»

Gigabytova Mini-ITX Fusion plošča v sliki

X-Bit Labs - Spletni strani X-bit Labs je uspelo dobiti prve slike matične plošče Gigabyte malega formata Mini-ITX, na kateri se nahaja AMD-jev APU Fusion. Gre za čip s kodnim imenom Zacate, ki bo namenjen predvsem nezahtevni rabi, kjer pride prav nizka poraba - v prenosnikih, nettopih in ostalih malih sistemih. Posebnost te plošče je možnost navijanja DDR3 pomnilnika s 1333 MHz na kar 1800 MHz, smiselno pa je pričakovati še nekakšen način navijanja procesorskega čipa E350, APU-ja z dvema procesorskima jedroma s frekvenco 1,6 GHz in grafičnim jedrom, ki ga bomo videli na Radeonu HD 6310. Slednje ima 80 senčilnikov, ki tečejo pri 500...

16 komentarjev

Novosti ob obletnici Atoma

vir: engadget
engadget - Prihajajočo prvo obletnico procesorja Atom bo Intel počastil z izidom dveh novih modelov za mobilne internetne naprave. Z550 bo tiktakal pri 2 GHz in podpiral Hyperthreading. Na tiskanem vezju naj bi bil sparjen z novim veznim čipovjem, US15W, ki podpira do 2 GB 533 MHz DDR2 pomnilnika, med drugim pa vsebuje še grafični čip in video dekoder. Počasnejši model, Z515, se ponaša z novo tehnologijo, ki omogoča dvig frekvence na 1,2 GHz ob potrebi po večji zmogljivosti. Le-ta se imenuje Intel Burst Performance Technology (Intelova tehnolgija za izbruh zmogljivosti), ni pa še znana osnovna frekvenca, pri kateri naj bi procesor tekel večino časa. Obema je skupnega 512 kB drugonivojskega...

12 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Okoljevarstvenim načrtom se pridružuje tudi Google

Slo-Tech - Google, ki je nedvomno eden izmed največjih porabnikov električne energije na svetu in mu koncepti učinkovitosti porabe električne energije niso ravno španska vas, se v nasprotju z večino podjetij ne skriva pred problemi in svojo odgovornosto, se je namesto čakanja raje odločil, da bo podal svojih pet centov za hitrejšo rešitev problema z lastnim predlogom.

Njihov predlog, imenovan "Clean Energy 2030", se osredotoča ne samo na ekološke vidike (zmanjšanje emisij) pač pa tudi na ekonomske vidike, saj predvideva velikanske prihranke (predvidena invisticija je 4,4 tisoč milijard dolarjev, dolgoročni prihranki pa so ocenjeni na 5,4 tisoč milijard dolarjev). Dvaindvajsetletni načrt, katerega začetna naloga je predvsem spodbuditi debato, tako predlaga poleg "zmanjšanja porabe" in nadaljnega razvoja in aplikaciranja novih tehnologij, ki bi nadomestile premog kot surovino, iz katere (ZDA) pridobijo 50 odstotkov električne energije tudi razvoj nove, "pametne" električne infrastrukture, ki...

53 komentarjev

Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

PC Perspective - Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na...

49 komentarjev

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Intel Little Valley

Slo-Tech - Borbi na področju embedded računalnikov, drugače imenovanih SBC (single board computer), se je pridružil tudi Intel. S serijo Little Valley stopa na to področje z izjemno ceno. Njihov SBC z imenom D201GLY porabi približno 25 W, na njem najdemo procesor Celeron 215, čipovje SiS662 z integrirano grafično kartico SiS Mirage 1, ki si lahko sposodi do 128 MB sistemskega pomnilnika. Procesor tiktaka pri 1.33 GHz, ponujena nam je še reža DDR2 533 MHz, v katero lahko namestimo največ gigabajtno ploščico. Izdelek je dobavljiv tudi v Sloveniji.

Izvorna novica.

83 komentarjev