»

Nova nadgradnja Windows 10 marca

Slo-Tech - Če gre verjeti namigom v kodi trenutnih razvijalskih verzij Windows 10, bomo naslednjo večjo nadgradnjo z imenom Redstone 2 dočakali prihodnje leto marca. V trenutni verziji se namreč pojavlja sklicevanje na verzijo 1703, kar ustreza marčevski izdaji prihodnje leto. Windows 10 Anniversary Update (kodno ime Redstone 1) je izšel julija letos in ima oznako 1607, novembrska verzija (Threshold 2) pa je bila 1511.

Več uradnih informacij pričakujemo na velikem dogodku 26. oktobra, ko bo Microsoft predstavljal nove izdelke iz družine Surface. O novostih, ki jih bo prinesel Redstone 2, še ni veliko znanega. Prinaša zatemnitev zaslona in spremembo barv v toplejše ob nočnih urah, za kar trenutno uporabljamo dodatne programe, izboljšano Cortano in spremembe, ki bodo...

44 komentarjev

AMD leta 2004

X-Bit Labs - Po dokaj dobrih in točnih informacijah iz AMD-ja, vam lahko okvirno predstavim kaj kani AMD obdelodaniti leta gospodovega 2004. Zanimivi so predvsem podatki, da bodo nekatera jedra procesorjev narejena v več različicah in sicer za različna podnožja. Torej eno jedro in več različnih podnožij. Naj torej samo naštejem vse načrtovane procesorje za trg namiznih PC-jev prihodnjega leta:
  • ClawHammer 940-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, 0,13 mikrona in SOI;
  • ClawHammer 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • Newcastle 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona SOI;
  • Winchester 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm SOI;
  • San Diego 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm in SOI;
  • ClawHammer 754-pinski – 1MB L2, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • ...

13 komentarjev

Plošče za Athlone 64 so nared

X-Bit Labs - Pred nedavnim smo poročali, da je AMD končno uradno napovedal ter predstavil svoj nov procesor ClawHammer, ki se uradno imenuje Athlon 64. Proizvajalci osnovnih plošč jasno niso čakali in pred nami so že prve plošče za te procesorje. Albatron, Gigabyte, Soyo, Soltek, Aopen ter MSI so namreč že pripravili svoje nove Socket754 osnovne plošče, ki so jih na kratko opisali na X-Bit Labs. Sedaj počakamo samo še na procesorje ... [:D] Klik!

8 komentarjev

Palomino 2200 potrjen

X-Bit Labs - Novica je potrjena. Kdaj bo izšel, se še ne ve - a izšel bo. AMDjev Athlon XP, temelječ na Palomino jedru. Razen hitrosti je enak šibkejšim bratcem, saj ima 1.75 volta na jedru, je grajen v 0.18 mikronski tehnologiji, delovna frekvenca pa bo 1800 MHz. Po prvih poročilih naj bi bila ta frekvenca tudi zgornja meja Palomino jedra, kar pomeni dvoje - naslednji procesor bo (najverjetneje) že zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kot drugo pa bo zadeva neprijazna navijanju. Ah ja, čakanje bo še dolgo :D.

0 komentarjev

Thunderbird in Spitfire samo še lep spomin

X-Bit Labs - Nenehen razvoj je lepa stvar, saj smo vedno znova priča novim izdelkom, ki so še boljši in včasih tudi cenejši od starejših. Vendar pa nenehen razvoj zahteva, da nekateri izdelki zapustijo tržišče in se ohranijo le kot lep spomin v glavah številnih zadovoljnih uporabnikov. To se je pred kratkim zgodilo AMD-jevim Thunderbirdom in Spitfirom, za katere na tržišču enostavno ni bilo več prostora, saj so jih popolnoma nadigrali procesorji na jedru Palomino in Morgan. Tako so se AMD-jevci odločili, da Thunderbirdov in Spitfirov ne bodo več proizvajali, ampak bodo svoje proizvodnje zmogljivosti raje namenili novejšim rešitvam, ki se trenutno tako dobro prodajajo, da ima AMD tudi do 100 % zapolnjene proizvodnje linije.

0 komentarjev

Novi mobilni procesorji iz AMDja

X-Bit Labs - AMD je danes najavil začetek prodaje svojih novih mobilnih procesorjev: Athlon 4 (Palomino) 1.2 GHz in Duron (Morgan) 950 MHz. Procesorja poleg višje frekvence nimata drugih razlik med njunimi predniki. Kljub temu pa so cene impresivne; Athlon 4 1.2 GHz stane 525 ameriških zelencev, če naročite več kot 1000 kosov, medtem ko Duron 950 MHz stane 160 dolarjev. Samo za primerjavo naj povem, da je cena Athlon MP procesorja pri 1.2 GHz 175 dolarjev in desktop Durona 1 GHz (narejen na enakem Morgan jedru) 74 dolarjev. Ampak vseeno je pa dobro vedeti, da novi Pentium III-M (Tualatin/512) 1.2 GHz procesor stane 722 ameriških dolarjev, če naročite več kot 1000 kosov, tako da zgleda novi Athlon precej poceni v primerjavi s svojim tekmecem.

3 komentarji

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Hitri Palomino

Guru 3D - V sredini septemba bo AMD izdal nov Athlon procesor. Šlo bo za 1,5 GHz Athlona 4 (Palomino jedro). AMD se bo v prihodnje spustil tudi v tekmo z Intelom, ne samo pri cenah (kjer je AMD nesporni zmagovalec), ampak tudi v hitrosti procesorjev.
AMD bo v prihodnjih mesecih (gre namreč za dolgoročni načrt) poizkušal ujeti Intel, ki vodi s frekvencami svojih P4 procesorjev. Vsi vemo, da se Athlon 1 GHz veliko bolje obnese kot P3 ali P4 pri isti frekvenci (razen v nekaterih v nekaterih aplikacijah za P4). To bo nedvomno v pomoč AMD-ju, ker bo verjetno zagovarjal performanse pred hitrostjo. Vsaj dokler ne prehiti Intela...

13 komentarjev

AMD spremenil cene

The inquirer - The inquirer je danes objavil uradno AMD-jevo spremembo cen. Spremembe so naslednje:
    Athlon
  • 900MHz (200MHz FSB); $113
  • 1GHz (200MHz FSB); $111
  • 1.1GHz (200MHz FSB); $151
  • 1.2GHz (200MHz FSB); $162.5
  • 1.3GHz (200MHz FSB); $179
  • 1GHz (266MHz FSB); $103
  • 1.13GHz (266MHz FSB); $103
  • 1.2GHz (266MHz FSB); $114
  • 1.3GHz (266MHz FSB); $148
  • 1.4GHz (266MHz FSB); $176


  • AMD Duron
  • 800MHz; $50
  • 850MHz; $59
  • 900MHz; $70
  • 950MHz; $90
Kot vidite, sprememba cen ni tako velika. V vzroke za to se ne bom poglabljal. Povem naj samo, da so se na Internetu pojavile govorice, da sta obe podjetji, AMD in Intel, že finančno zelo izčrpani zaradi vojne v cenah. Sicer so to le ugibanja, ampak dejansko je v njih kar nekaj resnice. No ja, bomo videli...

4 komentarji

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz...

0 komentarjev

Primerjava 3. Thunderbirdov 1,33 Ghz z različnimi jedri

Club Overclocker - Thunderbird - ime, ki ni nikoli uradno obstajalo (bilo je samo kodno ime za kvadratne Athlone) je danes še kako živo. AMD Thunderbird je še vedno eden izmed najboljših procesorjev - tudi za navijanje. Kar se navijanja tiče, velja pri Thuderbirdih velika zmeda, za katero je kriv AMD. Zelo odmevna je bila novica, ko je AMD poslal na tržišče procesorje z AXIA jedrom, ki so se noro navijali. Od takrat naprej ljudje pri Thunderbirdih gledajo samo še procesorske oznake. Vendar pa procesorji z AXIA jedrom niso več edini, ki naj bi dosegali visoke frekvence. Nekaj časa krožijo po internetu govorice o Thuderbirdih z jedrom AYHJA. Procesorji s tem jedrom naj bi iz 1,33 Ghz skočili tudi na 1.5, 1.6 ali 1.7 Ghz. Če se procesorji tudi v praksi tako dobro obnesejo, kot se govori o njih, so se prepričali na ClubOC. Seveda pri kupovanju svojega Athlona ne smemo biti pozorni samo na ime jedra, ampak tudi na raznorazne številke in črke, ki se pojavljajo ob imenu. Če ste vse skupaj že malce pozabili,...

0 komentarjev

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev

Novi procesorji iz AMD-ja

več strani - AMD naj bi, glede na japonsko stran PC Watch, v kratkem izdal nove procesorje (SFF serija = Small/Slim Form Factor). Sama poraba naj bi bila okoli 35W.
Že v tem četrtletju naj bi ugledali luč SFF Athlon (TB) z 1.1 GHz, SFF Duron (Sptifire) 900 MHz. Oba z voltažo jedra 1.4 V. V naslednjem četrtletju pa lahko pričakujemo še več procesorjev. Med drugim SFF Athlon (Palomino) 1.1 GHz, SFF Duron (Morgan) 1 GHz z voltažo 1.5 V. V 4/4 pa naj bi predstavili SFF Athlon 1.3 GHz in SFF Duron 1.1 GHz.
Kar je pri vsem tem zanimivo, je to, da SFF verzije Athlon (Palomino) in Duron potrebujejo višjo voltažo (1.5 V) kot prvotni Palomino z 1.4 V napetosti. Tukaj lahko samo špekuliramo, vendar vse kaže na to, da je AMD razvil druge tehnologije, ki omogočajo znižanje porabe procesorja.

10 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev

Athlon 4 že v Tajvanu

DigiTimes - Tukaj je novica o tem, da je AMD poslal Athlon 4 (Palomino) procesor v Tajvan, da bi tamkajšnji razvijalci veznih čipovij (VIA, SiS, Ali,...) začeli z razvojem čipovij za te procesorje. V test jim je poslal 1.4GHz in 1.5GHz verzijo. Tajvančki so že začeli z preizkušanjem procesorjev in načrtovanju čipovja. Kaj bi dal, da bi lahko bil na njihovem mestu...
Čisto mimogrede. Ste se že vprašali zakaj je AMD poimenoval Palomino procesor Athlon 4? Saj ni nikoli bilo Athlona 3. Čisto preprosto. AMD-jev tekmec, Intel, je zapravil veliko denarja za promoviranje Pentiuma 4. AMD le izkorišča to, saj si večina ljudi zapomni le številko 4. Pa še zaostajati ne sme. Povprečni uporabnik (ki ne ve kaj se dogaja na trgu) si bo mislil, da je Petium 4 nadgraditev npr. Athlona 3. Pametno, pametno AMD.

6 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

Windows XP šele v letu 2002?

ZDNet - Microsoft sicer načrtuje, da bo lahko dal t.i. gold code v proizvodnjo julija ali avgusta, vendar pa so v podjetju povedali, da so v časovni stiski. Posledica tega je, da bo Windows XP prispel na police šele naslednje leto.
Dosti je odvisno od tega, ali bo Microsoft lahko držal rok (julij ali avgust), da bi takrat dal v proizvodnjo t.i. gold code, zadnjo verzijo programa, saj proizvajalci potrebujejo nekje 4 do 8 tednov za proizvodnjo. Poleg tega pa je problem tudi v tem, da nameravajo jeseni dati v prodajo Xbox, in ne želijo ob istem času dati v prodajo tudi Windows XP.
Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev

Thunderbird 1.4GHz

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo njegov nov, 1.4GHz Thunderbird, izšel še v tej četrtini leta (Q2). Do tega je verjetno prišlo, ker AMD tekmuje z Intel-om, ta pa je drastično spustil cene svojih P4 procesorjev. S tem znižanjem v ceni je Intel začel konkurirati AMD-ju v visokem srednjem razredu. AMD je zato pohitel z izdajo novega procesorja.
Ob tem je AMD še objavil, da bodo vse Athlon procesorje izdelovali izključno v Dresdenu, Nemčija. Če se še spomnite, je Dresdenska tovarna boljša od Austinske, ZDA, ker imajo v Dresdenski boljši postopek izdelave. Uporabljajo namerč bakrene povezovalnike in ne, kot v Austinski tovarni, aluminijaste. O odločitvi, kje bodo proizvajali Duron-e, ni bilo zaslediti ničesar. Nazadnje je AMD še trdil, da bodo Duron-e izdelovali le v Austinu (), ampak sedaj se je očitno že malo omehčal. Na vprašanje o kraju proizvodnje Duron-ov je namreč odgovoril s pomenljivim molkom. ...

5 komentarjev

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja

Cene AMDjev... pozno

AMD - Ok, sicer je res, da to sploh ni več novica (za kar sem kriv predvsem jaz), ampak vseeno boljše pozno, kot nikoli. Torej, oglejte si tabelo novih cen za AMDjeve procesorje, ki so začele veljati 5. marca. Cene si velikoprodajne, torej po 1000 kosov.

CPU Jedro FSB Nova cena
AMD Athlon (Desktop) 1.2GHz 266MHz $294
1.2GHz 200MHz $268
1.133GHz 266MHz $265
1.1GHz 200MHz $241
1GHz 266MHz $224
1GHz 200MHz $204
950MHz 200MHz $182
900MHz 200MHz $172
AMD Duron (Desktop) 850MHz - $120
800MHz - $90
750MHz - $72
AMD Duron (Mobile) 700MHz - $123
600MHz - $75

5 komentarjev

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev

Masovna dobava 266MHz TBirdov že 26. januarja

X-Bit Labs - Po nekaterih informacijah naj bi se masovna dobava in prodaja 266MHz FSB SocketA procesorjev začela 26. januarja. AMD je na prodajo bil pripravljen že dalj časa, čakali pa so na ostale proizvajalce da se zmigajo z ostalimi komponentami, kot so ustrezne matične plošče, DDR pomnilnik in tako naprej. No, sedaj je vse bolj ali manj nared, tako da se prodaja lahko začne. Baje, da so rezultati 266MHz FSB procesorjev impresivni...

0 komentarjev

AMDjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Glavna prednost Pentium4 procesorjev je v bistvu njihova sposobnost za doseganje zelo visokih frekvenc delovanja. Po najavi tega procesorja so se mnogi zbali za AMD in njegove procesorje, saj je izgledalo, da Athlon ne bo mogel slediti hitremu tempu Pentiuma4. Za mnoge uporabnike je namreč važna le številka, ki se izpiše ob zagonu, manj pa dejanske sposobnosti procesorja ( zato toliko navdušenje nad, recimo, Celeronom 733/766MHz, katerega prehiti še Duron 600! ).Kakorkoli, vse skrbi so zdaj odveč ( Hugo? [:\\]), saj je AMD objavil nekaj načrtov za prihodnost, v katerih se lepo vidi, da so še kako sposobni slediti Intelu:
  • 1. četrt. 2001:med nas bodo prišli novi Athloni na Palomino jedru, ki bodo delovali pri 1.33GHz ( 266MHz FSB )
  • 2. četrt. 2001:Palomino bo dosegel 1.5GHz
  • 2. polovica 2001:izšel bo 1.7GHz Palomino
  • 1. četrt. 2002:0.13 mikronski Thoroughbred procesorji... frekvenca neznana
Sedaj pa si poglejmo še nekaj o Durončkih:
  • 1. četrt. 2001: Duron 850MHz
  • 2. četr. 2001: Duron 900MHz
  • 2....

3 komentarji