»

Razvijalci iger so dobili dodatne informacije o izpadu PSN

vir: CNet
CNet - Sony je še vedno skop s podrobnostmi o izpadu PSN, v nedavnem sporočilu za razvijalce iger za PlayStation pa so bolj ali manj ponovili že znane stvari, ki so jih zapisali na svoj blog oz. poslali uporabnikom PlayStation Network. Vseeno je v sporočilo za razvijalce prišlo nekaj dodatnih podrobnosti. Tako smo zahvaljujoč pobegu sporočila v javnost izvedeli, da se je napad na strežnike zgodil med 17. in 19. aprilom. Sprva so skrbniki omrežja zaradi neobičajnihm aktivnosti na omrežju domnevali, da so ogroženi le štirje strežniki, a so nato kmalu dognali, da napad obsega deset strežnikov. To je bil tudi trenutek, ko so se odločili za izklop PSN s spleta. Sicer za sam napad niso vedeli dokler se ni nekaj strežnikov samodejno ponovno...

38 komentarjev

Channel 4 pričenja s 3D televizijo

Whoa.

vir: Slashdot
Slashdot - Znana britanska televizijska hiša Channel 4 bo naslednji ponedeljek pričela s tridimenzionalnim tednom, v okviru katerega bodo med običajne oddaje na svoj spored dodali nekaj 3D vsebin. V partnerstvu s trgovinskim gigantom Sainsbury's med rajo že delijo brezplačna očala, potrebna za ogled tovrstnega programa.Sicer tehnološko gledano ne gre za nič posebnega in tudi napovedane vsebine niso ravno vrhunec umetnosti, a vzpodbudno je predvsem dejstvo, da je Channel 4 relativno veliko in vplivno medijsko podjetje. Posledično bi znala kaj kmalu podobne poteze potegniti tudi konkurenca, pravijo na Slashdotu.

16 komentarjev

Novi načini nadzora tekočih leč

Slo-Tech - Tekoče leče, ki so dandanes predvsem teoretični koncept, se znajo v prihodnosti pojaviti v vrsti naprav, pri katerih velike in drage leče niso opcija in se danes ne soočajo več s problemom zajema slike prave velikost/primernega števila megapikslov, pač pa s preprostim dejstvom, da ne glede na število MP, fizika postavlja določene omejitve pri kakovosti optike, ki se nahaja v sodobnih napravah majhnih dimenzij.

Ta problem pa se bo morda rešil z novim načinom za nadzor tekočih leč, ki temeljijo na zvočnih valovih. Trenutno so namreč tekoče leče znanstveniki upravljali tako, da so spreminjali velikost stične ploskve med tekočino in fizično površino, kar je zelo energetsko potratno, zvočni valovi pa ne zahtevajo nikakršnega mehanskega dela (z izjemo "zvočnika", ki bo tvoril valove).

Celoten postopek temelji tem, da dve kapljici postavijo na cilindrično luknjo, nakar z visokimi frekvencami spreminjajo fokus leče tako, da kapljici vibrirata in če sta kapljici v primerni resonanci, je...

1 komentar

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

V podjetju obljubljajo, da bo končni izdelek bolj privlačen, kot prototip očal na sliki

vir: CNet
CNet - Od letošnjega poletja dalje naj bi bili vsi Nvidiini grafični procesorji sposobni poganjati računalniške igre poleg običajnega tudi na poseben 3D način, ki ga bodo omogočala očala s 3D lečami.

Programska oprema bo razdelila grafiko na zaslonu na levo in desno oko, kar bomo s prostim očesom sicer videli kot nedoločen zmazek na zaslonu - s 3D lečami pa naj bi se igra spremenila v pravo tridimenzionalno doživetje. Pri Nvidii poudarjajo, da razvijalcem iger ne bo potrebno spremeniti ničesar, saj bodo pretvarjanje zagotovili z lastno programsko opremo, uporabniki pa se bodo lahko sami odločili, katero igrico bi radi igrali na tak način.

35 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev

Bitka med poceni grafičnimi rešitvami

The inquirer - Intel želi še bolj poseči na trg poceni (integriranih) grafičnih rešitev in pripravlja novo rešitev na tem področju - GMA 950. Govorimo o solidni grafični rešitvi, ki bo del i945G veznega čipovja, kar je zanimivo za proizvajalce računalnikov, namenjenih uporabi v pisarnah. Tako bosta najbrž Dell in HP veliko uporabljala to rešitev - je poceni in dovolj zmogljiva. Šušlja se, da bi naj bila sposobna poganjati celo Doom 3, vsaj tako piše v tej novici.

Kar pa je seveda slaba novica za Nvidio in ATI, ki lahko na račun novosti ostaneta brez lepega deleža trga. Intelova rešitev bo neposredni tekmec izdelkom kot so 6200TC, 6200 ali X300SE, X300HM ter X300 – X550. Veliki proizvajalci računalniške opreme bodo raje posegali po ugodnejši Intelovi rešitvi, ker jim bo ta omogočala večji zaslužek.

36 komentarjev

Širokozaslonsko igranje

Igra Mafia na treh monitorjih

vir: Matrox
Slo-Tech - Pred leti je Parhelia, zadnja Matroxova grafična kartica, za tisti čas spodobno zmogljivostjo poganjati zahtevne 3D igre, obljubljala veliko, tudi Surround Gaming, večzaslonsko igranje. Na kartico smo lahko enostavno priključili tri monitorje in uživali na večji igralni površini. Kljub temu, da je bilo, v primerjavi z običajno rešitvijo, torej igranjem na enem monitorju (1024x768), večzaslonsko igranje izjemen napredek in doživetje, večje popularnosti in razširjenosti ta rešitev ni prinesla. Kljub naprednim funkcijam, je bila Parhelia ravno na meji zmogljivosti poganjati aktualne igre v večzaslonskem igranju. Tudi cena ob izidu je bila visoka, saj je Matrox od kupca želel okrog 130 tisočakov. Predvsem pa oddelku za marketing ni uspelo prepričati širše populacije, da bi si kupila še dva monitorja za popoln igralski užitek.



Matrox potem ni...

15 komentarjev

ATi v Half-Life 2 pomete z nVidio

AnandTech - Zadnjih nekaj dni so krožile govorice, da niti najboljša nVidiina grafična kartica, torej GeForce FX 5900 Ultra, ne more zadovoljivo hitro poganjati Half-Life-a 2, danes pa je po izteku NDA-ja vse skupaj postalo uradno.

Kot že dolgo časa opozarja naš forumaš Senitel, ga je nVidia pri izdelavi NV3x arhitekture nekje zelo močno polomila. Že kontraverzni 3D Mark 2003 je pokazal, da FX-i niso sposobni zadovoljivo poganjati senčilnikov pik (Pixel Shaders) po DX9 standardu PS2.0. Takrat se je nVidia branila, da Futuremark-ovci ne znajo spisati realnega grafičnega pogona, ki bi ga lahko uporabljala kaka igra in s tem nekako uspela spodbijati rezultate.

Začasno ji je tako uspelo prepričati kupce, ki so zavoljo DX9 podpore kupovali GF FX 5200/Ultra in GF FX 5600/Ultra namesto ustreznih Radeonov ali GF4 Ti 4200. Tega bo sedaj verjetno konec, saj je testni program, ki uporablja grafični pogon najbolj pričakovane in skoraj končane igre Half-Life 2, pokazal iste, če ne še hujše rezultate.

...

83 komentarjev

Križi z benchmarki

X-Bit Labs -

Pred kratkim so se na spletu pojavila namigovanja, da nVidia goljufa s svojimi gonilniki, tako da dosega v zloglasnem 3D Marku 2003 višje rezultate, kot bi jih smela. Možje pri nVidii so bili kakopak ogorčeni in so dejali, da kaj takega ni možno. Razen če jim ni ponagajal kakšen hrošč. Prvič.

Pred tremi dnevi je bil enakih obtožb deležen konkurent ATi. Tokrat so prevaro "odkrili" kar pri FutureMarku. Njihove kartice namreč v četrtem testu z novimi gonilniki dosegajo za 8 - 9 slabše rezultate v novem buildu 3D Marka 2003, ki razvijalcem po svetu še ni uradno dostopen. Konstanto, kar daje misliti, da je ATi nekaj "modificiral". Preiskava se je pričela. Drugič.

ATi je danes navsezadnje le priznal, da so se z gonilniki rahlo igrali, a neposrednega zavajanja kupcev niso potrdili. Pri ATI-ju pravijo, da so kartico...

32 komentarjev

MicroOpticaovi "zasloni"

Tech Extreme - Na Tech-extreme so se razpisali o podjetju MicroOptical. MicroOptical izdeluje prenosne "zaslone" oz. neke vrste očala, ki projecirajo sliko 40 inčev pred nas. Ti zasloni naj ne bi ovirali našega zaznavanja okolice in naj bi bili enakovredni 12" navadnim LCD zaslonom. Take zaslone s projeciranjem slike v zrak bodo v prihodnosti uporabljali dlačniki, ki bodo s tem lahko še manjši.

Predstavili so tudi manj mobilne projektorje slike za ogled DVD filmov. Ta projektor projecira sliko kar na naša očala. Da vas še nekoliko razveselim s predvideno ceno 500$, kar po mojem mnenju ni veliko. Klik!

0 komentarjev

Nvidia 3D Stereo ?!

Slo-Tech - Matej nam je poslal zanimivo novico o Nvidiinem programčku 3D Stereo. Tukaj imate njegov, sicer kar močno lektoriran in preoblikovan original:

Na Nvidiini domači strani, so na stran za gonilnike dodali program 3D Stereo. Program deluje na vseh Nvidiinih karticah in omogoča neverjetne efekte pri igranju iger. Žal pa lahko povzroči tudi zdravstvene probleme, zato pred uporabo programa naredite medical test. Lepa lastnost programa je, da se ga lahko vklopi in izklopi kar med igranjem igre.

Da še jaz naredim malo spremne besede: te neverjetne učinke boste doživeli samo, če si lastite 3D očala. Če očal nimate, boste videli samo zamaknjeno sliko, ki jo proizvede programček 3D stereo. Drugače pa so 3D očala kar malce nevarna, če jih prepogosto uporabljate, saj močno utrudijo oči, bojda pa povzročajo tudi škilavost. Če hočete 3D Stereo preiskusiti, potem si naložite Detonatorje 12.41. ...

2 komentarja