»

Kamere po avstrijskih gozdovih ..

Slo-Tech - Mediji v sosednji Avstriji so minuli teden sprožili nepričakovano debato o pravici video snemanja v javnosti. Kot namreč kaže, je ena od lovskih videonadzornih kamer v gozdovih sosednje avstrijske koroške ujela za zdaj še neimenovanega lokalnega politika med spolnim odnosom s partnerko.

Strokovnjaki za varovanje osebnih podatkov se že jezijo, ker je bila kamera nameščena brez predhodnega dovoljenja avstrijskega informacijskega pooblaščenca in ker območje snemanja ni bilo ustrezno opremljeno z vidnimi znaki na varni razdalji, tako da bi lahko morebitni mimoidoči še pravočasno izvedeli za snemanje in ustrezno prilagodili svoje vedenje. Za oboje je skupaj zagrožena denarna kazen do...

118 komentarjev

Britanska vlada razširja zakon o dostopu do informacij javnega značaja

Britanski informacijski pooblaščenec Christopher Graham

vir: Guardian
Guardian - Britanska vlada je ta teden objavila načrtovana dopolnila zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOI), s katerimi želijo razširiti njegov obseg in poskrbeti za večjo transparentnost, kot so obljubili v predvolilnem programu.

Povečali bodo število organizacij, ki so upravičene do dostopa do informacij po zakonu FOI, in število služb v javni upravi, ki so zavezane posredovati zakone po tem podatku. S 30 let na 20 let bodo zmanjšali bodo čas, v katerem so tajni dokumenti iz arhivov javno dostopni. Poleg tega bodo natančno preučili delovanje zakona v praksi in po potrebi predlagali dodatna dopolnila, če bi ugotovili, da kje škripa.

Informacijski pooblaščenec Christopher Graham pravi, da so se od WikiLeaksa naučili, da je...

5 komentarjev

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Slo-Tech - Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne...

99 komentarjev

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

BlueBeat ne prodaja več albumov Beatlov

Los Angeles Times - Ta teden se je na internetni strani BlueBeat.com pojavila možnost kupiti celoten opus britanske skupine The Beatles za zgolj 25 dolarskih centov po skladbi. EMI Capitol Records, ki ima v lasti pravice Beatlov za ZDA, je takoj burno odreagiral in zoper BlueBeat vložil tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Slednji so se na sodišču zagovarja, da so posnetke, ki jih prodajajo, ustvarili s pomočjo tako imenovane psihoakustične simulacije, zaradi katere ponovno posnete pesmi zvenijo kakor originalni posnetki. Tako bi bili ti posnetki po 144b. členu Copyright Acta izvzeti. Izvršni direktor BlueBeata Hank Risan pojasnjuje, da niso uporabljali originalnih posnetkov. Čeprav se zdi, da poje Paul McCartney, ne gre za njegov glas, marveč neodvisno simulacijo, pojasnjuje.

Odvetniki nasprotne...

5 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Glasbeni video posnet z videonadzornimi kamerami

Slashdot - Nekateri ljudje videonadzor dojemajo kot nekaj, kar jim daje občutek varnosti, drugi opozarjajo, da se stopnja kriminala zaradi videonadzora ne zmanjšuje in nadzor dojemajo kot orodje Orwellovega Velikega Brata, nekateri pa videonazdor preprosto izkoristijo v svoj prid.

Tako je storila še neuveljavljena britanska glasbena skupina The Get Out Clause.

Ker so želeli posneti videospot, a niso imeli denarja za videokamere, so se postavili pred videonadzorne kamere na javnih mestih in na avtobusu in pred njimi odigrali svojo skladbo. Nato so preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja (Freedom of Information Act) zahtevali kopije teh posnetkov in iz njih sestavili videospot.

Njihovi zahtevi po posnetkih je sicer ugodila samo okrog četrtina vseh podjetij, kljub temu pa je bilo ob dejstvu, da Velika Britanija velja za najbolj videonadzorovano državo na svetu, posnetega materiala dovolj za čisto spodoben video spot.

Ko boste torej naslednjič hoteli posneti kakšne "amaterske"...

10 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Veliki Brat bo poleg očes v Pekingu dobil še možgane

New York Times - Kot pišejo v New York Timesu, naj bi IBM za potrebe varovanja olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto razvil poseben sistem videonadzora.

Gre za sistem Smart Surveillance System (S3), ki ga je mogoče priključiti na obstoječe videonadzorne kamere, sistem pa s pomočjo različnih analitičnih orodij obdeluje video posnetke ter išče vzorce sumljivega obnašanja.

Sistem zna zaznati oz. razpoznati gibanje (vključno s smerjo gibanja), odvržene predmete, izginotje (krajo) predmetov, onesposobitev varnostne kamere, itd. Seveda zna sistem tudi arhivirati posnetke in iskati po njih, kar je mogoče kombinirati tudi z npr. iskanjem obrazov in lociranjem posameznikov, ki so se v preteklosti pojavili na videonadzorovanem območju.

Formalni razlog za uvedbo sistema v Pekingu je seveda strah pred terorističnimi napadi v času olimpijskih iger. A ko bo olimpijskih iger konec (in teroristične nevarnosti ne bo več), Kitajska sistema zagotovo ne bo prenehala uporabljati.

IBM podoben sistem razvija za...

23 komentarjev

Detektor brezžičnih kamer

Schneier.com - Pri Brick House Security so pričeli prodajati detektor brezžičnih nadzornih kamer.



Brezžične videonadzorne kamere v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene, predvsem v ZDA. Sedaj pa se je pojavila še naprava, ki jo prodajajo kot proti-nadzorno tehnologijo (counter surveilalnce). Naprava je primerna za v žep, ima barvni zaslon in naj bi zaznavala kamere v oddaljenosti do dobrih 150 metrov. Igračka stane 500 USD.

Reklamni slogani prodajalca se glasijo: "prisluškujte brezžičnim signalom okrog vas", "glejte kaj gledajo nadzorniki" ter "ne pustite se ujeti v kočljivi situaciji".

14 komentarjev