»

Rešitev v naglici, ki je spremenila svet: 40-letnica arhitekture x86

Slo-Tech - Še eno obletnico praznuje Intel te dni. Pred pol stoletja je podjetje nastalo, pred natančno 40 leti, 8. junija 1978, pa je Intel predstavil procesor 8086. Šestnajstbitni procesor, interno poimenovan tudi iAPX 86, je izšel, ko je bil 32-bitni iAPX432 še precej oddaljen. Namesto tega je 8086, ki je predstavljal naslednika 8-bitnega Intelovega čipa 8080, ustoličil nepozabno arhitekturo x86, ki je ključno vplivala na razvoj računalništva.

Čip 8080 je v Intelu zasnoval še legenarni Federico Faggin, ki je zatem odšel na svoje in s podjetjem ZiLOG izdal Z80. Ta procesor, ki je bil združljiv z 8080, je Intelu povzročal preglavice, saj je bil zmogljivejši. ZiLOG je hitro rasel in ob uspešni prodaji je podjetje kmalu zaposlovalo več kot tisoč ljudi. Čeprav je bil Z80 v...

40 komentarjev

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

Osebni računalnik IBM PC star 30 let

X-Bit Labs - Pred 30 leti, 12. avgusta 1981, je izšel računalnik IBM 5150. Čeprav ni šlo za prvi osebni računalnik, je njegov izid pomemben mejnik v razvoju računalništva. Poganjal ga je Intelov procesor i8088, ki tekel s tedaj neverjetnimi 4,77 MHz, na njem pa je tekel Microsoft DOS, ker je predsednik Digital Researcha pustil IBM na cedilu in se z njimi ni sestal o uporabi njihovega operacijskega sistema CP/M. Izkazalo se je, da je bila to najbolj neumna odločitev v njegovem življenju, IBM PC pa najbolj prelomni med vsemi računalniki dotlej.

Intel je tedaj res uvedel pomembni novosti, ki sta bili modularnost in možnost pisanja programov zanj s strani tretjih proizvajalcev, a niso...

25 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Tridesetletnica arhitekture x86

Slashdot - Danes mineva natanko 30 let, od kar je Intel predstavil prvi mikroprocesor na arhitekturi x86. Osmega junija 1978 predstavljenemu 8086 so sledile generacije 80286, 80386, 80486 in končno Pentiumi, katerih ime se je obdržalo v vseh naslednjih inkarnacijah. Za vse te procesorje je značilno, da so zgrajeni okrog iste arhitekture z imenom x86. Vsaka generacija je prinesla dodatne ukaze, a hkrati obdržala združljivost za nazaj, tako da lahko najnovejši večjedrnik danes teoretično poganja programe pisane za 8086.

Že omenjeni 8086 ni prvi Intelov mikroprocesor za domače uporabnike, saj je že sedem let prej izšel štiribitni 4004, kasneje pa še osembitna 8008 in 8080. Seriji 8086 in 8088 so tedaj reklamirali kot zoro nove dobe in verjetno se še sami niso zavedali, kako prav so imeli. Toda pot zgodovine ni bila določena vse do leta 1985, ko so pri Intelu splavili prvi 32-bitni procesor, 80386. Uspehi 80486 in Pentiuma so zakoličeno pot le še dokončali, iz tira pa jih ni vrgla niti...

28 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

Procesorji Cell - Ali bo to konec zastarele x86 arhitekture?

OSNews - Zgradba procesorjev Cell, ki se razvijajo za Playstation tretje generacije, je še vedno varovana poslovna skrivnost. Nicholas Blachford si je vzel čas in preštudiral patentni dokument in analiziral zgradbo procesorja Cell, kakor je v patentu opisan.

Cell, bo po predvidevanjih imel le eno procesorsko enoto, ki bo verjetno zelo podobna trenutni Power arhitekturi. Poleg tega bo imel še 8 APU enot, specializiranih za vektorske (SIMD) ukaze. Z nekaterimi radikalnimi pristopi, kot sta recimo zasnova brez predpomnilnika (namesto tega bo vsak APU imel svoj lokalni pomnilnik) in pa ukinitev navideznega pomnilnika, skušajo proizvajalci - IBM, Sony in Toshiba - čimbolj povečati zmogljivosti procesorja. Poglavitna težava današnjih procesorjev je namreč čakanje na pomnilnik, da dostavi novo pošiljko podatkov procesorju. Po drugi strani pa želijo razpršeno procesiranje poenostaviti do te mere, da bi lahko napravo s cell procesorjem priključil na omrežje in bi se samodejno vključila k...

89 komentarjev

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev