»

Algoritem na satelitskih slikah prepoznava sončne kolektorje

IEEE Spectrum - Raziskovalci z Univerze Standford so računalniški algoritem naučili prepoznavanja solarnih modulov na satelitskih fotografijah.

Fotografiranje iz Zemljine orbite je danes dovolj razločno in razpoložljivo, da lahko z njim spremljamo raznovrstne detajle na površju planeta - če znamo smiselno raztolmačiti zajetno goro podob. Na ta način v domala realnem času že spremljamo na primer izsekavanje Amazonskega deževnega gozda, zdaj pa so raziskovalci s Stanfordske univerze napravili sistem, ki na slikah najde sončne celice. Rabe solarnih panelov namreč zaradi decentraliziranosti ni lahko zanesljivo beležiti, obenem pa je pomembna za načrtovalce elektroenergetskih sistemov, saj lahko skokovite spremembe destabilizirajo nepripravljeno omrežje.

V...

26 komentarjev

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Slo-Tech - Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

...

64 komentarjev

Raziskovalci uspeli zaobiti BitLocker zaščito tudi ob uporabljenem TPM modulu

ZDNet - Raziskovalci Fraunhoferjevega Institute for Secure Information Technology so pred kratkim objavili članek z naslovom Attacking the BitLocker Boot Process, v katerem razkrivajo kako je mogoče zaobiti BitLocker šifriranje in to celo če BitLocker uporablja TPM (Trusted Platform Module).

Njihov napad sicer temelji na Evil Maid napadu, novost pa je, da so raziskovalci uspeli onesposobiti BitLocker zaščito diska tudi v primeru uporabe strojnega TPM modula.

Enako kot pri Evil Maid napadu mora tudi tukaj napadalec najprej zagnati ciljni računalnik s pomočjo zagonskega USB ključka, nato pa mora zamenjati zagonsko kodo (tim. boot code) BitLockerja svojo. Le-ta nato ukrade geslo ter ga shrani na trdi disk, napadalec pa geslo pridobi ob naslednjem "obisku".

Očitno ima torej tudi TPM določene omejitve...

15 komentarjev

Razbita varnost DECT protokola

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev iz dedected.org se je pred kratkim lotila varnostne analize Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) standarda, te dni pa so na CCC konferenci v Berlinu predstavili svoje ugotovitve.

DECT je protokol, ki se uporablja za zaščito brezžičnih komunikacij pred prisluškovanjem. Uporablja se pri domačih brezžičnih telefonih, pri otroških telefonih (baby phone), sistemih za odpiranje vrat, klicih v sili, brezžičnih čitalcih bančnih kartic, itd. DECT omogoča avtentikacijo bazne postaje in terminalov ter šifriran prenos podatkov.

Vendar pa so raziskovalci ugotovili, da je varnost DECT protokola mogoče razbiti s pomočjo navadnega računalnika z operacijskim sistemom Linux ter kartico ComOnAir za 23 EUR. S pomočjo prirejenega gonilnika so raziskovalci uspeli na precej enostaven način prisluškovati različnim DECT sistemom, pravijo pa, da bo podpora za prestrezanje DECT komunikacijam vgrajena že v naslednjo različico popularnega programa za analizo omrežij

7 komentarjev

Na MIT-u izboljšali sončne celice

TG Daily - Z laboratorijev na MIT-u poročajo, da so odkrili način za izdelavo cenejših in zmogljivejših sončnih celic, ki ga bodo javnosti predstavili ta teden na vsakoletnem srečanju Materials Research Society v Bostonu. Medtem ko klasične celice uporabljajo debele silicijeve substrate in dosežejo največ 45-odstotni izkoristek, so računalniške simulacije in poskusi na dvomikronskih silicijevih filmih pokazali, da je svetlobo moč ujeti med silicijeve plasti v celicah in s tem izkoristek povečati za polovico na zavidljivih šestdeset odstotkov, ceno pa zaradi mnogo manj porabljenega silicija zelo znižati. Sončni žarek je namreč za izrabo na voljo le kratek čas, njegovo ujetje med plasti in odboji pa ta čas znatno podaljšajo, je glavna zamisel. MIT-ovci sedaj obljubljajo, da bodo izdelki na osnovi njihovega izuma dostopni v treh letih. Izjava za javnost.

39 komentarjev

Nanofotografija kot umetnost

\"Sončnice\" s premerom 10 nanometrov pod elektronskim mikroskopom. Barve so resda dodane naknadno, a podobnost je presenetljiva

vir: Wired News
Wired News - Raziskovalci nano in mikromaterialov se pri svojem delu srečujejo z zanimivimi pojavi, saj se večkrat zgodi, da se v materialih pojavijo podobe, ki spominjajo na umetniška dela.

Vsake pol leta Materials Research Society tako zbere najbolj zanimive fotografije, ki so jih raziskovalci uspeli posneti med delom.

Oglejte si vse finaliste natečaja.

2 komentarja

Uspešen napad na pametno RFID kartico za londonsko podzemno železnico

Schneier.com - Skupina raziskovalcev je ugotovila kako klonirati pametno RFID kartico Mifare Classic (proizvaja jih podjetje NXP Semiconductors), ki se v Londonu, Bostonu in na Nizozemskem uporabljajo kot vozovnice v javnem potniškem prometu.

S pomočjo preučevanja pod mikroskopom so raziskovalci uspeli razkriti šifrirni algoritem, ki ga kartica uporablja. V algoritmu Cypto1 so nato našli napake, ki omogočajo uspešen napad na kartico v nekaj minutah.

Podoben napad na te vrste kartic so v začetku leta izvedli že raziskovalci Amsterdamske fakultete za naravoslovje in dva nemška varnostna strokovnjaka v začetku leta, v začetku marca pa tudi raziskovalci nizozemske Radboud University. Na voljo je tudi impresivna video demonstracija napada.

4 komentarji

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Hubble Site - NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je...

8 komentarjev