»

V zadnjih petih letih za polovico več energije za podatkovne centre

Študija ugotavlja, da so Googlovi podatkovni centri najbolj energetsko učinkoviti.

The New York Times - Agencija za zaščito okolja (EPA, Environmental Protection Agency) je leta 2007 napovedala, da se bo zaradi razmaha interneta in vse večje rabe računalnikov v družbi med letoma 2005 in 2010 poraba energije za pogon podatkovnih centrov podvojila (s 50 na 100 milijard kilovatnih ur letno samo za ZDA). Poraba energije je resnično zrasla, a še zdaleč ne za toliko, kolikor je EPA ocenjevala. Vmes se je namreč zgodilo dvoje pomembnih reči - recesija in virtualizacija.

Recesija je zadušila ekonomijo in sklestila povpraševanje po računski moči in strežnikih, virtualizacija pa je omogočila doseganje enakih rezultatov z manjšim številom fizičnih strežnikov zaradi njihove boljše izkoriščenosti. Zanemarljiv pa ni niti učinek...

13 komentarjev

eBay ščiti kupce

Navsezadnje so kupci razlog za eBayev obstoj

vir: eBay
eBay - eBay je za svojo ameriško stran eBay.com zagnal novo storitev, s katero kupce ščitijo pred goljufijami. Program pravzaprav kupci, ki so za plačilo uporabljali PayPal, že poznajo (PayPal Buyer Protection), zdaj pa ga je eBay premaknil pod svojo streho za vse nakupe, opravljenimi s podprtimi načini plačila. Zaščita velja za večino avkcij, razen za celotna vozila (a velja za dele vozil) in nepremičnine. Pri eBayu pravijo, da naj bo prvi korak v primeru nepravega oz. poškodovanega artikla kontaktiranje prodajalca, medtem ko naj pomoč zaščitniškega programa poiščejo šele, če prodajalec ne želi sodelovati. V primeru da je dogovor s prodajalcem dosežen, morajo kupci artikel poslati nazaj in eBayu posredovati...

9 komentarjev

Na eBayu spet prodali ameriške vojaške skrivnosti

Daily Mail - Ničkolikokrat smo že pisali o prodaji rabljenih trdih diskov, na katerih malomarni uporabniki premnogokrat pustijo svoje podatke. Včasih jih zbrišejo, tako da je za njihov ogled potrebno nekaj računalniške forenzike, velikokrat pa so preleni, da bi storili vsaj to.

Britanski raziskovalci so prek spletnih dražb, računalniških sejmov in na eBayu kupili 300 trdih diskov in na njih odkrili pravo bogastvo informacij. Na 34 odstotkih diskov, ki so izvirali iz VB, ZDA, Nemčije, Francije in Avstralije, so odkrili občutljive informacije posameznikov ali podjetij. Med drugim so našli rentgenske posnetke bolnikov, njihove kartoteke, podatke o osebju in njihovo pošto, slike pacientov in njihovih ran, zaupne podatke z nemške ambasade v Parizu in še marsikaj zanimivega. Zmagovalni podatki pa so last ameriške vojske, saj so našli podrobnosti o protiraketnem ščitu, poskusnih izstrelitvah, varnostnih protokolih, gradbenih načrtih in osebju podjetja Lockheed Martin skupaj z njihovimi številkami...

35 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Na eBayu je batmobil!

Gizmodo - Batmana iz leta 1989 je upodobil Michael Keaton, Jokerja Jack Nicholson, Kim Basinger pa je poskrbela za ljubezensko razsežnost znanstveno-fantastičnega filma. Zagotovo pa vam je v spominu ostal tudi legendarni batmobil, ki se je skoraj 20 let pozneje nepričakovano pojavil na eBayu in bil prodan za 110 tisoč dolarjev. Pravzaprav je bil to le eden izmed petih prototipov, ampak kupec bo po podrobnost najbrž zamolčal, saj je navzven podoben originalu kot jajce jajcu.
O prodaji batmobila iz Črnega viteza vas bomo poskušali obvestiti še pred koncem dražbe.

39 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

nLite

Slo-Tech - Ste se že kdaj spraševali, kako odstraniti nezaželjene dele vašega priljubljenega operacijskega sistema, kot je naprimer podpora tipkovnicam za dežele, v katerih ni računalnikov? Če uporabljate Okna vam nLite pri tem lahko pomaga. Z njim lahko odstranite skoraj vse: od nepotrebnih gonilnikov, podpore za jezike tretjih držav, ohranjevalnikov zaslona, vsem priljubljenih kockastih ozadij do nadvse uporabnega slikarja. Omogoča vam tudi intergriranje Service Packa ter izdelavo zagonske ISO slike brez nepotrebnih komponent. Za njegovo delovanje potrebujete Microsoftov .NET Framework, ki ga dobite tukaj.

56 komentarjev

Še dve kratki novički

več strani - Na VIA Areni si lahko snamete nove gonilnike za Viina čipovja. Imenujejo se 4in1 4.38a in so kot vedno namenjeni odstranjevanju hroščev, ki jih v Viinih čipovjih nikoli ni primanjkovalo.

Za konec pa še cvetka iz eBaya: kot gotovo že veste, je eBay spletna dražba, kjer se najdejo še tako nemogoče stvari. Po tem, ko so se na eBayu pojavila celo ledvica (seveda so jih morali umakniti), se je nek tip odločil, da na največji spletni dražbi proda celo svojo dušo. Cena je, heh, zaenkrat celih 41 $, dražba pa bo trajala še kakih 5 dni. Kaj vse so nekateri sposobni narediti za denar ;).

1 komentar