razvil številna orodja za poslovno analitiko. IBM pa naj bi po poročanjih v SPSS-u v bodoče razvijal predvsem orodja za analize tveganj, lojalnosti potrošnikov, zaznavo goljufij, itd.

Če je bil SPSS v začetku predvsem orodje za statistično analizo v družboslovnih vedah, pa je v zadnjem času pričel čedalje bolj postajati orodje namenjeno poslovni analitiki. Kot je sklepati iz sporočil IBM-a pa se bo ta usmeritev v prihodnosti še okrepila.

Če k temu prištejemo še razmeroma visoko ceno programa, se kar samo zastavlja vprašanje ali bo omenjeni program še smiselno uporabljati v znanstvenem in akademskem okolju, ali pa je morda napočil čas za alternative kot sta recimo PSPP in R.

3 komentarji

Ali Ubuntu postaja resen igralec?

ZDNet - Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč...

200 komentarjev

IBM z najhitrejšimi tranzistorji iz grafena

engadget - Tanzistorji iz grafena so očitno naslednji velik preskok v elektroniki, vsaj sodeč po vseh raziskavah in testih, ki se dogajajo. Da grafit prevaja elektriko, je znano že nekaj časa, prav tako tudi, da jo prevaja le po posameznih plasteh, ne pa tudi med plastmi. Malo manj znano pa je, da so te plasti odlični prevodniki elektronov, saj ti tečejo izredno hitro, od koder tudi želja po izdelavi tranzistorjev iz njih.



Pred le nekaj dnevi pa je preboj uspel IBMu, ki je razkril, da so izdelali grafenove tranzistorje, ki so sposobni delovati pri frekvencah prek 1 GHz. Njihov izdelek, ki ima med vrati razdaljo 150 nm, je svoje stanje preklapljal s kar 26 GHz. Ker pa so mnenja, da so teraherčni tranzistorji iz grafena...

5 komentarjev

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Slo-Tech - V Free Software Magazine je Terry Hancock v svoji kolumni zapisal zanimivo razmišljanje o tem, da cilj "odprtokodnikov" ne sme biti samo večanje tržnega deleža Linuxa, pač pa predvsem svoboda izbire - kar pa dopušča tudi svobodo izbire operacijskega sistema Windows. Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Tržni delež ter posledično dotok denarja, ki ga podjetja kot npr. Canonical lahko usmerijo v razvoj je po njegovem mnenju sicer dobrodošel, vendar pa razvoj in obstoj Linuxa nista odvisen od njega. Tudi če komercialni distributerji Linuxa propadejo, se bo Linux razvijal in živel dalje.

Vsekakor zanimivo razmišljanje, ki lepo ponazarja filozofijo prostega programja in ki poudarja dejstvo, da "'uspeh' pomeni nekaj čisto drugega ko je tvoj cilj 'svoboda' kot ko je tvoj cilj 'moč'".

Vredno branja.

49 komentarjev

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je IBM odločil še nekoliko bolj intenzivno podpreti Linux.

IBM naj bi tako skupaj z nekaj vodilnimi distributerji Linuxa (Canonical, Novell in Red Hat) ter svojimi partnerskimi proizvajalci strojne opreme združil sile ter do leta 2009 skušal agresivneje napasti trg namiznih operacijskih sistemov. Cilj IBM-a je povečati tržni delež Linux sistemov na namizju ter v največje Linux distribucije vključiti Lotus Notes in Lotus Symphony.

V okviru tega dogovora bo tako Canonical v svoja Ubuntu skladišča že konec avgusta vključil distribucijo Lotus Symphony 1.1, direktor IBM Lotus Software Kevin Cavanaugh pa je izjavil, da je cilj IBM-a "odkleniti namizje z namenom prihraniti denar naših strank ter jim ponuditi svobodo izbire".

V ozadju je seveda denar, upamo pa, da bo "kolateralna škoda" tovrstnih bojev predvsem povečan tržni delež Linuxa na namizju.

68 komentarjev

IBM izziva Microsoft z brezplačnim pisarniškim paketom

Slashdot - Kot smo že poročali, se je Veliki Modri pridružil OpenOffice.org razvoju, ter jim v pomoč poslala 35 svojih razvijalcev. Danes pa je napovedal, da bo izdal brezplačen pisarniški paket, ki temelji na OpenOffice-u in Lotus Notes-u, pod imenom Lotus Symphony, ki pa je še ena aplikacija ki podpira Open Document Format (ODF).

Prav tako bo 135 milijonov uporabnikov Lotus Notes 8 prejelo, Symphony brezplačno, IBM pa obljublja tudi brezplačno podporo za nov pisarniški paket. Zaenkrat pa še ni znana podprtost operacijskih sistemov, predvideva pa se, da bodo podprti vsaj Windows, Linux in MacOS.

33 komentarjev

WXSP:AE

Vnunet - [povedano na dolgo in takisto zelo slovensko: Windows XP Service Pack 1: Avgusta Enkrat]

Microsoft kani konec maja (hmm, saj smo že skoraj junija!) izbranim beta-preskuševalcem™ izročiti prvi servisni paketek za trenutno najaktualnejši namizni operacijski sistem. Kot pa sem že pisal, bo šlo pri tem za več kot le skupek do takrat izadnih popravkov: šlo bo za prvi Microsoftov nov "operacijski izdelek", s čimer je primoran vanj vključiti nekaj določb iz poravnav, ki jih je/ni sklenil z ameriškimi državicami. Najpomembnejša je ta, da bodo sedaj OEM partnerji lahko Microsoftove vdelane programe, torej Outlook, Messenger in podobno, skrili (ne odstranili!) ter tako naredili računalnik prepoznavnejši ter "manj MS". Popravek nas ima doleteti enkrat konec avgusta.

3 komentarji

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar