»

Piratska verzija igre povečala njeno prodajo

TorrentFreak - Pred nekaj tedni je izšla težko pričakovana indie igra No Time To Explain, ki jo je izdalo podjetje tinyBuild, ki sta ga ustanovila Alex Nichiporchik in Tom Brien. Le nekaj dni po izidu se je igra pojavila tudi na The Pirate Bayu, kar je znatno povečalo njeno prodajo.

Na prvi pogled se zdi vse skupaj nenavadno, a v resnici je šlo za zelo dobro promocijsko taktiko. Razvijalci so igro sami naložili na The Pirate Bay, pri čemer pa naložena verzija ni enaka verziji, ki je naprodaj v trgovinah. Na The Pirate Bayu je verzija, v kateri vsi liki nosijo piratske čepice in je nasploh izvedena v piratskem slogu. Nichiporchik je potrdil, da sta igro na splet priobčila pisca sama, rekoč, da bodo nekateri tako ali tako piratizirali igro: zakaj...

32 komentarjev

Pirati vračajo udarec

Slashdot - Vojna med pirati in založniki se je te dni pošteno razplamtela. Ustanovitelji The Pirate Baya so izgubili pritožbo na prizivnem sodišču, ameriške oblasti so začele zasegati domene strani z nelegalno vsebino, a so pirati hitro vrnili udarec. Začeli so operacijo Payback (povračilo) kot odgovor na neuspelo pritožbo piratebayevcev, v sklopu katere izvajajo napad DDoS na stran Mednarodne federacije fonografske industrije (IFPI). Ta je tako že cel dan nedostopna, medtem ko so strani RIAA, MPAA, ameriškega Urada za avtorske pravice in Britanske fonografske industrije, ki so bile takisto napadene, že dostopne.

V svojem manifestu so zapisali tudi kratkoročne in dolgoročne predloge, ki jih želijo predložiti v razpravo. V naslednjih dveh do treh letih želijo skrajšati dobo, po kateri preide delo v javno last, na 25 let, ukinitev tožb za kršitev avtorskih pravic, skrajšanje trajanja patentov na 15 let oziroma na tri leta za neaktivne patente in ukinitev cenzure. Kasneje, čez 10 ali več let...

149 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

The Pirate Bay ni bil prodan

Hans Pandeya

CNet - Zgodba o domnevnem nakupu popularne strani s torrenti The Pirate Bay, ki traja že od lani, je polna nenavadnih preobratov. Po razsodbi sodišča zoper skrbnike strani, da je njihovo početje nelegalne, se je našel princ na belem konju po imenu Hans Pandeya, ki je želel s svojim podjetjem Global Gaming Factory X kupiti The Pirate Bay in iz njega napraviti legalno stran. Prodaja se je odmikala in na koncu izjalovila, ker so švedski nadzorni organi ugotovili, da...

0 komentarjev

Piratom težki dnevi na Švedskem

TechCrunch - Švedskim piratom se slabo piše. V državi, ki je spletu dala največje leglo torrentov The Pirate Bay in prvo piratsko stranko, se brezskrbni gusarski dnevi počasi iztekajo. Švedski ponudnik dostopa do interneta Teliasonera je pred kratkim dobil sodni poziv, ki se sklicuje na aprila sprejeti IPRED, da bodisi plača 750.000 kron kazni (72.000 evrov) bodisi posreduje imena in naslove ustanoviteljev strani Swetorrents. Ta zakon namreč predpisuje, da morajo ISP-ji posredovati kontaktne informacije nelegalnih deliteljev datotek lastnikom avtorskih pravic, če ti to zahtevajo.

Zadnjega žeblja v krsto švedskih piratov pa najverjetneje ne bodo zabila sodišča. Spotify in podobni servisi so namreč prepričali veliko množico ne tako ideološko zagretih piratov. Za 10 dolarjev mesečno lahko namreč v zadovoljivi kvaliteti (320 kbps) poslušajo, kar jim srce poželi.

Ustanovitelji The Pirate Baya so medtem uspeli privleči svoj primer do prizivnega sodišča, kjer se bodo ponovno zagovarjali, da s...

36 komentarjev

The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet

New TeeVee - Očitno zakon, ki so ga pred kratkim sprejeli na Švedskem in po katerem bo švedska tajna služba lahko brez sodnih odredb prestrezala ves čezmejni telekomunikacijski promet ter protipiratska represija v obliki idej po uveljavitvi "three strikes" načela, prinašata tudi kakšno pozitivno posledico.

Pri The pirate Bay so se namreč odločili začeti s projektom, ki sliši na ime Transparent end-to-end encryption for the Internets (IPETEE). Na kratko povedano: gre za projekt, s katerim naj bi šifrirali vse omrežne povezave med računalniki.

Aplikacija, ki jo po besedah soustanovitelja The Pirate Baya Fredrika Neija nameravajo razviti do januarja 2009, bo omogočala vzpostavljanje šifriranih povezav na omrežnem nivoju.

IPETEE bo pred vzpostavitvijo omrežne povezave tako najprej preveril ali ciljni računalnik podpira šifrirni protokol, nato pa se bodo izmenjali javni ključi in se vzpostavila šifrirana povezava. V nasprotnem primeru bo povezava potekala v navadnem, torej nešifriranem načinu. Na...

54 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Na Švedskem sprejeli zakon, ki dovoljuje prestrezanje mednarodnega prometa

Slo-Tech - Švedski parlament je, kot je bilo napovedano, včeraj sprejel zakon, ki švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogoča prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Parlament je kontroverzni zakon sprejel s 143 glasovi za, 138 proti in enim vzdržanim. National Defence Radio Establishment je do sedaj lahko prestrezal le vojaški promet, po novem pa bo lahko spremljal ves promet, za kar ne bo potreboval sodne odredbe.



Kratko analizo zakona in odzive na sprejetje lahko poslušate v posebni oddaji, ki jo je pripravil SR International - Radio Sweden, nekateri švedski mediji pa pooblastila, ki jih zakon daje FRA primerjajo s pooblastili (prevod v angleščino), ki jih je imel vzhodnonemški STASI.

21 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Aretacija Dana Egerstada, ki je pred časom prestregel gesla številnih ambasad

Ars Technica - Septembra letos je švedski strokovnjak za računalniško varnost Dan Egerstad, ki je na različnih koncih sveta postavil štiri izhodne Tor točke in na njih prestrezal promet, na svoji spletni strani objavil e-poštna gesla nekaterih občutljivih ustanov, med drugim iranske, indijske, japonske, ruske in kazahstanske ambasade, britanskega in zunanjega ministra, nekaterih političnih strank, itd.

Novica je sicer požela veliko zanimanja, nekaj predstavnikov ambasad se mu je zahvalilo, ker jih je opozoril na ranljivosti, ostalih posledic pa ni bilo.

Do začetka tega tedna, ko so ga aretirali zaradi suma vdiranja v tuje računalnike. Pri njem so tudi opravili hišno preiskavo ter mu zasegli vse računalnike.

Najprej je sicer kazalo, da je Egerstad prestregel povezave na poštne strežnike, do katerih naj bi preko Tor omrežja dostopali uslužbenci ambasad. Vendar pa je Egerstad kasneje izrazil mnenje, da Tor omrežja morda niso uporabljali uslužbenci ambasad, pač pa neznani hekerji, ki so preko...

14 komentarjev

Porast kriptiranih torrentov

Slashdot - Britanski fonografski institut (BPI) je ugotovil, da je število kriptiranih torrentov v porastu, saj jih je kar za 900 % več kot lani. Njihov delež je bil lani zanemarljiv (štirje odstotki), letos pa je takih kar štirideset odstotkov. O razlogih pravzaprav ne gre veliko vpraševati - očitno so razni procesi, ki jih sproža RIAA, pri uporabnikih obrodili sadove, a žal ne ravno takšnih, kot bi si odgovorni želeli. BPI-jev predstavnik za stike z javnostjo komentira: "Naše preiskovalne ekipe, ponudniki interneta in policija dobro poznajo kriptografijo, saj se uporablja že dlje časa in je pri internetnem kriminalu stalnica. Ni presenetljivo, da bodo ljudje poskušali skriti nelegalne aktivnosti, če mislijo, da to lahko."

Zaenkrat kaže, da lahko, saj tudi ISP-ji in BPI priznavajo, da ne morejo potrditi (oz. sploh ugotoviti naslova), da uporabnik prenaša avtorsko zaščiteno lastnino, če zamudijo en sam kriptiran paketek na poti do tarčnega računalnika (in tako ne morejo več sestaviti celotne...

36 komentarjev

The Pirate Bay gostuje slike

Gizmodo - Zloglasni Pirate Bay širi svojo ponudbo, kot je napovedoval v preteklih mesecih. Uvedli so storitev BayImg, v okviru katere svojim uporabnikom omogočajo brezplačno nalaganje slikovnih vsebin na splet. Od ogromne množice, ki podobne usluge že ponuja, se nameravajo ločiti po tem, da v skladu s svojo splošno politiko ne bodo izvajali cenzure, torej bo možno brez skrbi nalagati tudi na najrazličnejše načine manj primerne slike. Omejitev velikosti posamezne datoteke je velikodušna, znaša kar 100 megabajtov, podprtih je obilo formatov, med drugim celo zip in rar, ki se pretvorita v albume fotografij.

Izvorna novica in stran projekta.

33 komentarjev

Prošnja Microsoftu

Overclockers Australia - Operacijski sistem, preko katerega kar dobra tretjina redno obiskuje našo stran, Windows XP, ima eno zelo veliko napako, katero prenaša že iz časov Windows 2000. V '98 ter ME se ob vsakršnem zagonu OpenGL ali Direct3D igrice osveževanje zaslona nastavi na najvišjo možno še podprto vrednost. Žal si lahko le želimo, da bi to bilo res tudi pri Win2k ter WinXP, saj se v teh operacijskih sistemih osveževalna frekvenca nastavi na očiparajočih 60 Hz. To je že dolgo znana pomanjkljivost, katero se da odpraviti s programi kot so Powerstrip ter nVidia Refresh rate Fix. Rešitev? Zasutje Microsofta s prošnjami. Kdo ve, mogoče bo pa pomagalo.

6 komentarjev