»

V ukrajinski nuklearki rudarili bitcoin

Slo-Tech - V jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk so zaposleni več mesecev brez dovoljenja rudarili kriptovalute, s čimer so ogrozili računalniške sisteme v nuklearki. Ukrajinska tajna služba je 10. julija letos izvedla preiskavo prostorov, pri čemer je zasedla več kosov računalniške opreme. Ugotovili so, da so zaposleni v elektrarni na dveh sistemih, ki sta imela šest grafičnih kartic Radeon RX 470, nezakonito rudarili kriptovalute. Ker so v ta namen v internet povezali zaščitene dele omrežja, so ogrozili varnost celotne elektrarne. Ob tem so odkrili še dodatno opremo za rudarjenje tudi v bližnjih prostorih Nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje elektrarne. Tam so našli 16 grafičnih kartic, več diskov in usmerjevalnikov.

Ukrajinska tajna služba pravi, da so zaposleni s tem ne le potencialno ogrozili...

48 komentarjev

Siemens izstopa iz jedrskega posla

The New York Times - Ko je konec maja pod vtisom nesreče v Fukušimi Nemčija napovedala zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2020, smo vest sprejeli z zdravo mero skepse. Odločitev je bila politična in ne ekonomska, saj so nemške jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji v tej državi. Sčasoma je sicer postalo jasno, da Merklova misli povsem resno. Sedaj pa je še toliko bolj zanimiva odločitev nemškega giganta Siemensa, da ne bodo več gradili jedrskih elektrarn, marveč se bodo osredotočili na proizvodnjo opreme (kot so recimo parne turbine), ki imajo tudi druge funkcije uporabe. O tej potezi se je špekuliralo že nekaj časa, sedaj pa jo je Siemens udejanjil.

Siemens je zgradil...

25 komentarjev

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne

Nemški Zeleni so dosegli veliko zmago.

vir: The Nando Times
The Nando Times - Nemška vlada je danes dopoldne najavila včerajšnjo odločitev, da do leta 2022 zapre vse jedrske elektrarne države. Za to odločitev so se odločili po koreniti spremembi javnega mnenja, ki je bilo po krizi v Fukušimi vedno bolj uperjeno zoper jedrsko energijo. Nemčija bo postala prva razvita država, ki bo prenehala uporabljati jedrsko energijo.

V Nemčiji je še lani obratovalo 17 jedrskih elektrarn, v katerih je bilo 11 tlačnovodnih (PWR) in šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev. Po jedrski nesreči v Fukušimi so naznanili začasno zaprtje sedmih najstarejših (že pred tem pa so bili iz omrežja izključili osmega), sedaj pa so se odločili, da v naslednjih desetih letih ugasnejo vse. Omenjenih sedem reaktorjev bo tudi v prehodnem obdobju ostalo izključenih.

Minister za...

422 komentarjev

V Kiberpipi ta teden:

Startup Night, 22. Feb 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 12.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih predaval Igor Kolar, ki bo predstavil kako pripraviti kopijo videoposnetka z večjih slovenskih medijskih portalov ali si jo ogledati brez nadležnih oglasov. Istočasno bomo preverili, pod katerimi pogoji je tovrstno početje sploh zakonito. Sledi še diskusija o smiselnosti tehničnih ukrepov (DRM), ki se seli nadstropje više, na pivo. Predavanje ne bo snemano.



V četrtek, 14.4., ob 19h vas vabimo na Večer za inovativne in podjetne, kjer nam bo predaval Vladimir de Franceschi o ustanavljanju in financiranju Start-upov v Silicijevi dolini, nanizal bo tudi kopico svojih izkušenj, nakazal vzporednice med prakso v Sloveniji in Ameriki, pri...

0 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

Osmotska elektrarna

vir: TG Daily
TG Daily - Prva elektrarna, ki elektriko ustvarja s pomočjo v naravi dobro poznanega procesa osmoze, je pravkar odprla svoja vrata na Norveškem. Elektrarno je postavilo norveško energetsko podjetje Statkraft, ki je idejo raziskovalo že od leta 1997. Pri tem tipu elektrarne je potrebno mešanje sladke in slane vode, ki se na primer dogaja pri izlivih rek v morje. Namesto da bi vodo pustili, da se premeša sama, sladko vodo speljejo v tanke, ki so s polprepustnimi membranami ločeni od tankov, v katerih se nahaja slana voda. Sladka voda ima bistveno manj delcev topljenca (različnih soli), zaradi česar je njen kemijski potencial višji od slane vode z veliko topljenci. Ker skozi membrano sol ne...

93 komentarjev

Posodabljanje Linux jedra brez ponovnega zagona računalnika

Ubuntu.si - Statistike kažejo, da v Linux jedru v povprečju vsakih 6 dni odkrijejo potencialne varnostne ranljivosti. Ko je ranljivost v jedru odpravljena, uporabniki prejmejo posodobitveni paketek jedra in ga namestijo, nato pa je potreben ponovni zagon sistema. Ponovni zagon sistema pri posodabljanju ostalih delov sistema pod Linuxom praviloma ni potreben, je pa posodabljanje jedra ravno zaradi potrebe po ponovnem zagonu računalnika za marsikoga precej nadležno.

Težavo pa so sedaj v veliki meri rešili pri podjetju Ksplice, kjer so razvili odprtokodno rešitev Ksplice, ki omogoča posodobitve Linux jedra brez potrebe po ponovnem zagonu sistema.

Ksplice omogoča neopazno posodobitev Linux jedra med samim delovanjem sistema (in med tem, ko tečejo aplikacije), vendar pa sistem deluje le za posodobitve ki ne zahtevajo semantičnih sprememb v podatkovnih strukturah Linux jedra. Kljub temu je takih posodobitev večina, saj je analiza varnostnih posodobitev jedra v obdobju od maja 2005 do maja 2008...

97 komentarjev

Nalaganje popravkov programske opreme povzročilo zaustavitev jedrske elektrarne v ZDA

Slo-Tech - Kot poročata Slashdot in Washington Post, je v ameriški zvezni državi Georgiji prišlo do dvodnevne prisilne zaustavitve jedrske elektrarne Hatch zaradi nalaganja programske posodobitve.

Sedmega marca je namreč eden izmed računalničarjev podjetja Southern, ki upravlja z jedrsko elektrarno na enega izmed računalnikov naložil posodobitev programske opreme, računalnik pa je bilo nato potrebno ponovno zagnati. Po ponovnem zagonu računalnika pa je prišlo do resetiranja podatkov na kontrolnem sistemu, kar je le-ta napačno interpretiral kot zmanjšanje količine vode v hladilnem sistemu jedrske elektrarne. Zaradi tega je varnostni sistem samodejno zaustavil elektrarno.

O operacijskem sistemu na omenjenem računalniku ne poročajo.

52 komentarjev

Je hekerski napad na Pentagon plačala kitajska vlada?

Kitajski hekerji so po več tednih prepričevanja sestali s CNN-ovim novinarjem ter si zagotovili, da ta domov ni odnesel nobenih dokazov za njihove trditve

vir: CNN.com
CNN.com - Napad na Pentagon junija 2007 naj bi imel, po poročanju Arstehnice, mnogo večje posledice, kot so jih javnosti predstavili v sami organizaciji.

Ko so vzdrževalci informacijskih tehnologij vdor v sistem odkrili, je ta potekal že dva meseca z izkoriščanjem znane Windows napake. Kraja podatkov naj bi se dogajala s pomočjo črva v elektronski pošti, ki se je širil preko na videz verodostojne elektronske pošte in pobiral uporabniška imena ter gesla.




Dokazi, ki bi spodbijali trditev ameriškega ministra za obrambo, Roberta Gatesa, da je sistem za zaupno e-pošto ostal nedotaknjen, ne obstajajo. Kljub temu pa Pentagonov CIO, Dennis Clem, priznava, da so hekerji uspeli priti do določenih...

4 komentarji

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Slo-Tech - Potem, ko so marca letos v Ubuntuju odkrili kritično varnostno napako (ki je bila sicer hitro odpravljena), se je Ubuntujevcem predvčerajšnjim pripetila še ena huda nerodnost.

V okviru varnostnih popravkov sistema so nadgradili grafični strežnik xserver-xorg, vendar je bila nadgrajena različica resno okvarjena. Uporabniki, ki so po nadgraditvi svoj sistem ugasnili ali ponovno zagnali, so namreč ob ponovnem zagonu zagledali moder zaslon z sporočilom o napaki.

Ubuntujevci so popravek popravka sicer izdali zelo hitro, a napaka je med uporabniki pustila zelo slab priokus. Za uporabnike, ki so navajeni dela v samo grafičnem načinu, je namreč namestitev popravka razmeroma zapletena. Računalnik je namreč potrebno zagnati v tim. varnem načinu in iz konzole nadgraditi sistem z ukazom "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade", nato pa sistem ponovno zagnati z ukazom "sudo shutdown -r now".

DODATEK: Ubuntu je izdal tudi uradna navodila za odpravo napake.

Vsekakor takšni dogodki ne...

47 komentarjev

Zaupni japonski jedrski dokumenti dostopni preko P2P

Crypto-Gram - Najnovejša številka Crypto-Grama prinaša zanimivo zgodbo, povezano z varnostjo jedrske elektrarne na Japonskem.

Vodstvo neke elektrarne je namreč svojemu pogodbenemu sodelavcu dovolilo, da je v njihovo interno omrežje vključil svoj prenosni računalnik. Ta oseba si je na računalnik prenesla zaupne dokumente, hkrati pa je imela na njem nameščen program za razdeljevanje datotek preko P2P. Podrobnosti zgodbe sicer niso znane, kaže pa, da je bil računalnik okužen z virusom, ki je omogočil dostop do vseh datotek preko P2P - in jedrske skrivnosti so bile kar nekaj časa na voljo celotnemu internetu.

Japonska vlada je kasneje zaprosila vse uporabnike interneta, naj datotek ne razširjajo dalje. Kaj več pač ne morejo storiti ... Žal je bilo podobnih varnostnih incidentov še nekaj.

12 komentarjev

Aretirali hekerja, ki je ogrozil pristanišče jedrskih podmornic

CNN - CNN poroča, da so v Španiji aretirali hekerja, ki je vdrl v vojaške računalnike v San Diegu in, kot pravijo obtožbe "resno ogrozil pravilno delovanje in varnost vzdrževalnega doka za jedrske podmornice".

Osemnajstletnika, ki naj bi skupaj s svojo hekersko združbo vdrl v več kot 100 računalniških sistemov in povzročil za več kot pol milijona zelencev škode so izsledili in aretirali tudi na podlagi pričanj štirih prič.

Gre za zdolgočasenega skriptarja (script-kiddie) ali za kiberterorista?

21 komentarjev

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Crypto-Gram - Letos poleti so v ZDA opazili povečano hekersko aktivnost iz kitajskih strežnikov. Varnostni strokovnjaki SANS inštituta so hekerje uspeli izslediti do računalnikov v kitajski provinci Guandong, napadi pa so vrhunec dosegli konec leta. Prvega novembra so tako od 10:23 zvečer do 4:46 zjutraj zaznali štiri uspešne vdore v pomembne vojaške računalnike (najprej v U.S. Army Information Systems Engineering Command v Fort Huachuca, nato v Defense Information Systems Agency v Arlingtonu, sledil je napad na Naval Ocean Systems Center v San Diegu ter v sistem U.S. Army Space and Strategic Defense v Huntsvillu).

Direktor SANS inštituta Alan Paller je povedal, da se napadalci pri vdoru niso niti enkrat zatipkali, niso pustili odvečnih sledov in v manj kot pol ure namestili stranska vrata. Mnenja je, da takšna sistematičnost in izurjenost kaže na vojaško organizacijo. Po njegovem mnenju napadalci sicer niso niso prišli do zaupnih dokumentov, so pa pridobili dostop do zelo občutljivih...

29 komentarjev