»

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

AMD presenetil z izgubo

Reuters - AMD je tretje letošnje četrtletje sklenil z izgubo, ki je presegala napovedi analitikov. Ob 1,06 milijarde dolarjev dohodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, se je izguba povzpela na 197 milijonov dolarjev. Lani so v enakem obdobju ustvarili 17 milijonov dolarjev dobička ob 1,43 milijarde dolarjev prihodkov, potem pa so sledila štiri negativna četrtletja.

Glavnino krivde za slab rezultat AMD pripisuje upadu prodaje računalnikov. Zato je njihov oddelek za PC-je ustvaril kar 181 milijonov dolarjev izgube (lani zgolj 17 milijonov), saj so prodali manj. Dodaten udarec so prinesla prevrednotenja starih zalog, ki jih niso uspeli prodati. Dodatni 48 milijonov dolarjev izgube je posledica stroškov zaradi...

86 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev

Rdeče številke odnesle Ruiza

Slo-Tech - AMD-jevo finančno poročilo za drugo četrtletje letošnjega leta je vse prej kot rožnato, saj so ob 1,349 milijarde dolarjev prihodkov imeli vrtoglavih 1,189 milijarde ameriških dolarjev izgube. Sedmo zaporedno četrtletje v rdečih številkah (nazadnje je AMD imel dobiček v tretjem četrtletju 2006) je privedlo do zamenjave na samem vrhu AMD-ja.

Dvainšestdesetletnega Hectorja Ruiza, ki je bil več kot šest let prvi človek AMD-ja, je nasledil Dirk Meyer, ki je svojo kariero pri AMD-ju začel leta 1995, kasneje je bil član razvojne ekipe, ki je razvila prvi procesor Athlon. Med leti 2001 in 2006 je bil vodja mikroprocesorske enote AMD-ja. Leta 2006 je postal AMD-jev COO, leto kasneje pa je bil izvoljen tudi v upravni odbor.

Več o tem si preberite na Mercury News, oziroma v AMD-jevem sporočilu za javnost.

30 komentarjev

Intel: nižje cene in nov procesor

Slo-Tech - Intel je znižal cene nekaterih svojih procesorjev, med njimi starejšima štirijedrnikoma, ki temeljita na jedru Kentsfield. Za Core 2 Quad Q6600 bo tako odslej potrebno odšeti 244 ameriških dolarjev, kar pomeni 16-odstotno pocenitev. Precej občutneje se je pocenila različica Core 2 Quad Q6700, za katero bo namesto dosedanjih 530 dolarjev potrebno odšteti kar za 50 odstotkov manj, torej 266 zelencev.

Poleg omenjenih štirijedrnikov so se pocenili tudi nekateri eno- in dvojedrniki, med drugim Core 2 Duo E6850, za katerega bo potrebno odšteti 183 ameriških dolarjev, za 74 dolarjev je lahko vaš Pentium E2200, medtem ko bo potrebno za različico E2180 odšteti 64 dolarjev. Cene so padle tudi Celeronom 560, 550, 440 in 430, za katere bo po novem potrebno odšteti 107, 86, 44 oziroma 34 ameriških dolarjev. Več o tem lahko preberete na TG Daily.

Hkrati s padcem cen pa je luč sveta ugledal še nov Intelov procesor z oznako Core 2 Duo E8300 ter frekvenco 2,83 GHz, ki bo stal 163 ameriških...

21 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

več strani - Po tem, ko je pred dnevi Intel predstavil svoje finančno poročilo za tretje četrtletje letošnjega leta, je tudi AMD objavil svoje. Za razliko od Intela pa le-to ne govori o rekordnih dobičkih, ampak o 396 milijonih dolarjev izgube ob 1,63 milijarde dolarjev prihodkov. Kljub temu pa je znesek izgube precej nižji od le-teh v prejšnjih četrtletjih. Več o tem si preberite v AMD-jevem finančnem poročilu.

VR-Zone poroča o uradnem imenu za prihajajoče grafične kartice z jedrom RV670. Le to ne bo Radeon HD 2950, kot se je sprva govorilo, ampak Radeon HD 3800. Poleg tega naj bi se AMD odločil opustiti oznake XT, PRO, GT itd. in bo zmogljivost določene grafične kartice znotraj lastne serije označevala tretja številka oznake grafične kartice. RV670XT bo tako nosila oznako Radeon HD 3870, RV670PRO pa bo Radeon HD 3850. Več o tem na VR-Zone.

Pojavile so se tudi govorice o novih grafičnih karticah najnižjega cenovnega razreda z Display Portom in vgrajenim UVD (Unified Video Decoder), ki naj...

13 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

AMD z izgubo

AMD - AMD, ki je že pred časom napovedal nižji dohodek od načrtovanega v četrtem četrtletju preteklega leta, je na svoji spletni strani objavil finančno poročilo za omenjeno obdobje. Njegovi dohodki so znašali 1,77 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da je bilo napovedano znižanje dohodka za tri odstotke glede na enako obdobje leta 2005 pretirano. Najpomembnejši podatek finančnega poročila predstavlja znesek dobička, ki ga je AMD ustvaril v tretjem četrtletju lanskega leta. Namreč v omenjenem obdobju je AMD, ustvaril izgubo v višini 527 milijonov dolarjev. V prvem četrtletju letošnjega leta pričakuje AMD med 1,6 in 1,7 milijardami dolarjev dohodkov.

Več o tem in finančnih napovedi za prihodnost si preberite v AMD-jevem finančnem poročilu.

40 komentarjev

AMD-jevo finančno poročilo za prvo četrtletje 2006

Slo-Tech - AMD je objavil finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta. Njihovi prihodki so v tem času znašali 1,33 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa 185 milijonov ameriških dolarjev. Glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za kar 70,5 odstotka. K temu je v veliki meri pripomogla rekordna prodaja procesorjev Opteron. V drugem četrtletju letošnjega leta AMD pričakuje enak oziroma nekaj manjši dobiček. Na spletni strani hartware.net si lahko ogledate primerjavo med prihodki in dobički AMD-ja in Intela, ki bo svoje finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta predstavil predvidoma prihodnji teden.

25 komentarjev

Poročila o napakah v Windows XP

PC Magazine - Privzeto se vsaka napaka operacijskega sistema, programa, igre, itd. v Windowsih XP ob prvi priložnosti pošlje na Microsoft - to je "Error reporting". In teh sporočil je po besedah Billa Gatesa ogromno: 5% Oken se "zaleti" (crash) 2x dnevno, 10% se jih sesuje vsak dan ali povprečno 3x na mesec.

Kljub temu so marca 2003 Windows XP obvladovali 33,4% svetovnega tržnega deleža. V letu 2001 so obstajali 603 miljoni PCjev in s 15 odstotno letno rastjo, dobimo okroglih 700 milijonov osebnih računalnikov. Če se jih 10% sesuje vsak dan, je to 70 milijonov v 24 urah. In ker imamo le 35% računal z WinXP, je to 24,5 milijona PCjev z XPji, ki se sesujejo dnevno. Torej, če bi vsak poslal svoj ''Error report'' bi Bill letno dobil skoraj 9 milijard sporočil.

A XP crkujejo podobno kot 2000 in zagotovo se 98, 95 in ME sesuvajo še bolj pogosto kot XPji. Win 98 ima pokritega okoli 25% računal in tudi sesuvajo se do 20% bolj pogosto kot XPji. Če začnemo "šibat rehenšiber" (hotel je reči kalkulator --...

26 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

Intelov izpad dobička znaša 82%

AnandTech - Intel je v težavah. V resnih težavah! V primerjavi z lanskim letom, je Intel pridelal za 82% manj dobička! Letos je Intel do 31. marca zaslužil 485 milijonov dolarjev. Lani pa je do 31. marca zaslužil ogromnih 2700 milijonov dolarjev. Seveda moramo upoštevati dejstvo, da je v Ameriki prišlo do manjše gospodarske krize, ki so jo čutile (skoraj) vse večje firme. Kaj se dogaja z Intelom je jasno. Slabe investicije, močna konkurenca, pomankanje inovativnih idej,... Kaže vse simptome umirajoče zveri. Upajmo samo, da se ne ponovi še en 3Dfx!

15 komentarjev