» »

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Slo-Tech - V Free Software Magazine je Terry Hancock v svoji kolumni zapisal zanimivo razmišljanje o tem, da cilj "odprtokodnikov" ne sme biti samo večanje tržnega deleža Linuxa, pač pa predvsem svoboda izbire - kar pa dopušča tudi svobodo izbire operacijskega sistema Windows. Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Tržni delež ter posledično dotok denarja, ki ga podjetja kot npr. Canonical lahko usmerijo v razvoj je po njegovem mnenju sicer dobrodošel, vendar pa razvoj in obstoj Linuxa nista odvisen od njega. Tudi če komercialni distributerji Linuxa propadejo, se bo Linux razvijal in živel dalje.

Vsekakor zanimivo razmišljanje, ki lepo ponazarja filozofijo prostega programja in ki poudarja dejstvo, da "'uspeh' pomeni nekaj čisto drugega ko je tvoj cilj 'svoboda' kot ko je tvoj cilj 'moč'".

Vredno branja.

49 komentarjev

JurijTurnsek ::

ustvarjanje odprtih standardov in kvalitetne programske opreme malo izgubi na pomenu, ko ugotoviš, da te zaradi premajhnega tržnega deleža ne bo nihče upošteval... že če bi imel linux 25% tržišča, bi se boj za več ustavil, ker bi tako uživali dovolj podpore HW razvijalcev, njihovi formati in programi pa bi imeli zadostno bazo uporabnikov in posledično tudi razvijalcev. vse prepreke bi izginile in linux bi lahko zacvetel, "boj" OSev pa bi se obrnil izključno na kvaliteto...
http://www.slatnaskejta.com

WarpedGone ::

Kaj ko bi najprej začeli pri kvaliteti?
Zbogom in hvala za vse ribe

Dr_M ::

Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Kaj, ko bi najprej zacel pri uporabnosti in preprostosti uporabe? Tuki so se svetlobna leta za windowsi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Poldi112 ::

Bedarija. Windows desktop je povsem enakovreden oziroma zaostaja za KDE. Je pa stvar drugačna in za uspešno administracijo zahteva malo več znanja. Ampak to pa ni več v domeni uporabnika, ampak skrbnika.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr_M ::

Poldi112: sej spostujem tvoje mnenje, ampak se zmeri mam prov. Ne smes gledat s svoga stalisca, ampak enga uporabnika, ki si sam postavi sistem. Nimajo usi takega znalca, ki bi jim linux postavil v piko. Se zmeri trdim, da je katerkoli desktop svetlobna leta za windowsi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

aks_! ::

Dr_M: Dejansko to ni res. Poznam kar nekaj ljudi, ki jim je namestitev Ubuntuja bila enostavna, uporaba pa še bolj. Dejansko sem jim vedno moral hoditi nameščat Windows, odkar so pa na Ubuntuju pa to kar sami naredijo. In ti ljudje so običajni uporabniki računalnika in ne neki power userji.

Edit: slovnične napake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aks_! ()

antonija ::

Par let nazaj (ko je imel ubuntu se debianov installer) je bila namestitev windows za laike res "enostavnejsa". V resnici tudi to ni res, smao ljudje se danes ustrasijo vsega kar ne prikazuje "miske" in dveh, maximalno treh gumbov ki jih lahko pritisnemo.

Zdaj ko je ubuntu na live CDju, ima graficni installer, pride skupaj z celotno pisarno, ... , je vse kar se mora novi uporabnik nauciti to, kako se zazene sysnaptic/kde_ekvivalent_synaptic in doda/odstrani programsko opremo.

Se pa strinjam da je prav third party programska oprema tita ki daje vtis da je windows "bolj primeren za laike" kot pa linux, ceprav to ne drzi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Utk ::

Ja če vse lepo dela, je ubuntu verjetno res bolj enostaven kot windowsi. Problem je, ko kaj ne dela. To se pa hitro zgodi.

nevone ::

Dejstvo je, da Linux caplja za Windowsi. Verjamem, da imajo ene stvari bolje pošlihtane kot Windowsi, ampak plačujejo ceno capljanja za Windowsi. Windows je bil pač prvi, ki je uspel prepričati večino, da je dober OS. Bil je prvi, ki je naredil nekaj tudi za preprostega uporabnika, ki se ne želi poglabljati v vsako podrobnost OS-a in ga razumeti v samo drobovje.

Kar Linux potrebuje, je vztrajanje na svoji poti. Je pa težko, ker mora izpodrivati že uveljavljene Windowse.

To, da je pa neka filozofija odprtokodnosti zadaj, je pa samo marketinška poteza. Ljudje rabijo OS, ki deluje in je enostaven za uporabo. Ali je narejeno odptrokodno ali zaprtokodno, jih niti ne zanima. To je stvar razvijalcev. Če se jim zdi odprotkodnost boljša, naj delajo tako naprej. Komur se ne zdi, pa naj tudi dela tako naprej. Glavno je da imajo uporabniki kaj vzeti v roke.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Matwic ::

Naj mi nekdo razloži zakaj je večini Open Source razvijalcem tako pod nivojem povdariti tudi uporabniško prijaznost in sam izgled programov, poleg morja (redkouporabljenih) funkcij.

Kar naprej berem, ko se ljudje jokajo, kako je Linux "nezasluženo" prezrt. Ko bodo distribucije končno imele celovito podobo in super enostaven očesu prijazen grafični vmesnik, bo tudi Linux dobil potencial za konkurenco Windowsem in Mac OSu.

Za zgled je lahko Firefox, kjer se poleg funkcij, stabilnosti in hitrosti, razvija tudi grafična podoba in uporabniški vmesnik. Ravno zaradi združenja vseh teh lastnosti postaja čedalje bolj popularen.

antonija ::

Ti se nisi uporabljal zadnjih verzij ubuntuja, a?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Vidim, da ste najbolj glasni tisti, ki Linuxa zadnjih nekaj let sploh videli niste.

Windows je sicer najbolj razširjen, vendar je naivno gledanje da je to zato, ker je najboljši. Glede usabilitya po mojem mnenju mnenju prednjači Mac OS. Tudi Ubuntu ima nekatere zelo dobre rešitve, rekel bi da je pred Visto. Kolega, ki se je ukvarjal tudi z usabilityem je pred katkim kupoval nov prenosnik in je izjavil, da je ugotovil, da je zanj Ubuntu prva izbira. No, jaz se tukaj ne strinjam čisto, a napredek od "konzole" je seveda velikanski.

Po mojem mnenju je neka sodobna Linux distribucija, vzemimo Ubuntu, že precej dodelana. Potrebno jo je izpiliti in rešiti nekatere "legacy" zadeve. Recimo prehod na PulseAudio, itd., kar je povsem interna Linuxaška finta. Pa malce poenotiti zadeve.

Na čemer je pa resno treba delati, pa je tole:
- stabilnost: Linux je sicer zelo stabilen in se redko usuje, a vseeno. Treba je delati tudi na stabilnosti nižjeležečih aplikacij, na katerih potem temeljijo ostale - grafika, java, itd.
- varnost: poenotenje in "vsiljenje" varnostnih mehanizmov (recimo firewall po defaultu, nativna podpora šifriranim diskom,...)
- še večji hardware support: tukaj se z večjim tržnim deležem res lahko doseže napredek, da pa se ga doseči tudi z odprtimi standardi.

Za začetek bi bilo super, če bi imeli povsem odprtokodne video in audio kodeke ter odprtokodni delujoč Flash, ki bi jih vključili v vse standardne distrote. Java pa mislim da je že opensourcana.

Kar se mene tiče, bi bilo treba začeti na prvih dveh točkah.
sudo poweroff

poweroff ::

MatWic, o zadevi je pred kratkim nekdo pisal na svojem blogu (en znan razvijalec nečesa, ali pa designer... zdajle ne najdem linka)... in je predlagal zanimive rešitve, med drugim tudi to, da bi morali imeti tekmovanje za najboljši design OS programa.
sudo poweroff

Matrin ::

Čist tk, vsak ki bi res dobro premislo, bi se skoraj moral strinjat, da sta glede uporabnosti Windows in Ubuntu ali Fedora (ali kakšna druga preprosta distribucija) približno na istem.

Ko vse dela tako kot more, je Fedora super. Zahteva zelo malo vzdrževanja, laufa pa dal časa brez problemov. Ti nastanejo pri kakšnih posodobitvah, ko je treba ponovno uredit ndiswrapper, ko ACPI funkcije ne delujejo več zadovoljivo,... Slaba je tudi strojna kot tudi programska podpora. Flash(adobe) imam praktično neuporaben, zvok mi malce zafrkava, ostalo je trenutno vredu (Fedora 9, Lenovo N100, precej sreče pri nakupu, ki ni bil dovolj premišljenj za linux).

Večina opreme je pač narejene da deluje v Windowsih, in je tam tudi preizkušena. Na žalost pač zahteva veliko boljšo strojno opremo sploh za začetek. Morda za to tudi malce več ponudi, ampak to je stvar debate. Skoraj vsa mainstream programska oprema je napisana za njih (kar ni mogoče Mac exlusive). Na žalost se (saj pri meni to vedno) čez čas stvar malce napihne in postane počasna in okorna, mogoče kaj neha delovati. Izpostavljen si tudi precejšni količini zlonamerne kode.
In v končnem, si povsem podrejen MS poslovni logiki, samo oni točno vejo kaj je zadaj.

Svet je poln kompromisov. Tudi tam kjer jih ne bi potrebovali.

talmai ::


Freedom is primarily achieved by providing the means for self-reliance. When individuals can provide for their own needs independently, without placing burdens on others, they are more free.

Nesramna analogija: Lahko greš na potovanje z agencijo, ki ti zrihta hotel, oglede, informacije in jim plačaš po programu, ki ti ga sestavijo, in je lahko pač boljši ali slabši, dražji ali cenejši.. Lahko pa se odpraviš na lastno pest, štopaš tja, poiščeš en hostel, se pozanimaš o kulturni dediščini in si sam sestavljaš itinerar. Ugante, kaj je težje izvest. Kdo bo bolj svoboden? Najbolj pomembno pa: Kakšen tip potovanja ti bo v večji užitek?
Če greš z agencijo, oni odgovarjajo, da bo potovanje takšno, kot so ga opisali v brošuri (ki je btw izreden dizajnerski dosežek). Vkolikor gre kaj narobe, se lahko pritožiš in zahtevaš reklamacijo.
Če pa greš na lastno pest, moraš sam paziti na 1. kvaliteto storitev (čim manj bugov na stranišču), 2. zanesljivost storitev (stabilnost omenjenega hostla) in 3. podatkovne standarde (komunikacija z domačini). In če ostaneš ob polnoči lačen, premražen, v grdih cunjah in brez prenočišča sredi Sahare, se ve, kdo je kriv. Ne združenje svobodnih popotnikov, ki ti je zastonj nudilo prijazne nasvete ampak TI, KER NISI ŠEL Z AGENCIJO.

Naj se vsak sam odloči. Dokler še obstaja svoboda izbire.

nicjasno ::

Mogoce pa bi meni bilo bolj zabavno vse sam organizirat, da se mi ni treba drzat nekih urnikov za neke izlete ipd...
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

MrStein ::

antonija:
Ti se nisi uporabljal zadnjih verzij ubuntuja, a?

In boljše je tako. (8.04_is_crap)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nicjasno ::

Se strinjam. Razmisljam, da bi sel nazaj na 7.10 in pocakal kaj bo. Drugace pa se z Matthaiem popolnoma strinjam.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

kriko1 ::

Pa nehajte že enkrat s temi primerjavami - ne vem, ali ste tako zabiti da si morate to še na en način tolmačiti (kateri pa ne zdrži enega bolj treznega presodka) ?!

poweroff ::

Nesramna analogija: Lahko greš na potovanje z agencijo, ki ti zrihta hotel, oglede, informacije in jim plačaš po programu, ki ti ga sestavijo, in je lahko pač boljši ali slabši, dražji ali cenejši.. Lahko pa se odpraviš na lastno pest, štopaš tja, poiščeš en hostel, se pozanimaš o kulturni dediščini in si sam sestavljaš itinerar.


Hja, definitivno si bolj svoboden ko greš sam. Je pa seveda tudi riziko večji.

Ampak analogija nekako ne zdrži. Kajti - potovalna agencija ti da vodič, ki je izreden dizajnerski dosežek in ti obljubi nek nivo storitve.

Problem je pa, da imaš notri eno EULO, kjer piše, da če gre kaj narobe pa oni niso odgovorni za nič.

Sicer gre zelo redko kaj hudo narobe, ampak tudi izkušenim popotnikom gre v lastni režiji redko kaj hudo narobe... :-)

Loooka - ti imaš pa spet probleme sam s sabo?
Se bliža izpitno obdobje ali te je punca spet pustila?
sudo poweroff

Utk ::

Na Intelovih(in vseh drugih) procesorjih piše, da niso za life-support sisteme. Če ne moreš garantirat, da bo hardware zanesljivo delal, kdo ti bo garantiral, da bo OS na tem hardwaru zanesljiv. Sej ko crkne se zmeraj niti ne da ugotovit, kaj točno je bilo. Niti siol, mobitel, simobil, audi, nihče ti ne garantira 100% zanesljivosti, kaj šele, da bi dobil odškodnino za kaj. Lahko ti dajo samo kakšen popust za naslednjič, popravek ali kaj podobnega.

talmai ::

kriko1: Ah, daj no. Analogije so skoraj edina literarna zvrst v računalništvu. Razen cankarjanskih žalostink zavrtih računalniških nedonošenčkov, ki se bojijo terminala.

Stvar je širša kot samo software in potovanja. In ja, tako razmišljanje velja za antikapitalistično. Nekateri so celo sami svoji frizerji, krojači, kmetje, kuharji, maserji in prostitutke. Zaradi takih ljudi je brezposelnost katastrofalna. Tako da morate razumet, da se delavci v posameznih strokah z vsemi štirimi upirajo določenim filozofijam, kot napimer potovalni agentje freelance avanturizmu in .NET programerji prostemu programju, drugače bi ostali brez kruha.

Pa ne jemljite me tako resno :P

PaX_MaN ::

".NET programerji prostemu programju"

A ni programerjeva odločitev, kako bo (ne)prodal svoj skupek kode?

Tear_DR0P ::

matthai - btw tudi na OSX po daljšem času uporabe ugotoviš da ni tako zelo user friendly. všeč mi je pa recimo to, da software dobim v obliki static buildov in ga samo poženem - moti me pa, da ko moram pa kaj inštalirat, pa ni nekega spodobnega packet managerja, ki bi mi znal to potem tudi snet z mašine - tako kot to apt naredi

in po mojem - OS naj se ne trudi biti uporabniku prijazen ali stabilen ali kar koli drugega - OS naj se tdui biti odprt in nuditi možnost izbire - tisti ki pakirajo, kot ot počne ubuntu in SUSE in debian, pa naj se potrudijo z uporabnikom in stabilnostjo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Glede static buildov: tudi v Ubuntu imaš .deb paketke. TrueCrypt je tak primer - preneseš deb paketek in ga namestiš z dvoklikom. Pa da se jih tudi statično prevajati.

Glede stabilnosti in varnosti pa sem mnenja, da bi bi bilo treba nekoliko več pozornosti temu posvetiti tako v kernelu, kot v posameznih distrotih.
sudo poweroff

techfreak :) ::

Apt-get se mi zdi boljši od vsega, kar obstaja za nameščanje za Windows.

Poleg tega imam pri nekaterih stvareh raje, da jih dobim v soure code.

Drugače pa uporabljam Ubuntu 8.04, vendar še vseeno več uporabljam OS X.

desperados ::

Naj še jaz pristavim svoj lonček. Windowsev navaden uporabnik ne zna naložit, do tega spoznanja sem prišel že večkrat. Po drugi strani se mi je pa že zgodilo da je 14 letna totalno antitehnično usmerjena uporabnica uspešno naložila in skonfigurirala (wlan, msn, mulo, torrent, kodeki,...) Ubuntu in to brez kake posebne pomoči edino kar sem omenil je ubuntuguide.org in naj v googlu uporabi besedno zvezo how-to _kar jo zanima_. Sama je ugotovila kateri programi zamenjajo one v windowsih... Nič od tega ne zna naredit na windowsih, vse do zadnjega programa ji je vse potrebno naložit, windowsi so pač nepraktični vsaj kar se hitrosti vzpostavitve sistema tiče.
Torej Ubuntu je vsekakor prijaznejši za neukega uporabnika, saj je potrebno vzeti v zakup celoten komplet community pomoč,... Tega v windows svetu ni kaj preveč dobro razvitega, če gre kaj narobe je vedno treba klicat nekega vaškega mojstra, da ti zbriše virus al pa sformatira in ponovno naloži. Sicer je v Linux desktop-u veliko stvari izvzetih iz windowsev in x os in to le zavoljo uporabnikov in preprostega prehoda... Je pa res, da za windows power uporabnike Linux ni ker ne znajo pozabiti tistega kar se jim je zapeklo v glavo. Ne morejo preko svojih že obstoječih znanj, čeprav je ogromno stvari v windowsih tečnih, nepraktičnih in togih...

Po drugi strani se mi pa zdi, da je administracija v Linux-u preprostejša od windowsev, ogromno je stvari, ki jih v Linuxu naredim z levo roko v nekaj sekundah v windowsih bi se pa matral dolge ure in ti še nebi uspelo tako kot bi si zamislil.

Meni se sicer Ubuntu ni nikoli izkazal za dobro izbiro za desktop-workstation tam mogoče prednjači opensuse, uporabljam pa ga na svojem serverju in dela odlično... Ampak vse je le stvar okusa...

Ok sedaj pa še nazaj k temi članka... res je da se je v zadnjih 2-3 letih začel boj za uporabnike, ampak poleg tega se kvaliteta, stabilnost in nagnjenost k odprtosti ni poslabšala(razen onih dogovorov z mikrosoftom). Je pa tudi res da če se občutno poveča delež uporabnikov lahko pride do premikov v mišljenju velikih softwerskih firm in pričnejo z paralelnim razvojem svoje windows-only programske opreme še za Linux, kar pomeni da bi potem kmalu lahko vse delalo na vseh unix legacy sistemih. In to bi bila za nas uporabnike svetla prihodnost, in šele potem bi se šele zares lahko videla ona prosta izbira kaj, kje in kako boš nekaj uporabljal.

McMallar ::

No ja... bodimo resni. Tista totalno antitehnična uporabnica bi tudi windowse naložila, če bi ji povedal, da naj v googlu uporabi windows how to configure "nekaj".

Edit: typo
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McMallar ()

desperados ::

Pravzaprav ne more! Ker vsaj jaz še nisem videl delujočih live windowsov(vsaj ne takih na katerih bi deloval wlan-usb); brez operacijskega sistema pa ne moreš it po guglu brskat!

fiore ::

kar je KoRnholio8 na začetku napisal je čisto res. če ne bo razširjenosti, ne bo podpore. kvaliteta tukaj ne more čisto nič pomagati. če se nek proizvajalec strojne opreme odloči da ne bo objavil specifikacij, linux developerji te zadeve ne morejo dostojno podpreti in posledično uporabniki stokajo da so winsi lažji za uporabo... stvari ki delajo, pa v večini linux distribucij delajo dosti bolje in so enostavnejše za uporabo kot v winsih.

Jst ::

Jaz, nabit s tehničnim znanjem, sem začel linux uporabljati z suse 7, resno na prenosniku z 8 verzijo. In ko sem "že vedel potrebno," kar pomeni, kje so configi, logi, runleveli, modprobe, kam se zapisujejo rezultati, bash skripe, konzola... "whole nine yards." Potem sem si rekel, da hočem imeti na serverju gentoo. Pa sem ugotovil, da ne vem nič. Sicer sem gentoo spešno iz prve namestil, zahvaljujoč izčrpni dokumentaciji, sem potem ugotovil, da so config datoteke drugačne, parametri pomenijo nekaj podobnega, ne različnega, ampak ne tudi istega, sem se spet znašel v "kakšen ego imam, da sem mislil, da nekaj vem." Pri gentooju mi je všeč predvsem to, da delaš do pike po postopku, kako se od biosa do desktopa preko vmesnih stopenj vzpostavi končno stanje - namizje, pripravljeno za delo.

Potem je pa prišel "the big moment." Ubuntu. Hvale, slavospevi, community, zastonj cdji,... "Opa, tega pa človek, kot sem jaz, ne smem spustiti." 06.x je zgledal obetavno, sicer mi gnome ni nekaj preveč pri srcu, but I gave it a try, anyway. In pri ubuntu sem spoznal harsh truth. Vsaka distribucija je *najboljša*, najbolj user friendly in ponuja najboljši paket. Vsak distro ima svoje nastavitve, ki so podobne, na podobnem mestu, pomenijo podobno. *A ne enako!*

Ne narobe razumeti naslednji odstavek, sam uporabljam na prenosniku opensuse in mi je všeč, dela po mojem ukazu in kar jaz hočem. Vem kam pogledati, če pride do napake, manjkajoče odvisnosti dlljev, ki niti ni najboljše rešeno, ampak opensuse mi je všeč. Vse to pa ne more zakriti dejstva, da v linux svetu vlada zmeda, anarhija in ko programiraš pod GPL, ne mi prosim govoriti, kako ti ponuja možnosti v nasprotju z EULO, ko pa ima že skoraj vsak "Hello World" svojo licenco.

Možnosti izbire my ass. Linux si ne zasluži takšnega slovesa. Kernel devi bi morali na učno uro k Stalinu in podobnim. Dokler bo vsak distro vlekel oslovsko vprego na svojo njivo, bo delež uporabnikov linuxa ostal na temu odstotku. Bolj, ko se trudijo, da naj bi bil linux user friendly, večjo škodo mu delajo.

Marš v Severno Korejo za par let!!!!!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MTm2H37rqt7B ::

Ko se je pred nekaj posti ravno PulseAudio omenjal, dokler se stvari ne rezcistijo kaj se bo uporabljajo pri end-userjih, OSS, ALSA, PA, nimas kaj sanjat za user-friendliness.

Lepo vas prosim, da moram za dve aplikaciji, katera ena podpira OSS in druga ALSA in mogoce tretje dela samo z PA, cetrta ma lag preko ESD, petka pa samo na aRTs.... kom on... sem power-user, vendar mi takega sranja ni treba zvect.

Prva stvar prostega programja naj bo se nek dodaten skupen cilj, in ne samo opensurs filozofija.

MTm2H37rqt7B ::

Canonical ima sedaj super priloznost (ter RH) narediti iz svoje distribucijo res odlicen desktop OS. Ampak:

moje mnenje je, da bi morali uvest nek standard (pozabimo tle na freedom of choice ker ta zgodba ne bo peljala nikamor, beri naprej) oz. neka pravila, kateri bi se mogli devi drzat ce bi zeleli svoj app videti kot 'certified' recimo v packet managerju. Tako bi lahko obdrzali recimo za zvokserver recimo samo PA in ne bi bilo zmesnjav z aplikacijami ki uporabljajo druge serve.

Tisti, ki zelijo imeti popolno svobodo naj izbirajo kar zelijo, vendar nekdo bo moral zaorati po sredini. Kakor vidim se ubuntu dobro razsirja med ljudmi, kar je prav, prej ko bo nekdo postavil 'rules-to-get-in-our-distro' prej se bo zacelo delati na kvaliteti.

Kaj mislite?

MTm2H37rqt7B ::

Recimo da bi razsirili LSB na cel desktop OS in ne samo na base sistem. Ali pa da bi kar izdali Ubuntu SDK.

Zgodovina sprememb…

Raw ::

Zadevo morš gleat 'out of the box' in ne vsak skrit in nepomembn parametr posebi.

Windows je standarden, celovitostna podoba skoraj vedno enaka (meniji, farbe, knofi, same opcije podobnih si programov). Linux ima 1000 in eno distribucijo, vsaka mal po svoje neki prikazuje - se ravno navadiš ene, le upgrejdaš in je že deset menijev drugače formiranih. Res je več opcij, res več izbire, marsikdaj bolj intuitivno kot pri Windowsih, ampak povprečnega uporabnika zmede vsaka sprememba. Samo poglejte povprečn linux GUI ... kakšni siloviti skoki v na mesečnem nivoju, da ne rečem letnem. Pa katermu normalnemu userju se da vse to vedno znova 'učit'?
Ni v ospredju kaj je boljš in kaj ma več in boljših opcij - niso vsi željni sprememb in z veseljem pričakujoč novih verzij vsega programja. Tega seveda se večina nas (nadebudnih, navdušenih 'novoverzijonistov') ne zaveda.
I am what I am and I do what I can

poweroff ::

Če bi bilo to res si ljudje ne bi spreminjali izgleda Windowsov. In vsi bi uporabljali MAC OS, kjer pa sploh (skoraj) ničesar ne moreš spremeniti.
sudo poweroff

Utk ::

Pa misliš, da si ljudje spreminjajo izgled windowsev? Po moje je največ kar naredijo, da izberejo XP ali classic. No, pa morda se kdaj poigrajo s kakšno barvo, kaj več pa res ne. Mislim, večina. Ne tisti, ki itak komaj čakajo nove verzije windowsev in/ali linuxov.

opeter ::

Matthai, napaka. Veš koliko starih MacOS 9.x (oz. starejših) uporabnikov se je z vsemi štirimi branilo (od leta 2001 pa celo do Jaguarja), da pa oni nikoli ne bodo "prešaltali" na MacOS X?

In kake hude spremembe ni bilo... grafično sta bila MacOS 9.x in 10.x sicer nekako v sorodstvu, ampak pod starejšimi sistemi Terminala dejansko ni bilo. oziroma, dejansko Unix kode.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Raw ::

Če bi bilo to res si ljudje ne bi spreminjali izgleda Windowsov. In vsi bi uporabljali MAC OS, kjer pa sploh (skoraj) ničesar ne moreš spremeniti.

Kaj bluziš, sej večina jih ne - vsaj ne na tistem nivoju o katerem sem pisal. Spremenijo si ozadje to pa.

btw če bi bil MAC dostopnejši (beri cenejši pred leti), bi se lahko še drgač pisala zgodovina.
I am what I am and I do what I can

thezerox ::

Z avtorjem članka se ne strinjam popolnoma, ker menim, da je za developerje tržni delež še vedno pomemben, čeprav mogoče tega ne priznajo (nočejo priznati), ker recimo neki projekt (npr. Linux) ne dosega želenega tržnega deleža. Zakaj pa potem recimo poudarjajo, da ima Apache velik tržni delež? Če bi recimo zaradi v članku poudarjene odprtosti prišlo do občutnega povečanja tržnega deleža nekega programa, bi se sicer poudarjalo, da se je to zgodilo zaradi odprtosti, vendar bi se sedaj v prvi vrsti izpostavljal povečan tržni delež.

Vsekakor se strinjam, da je treba pri odprtokodnih rešitvah delati na stabilnosti in varnosti, čeprav je potrebno v zvezi s slednjo poudariti, da so pogosto varnostne napake hitreje odpravljene pri odprtokodnih programih kot pa pri zaprtokodnih.

Vendar ob vsem tem se je treba vprašati, ali je res odprtost tisto dejstvo, ki žene uporabnike, da uporabljajo npr. Linux, Apache, FreeBSD itd. Mislim, da ne. Edino merilo pri tem je cena. Če je stvar prosto dostopna in to brezplačno, je to za uporabnika edino pomembno. Ne trdim pa, da je to tako pri vseh uporabnikih, saj je za nekatere pomembna tudi izvorna koda, da jo lahko spreminjajo in prilagajajo.

Utk ::

Jah...že tako ima linux tržni delež morda 2 procenta, od teh pa tudi ni več kot 5% takšnih, ki so že kdaj pogledali kodo linuxa. Pa še to morda navzgor pretiravam. Tako da odprtost ali zaprtost skoraj nikogar ne zanima.

poweroff ::

Torej je Linux bolj kvaliteten? :-)
sudo poweroff

Utk ::

Ja 2 procenta ljudi tako misli ja :) ali je pa samo cenejši.

Jst ::

Bom jaz razložil, zakaj raje uporabljam opensuse na prenosniku, čeprav imam licenco za Windowse, prilimano zadaj.

Opensuse mi je všeč, zato ta distrubucija. Za delo z Nokio ne potrebujem nobenega dodatnega programa, niti za bluetooth, tako, da se brez težav, brez dodatnih driverjev in nastavitev, povežem s telefonom in po nejmu brskam, kot recimo pri usb ključih. V nasprotju z Visto/XP, kjer potrebujem za bluetooth driverje za brskanje in delo z nokio pa dodaten software.

Prenosnik uporabljam večinoma za to, da se povežem drugam.

Poleg tega, mi opensuse omogoča 10-15min daljšo avtonomijo baterije v primerjavi z XPji. Vista je pri tem strah iin trepet bateriji, kjer je razlika že okoli 30min.

Opensuse mi out-of-the-box omogoča povezavo z brezžičnimi omrežji; spet Windowsi potrebujejo 50MB paket, kjer ne morem izlluščiti samo driverje, ampak mora biti nameščena celotna aplikacija. To je verjetno povezano z power management.

Tudi ostali hardware mi brez problema podpira, razen ACPI, kjer moram spremeniti en parameter, če hočem, da se sleep pravilno izvede.

Vse aplikacije, ki jih potrebujem, so na voljo prek YAST-a, tiste, ki pa niso, so pa zaradi morebitnih dependencies pain in the ass, ampak, to je downside, ki sem ga pripravljen sprejeti.

Ta linux mi omogoča hitrejše delo pri določenih stvareh. Bom dal samo en primer. Vse slike v določenih direktorijih hočem zmanjšati na določeno resolucijo. Na Win bi potreboval aplikacijo, ki bi to lahko naredila in po vsej verjetnosti bi bila shareware, ki ponuja poleg te lastnosti še nekaj drugih. V Linuxu odprem konzolo in z enim ukazom, ki je sicer sestavljen, vse slike zmanjšam in morebiti še nastavim kakšen autofix/kontrast/... Takšnih programčkov, ki ti olajšajo delo je veliko (govorim za Win) in če bi hotel ohraniti legalnost, bi dal 25$ tu, 40$ tam,...

Entertainment računalnik, kot ga imenujem, katerega imam za igre, povezavo z TVjem, Hifi,.. pa laufa legalno Visto Ultimate 64 sp1. Router bsd, v Virtualboxu imam še več OSov, tako da vem, kje prihranim čas in zakaj. Tako sam mislim, da lahko dajem utemeljene kritike posameznih operacijskih sistemov. In vsak ima svoje dobre in tudi brez izjeme slabe lastnosti. Če pa "živiš" predvsem v enem "svetu," drugemu pa sicer daš možnost, ampak se ne poglobiš, delaš krivico sistemu, ki ga kritiziraš.

Kaj je narobe v linux svetu sem opisal zgoraj. Kaj je narobe v MS svetu, pa to ni primerna tema.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

fabrskd ::

Ja je naporno instalirat za nokio software in driverje v Visti ja.... hehehe. Pjd dam spat nazaj!
Screw you guys i'm going home!!!

BigWhale ::

Ja je naporno instalirat za nokio software in driverje v Visti ja.... hehehe. Pjd dam spat nazaj!


Bom si tole jest zapomnil, ko bo naslednji rekel, da je moral za svoj Kolovrat instalirat driverje na Linuxih, v Windowsih je pa delal brez driverjev!

Mavrik ::

Me prav zanima če ta "krasen" Nokia support pod Linuxom zna sihronizirat koledarje, kontakte, opravila s kakim izmed PIM programov na Linuxu. Veste, kot se to da na Winsih... z enim klikom.
The truth is rarely pure and never simple.

Utk ::

Ja je naporno instalirat za nokio software in driverje v Visti ja.... hehehe. Pjd dam spat nazaj!


Bom si tole jest zapomnil, ko bo naslednji rekel, da je moral za svoj Kolovrat instalirat driverje na Linuxih, v Windowsih je pa delal brez driverjev!


hja kar dej. Tam kjer je kdo imel probleme z linuxom te še ni blo dost videt :)

kriko1 ::

@Mavrik: Jaz sem si postavil openSource sync server. In ne boš verjel - s telefonom z enim klikom sprožim sync teh zadev ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3910777 (9410) PrimozR
»

Še ena ranljivost v Linux jedru

Oddelek: Novice / Varnost
284246 (3187) fiction
»

Windows 7 brez Internet Explorerja za Evropo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
1079970 (7636) mtosev
»

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
688977 (6495) MrStein
»

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
493789 (2055) kriko1

Več podobnih tem