»

Apple napovedal popravek za odstranitev MacDefenderja

ZDNet - Apple je priznal, da je zlobna programska oprema (malware) MacDefender, ki se pretvarja, da gre za legitimen antivirusni program, v resnici pa želi od uporabnika ukrasti čim več osebnih podatkov in izvabiti denar pod pretvezo, resen problem. Napovedali so, da bodo v prihodnji dneh izdali posodobitev za operacijski sistem Mac OS X, ki bo našla in odstranila MacDefender oziroma preprečila njegovo namestitev na neokužene sisteme. Zraven so...

2 komentarja

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne...

173 komentarjev

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

vir: VMware
VMware - Na VMware strani so 28. julija objavili novico, da je na voljo brezplačna okleščena verzija ESX Serverja, imenovanega ESXi Hypervisor.

ESXi v primerjavi z različico ESX ne vsebuje servisne konzole, zaradi česar je ESXi hipervizor OS neodvisen. ESX različica bazira na RH Linuxu in ponuja standardno Linux servisno konzolo, VMware ESXi hipervizor pa deluje bolj kot nekakšen firmware. Ker ni "Linux based" in je inštalacija precej preprosta, je menda primeren tudi za IT oddelke, ki šele začenjajo z virtualizacijo in imajo manj izkušenj z Linuxom. Namesto servisne konzole ESXi zato ponuja t.i. RCLI (Remote Command Line Interface) funkcionalnost, administracija pa je možna tudi...

25 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Izziv za 10.000 dolarjev - notMac

MacSlash - Med kopico storitev, ki jih svojim uporabnikom za določene denarne vsote ponuja Apple, je tudi .Mac oziroma dot Mac. Gre za skupek spletnih uslug in orodij, ki med drugim vključuje spletno gostovanje, email naslov @mac.com, nekaj prostora za shranjevanje podatkov na strežniku, itd. Storitev je tesno integrirana v Mac OS X in za mnogo uporabnikov, ki so se navadili nanjo, praktično neizbežna, za letno naročnino pa je potrebno odšteti sto ameriških dolarjev.

Nekateri se seveda ne strinjajo s tako visokimi zneski, saj zadeva navsezadnje potrebuje samo strežnik z osnovnimi servisi in mizeren kos prostora na disku. Z nekaj malega hekerskega znanja se da sicer zaobiti uradna pota in prestaviti stvar na lasten sistem, ampak za večino uporabnikov je to še vedno prezahtevno delo. Na strani MacSlash se je zato uporabnik Mr. Carrot odločil, da bo začel z akcijo, imenovano notMac challenge, v okviru katere namerava nagraditi programerja (ali več njih), ki bo ustvaril brezplačno rešitev,...

10 komentarjev

SiOL: konkurenca Volji ;-)

Finance - Od sedaj je "brezplačen" dostop do interneta mogoč tudi pri SiOLu -- po vzoru VoljaTela so se namreč odločili tudi sami ponuditi dostop uporabnikom urnega paketa preko številke 0888.

Klic je tako cenejši -- 3,24 tolarja ob svetlem in 1,8 ob zatemnjenem delu dneva (neposredno plačilo SiOLu je nično, povišana pa je klicna tarifa), klice pa bo namesto SiOLa posredno obračunal Telekom. Ta paket se ob nični naročnini tako izkaže za ugodnejšega od standardnega paketa; primerjava z neomejenim paketom pokaže tudi premik točke preloma ugodnosti, saj bo po novem obračunavanju slednji ugodnejši šele od približno 66. ure dalje. Klik!

20 komentarjev

Microsoft Software: Love Essentials

The Register - Naj se mi oprosti tale copy/paste:
Visio 2002 - When you finally get your date back to your flat you need to make sure everything is in place for the perfect romantic evening. So use Microsoft's diagramming and graphics tools to plot the position of your stereo to give the perfect mood music and the drinks cabinet to serve the all important nightcap.
Klik!

p.s.: klik se izplača že zaradi dveh fletnih slikic >:D

12 komentarjev

Spreminjanje VIO voltaže na GF2 MX

Slo-Tech - Gpodob (hm vse, ki pošiljate novice na naš nabiralnik bi prosil, da se podpišete, tako da vemo komu se moramo zahvaliti) nam je posredoval zanimivo povezavo na to azijsko stran. Gre za nekakšen projekt navijanja Herculesovega GF2 MX, ki se je, kot je v navadi pri Azijcih, sprevrgel ve besno modificiranje. Avtor je na ubogega MXa najprej namestil ogromne hladilnike, potem pa se je spravil dejansko lotati in modificirati vezje kartice. Rezultat tega naj bi bil večja napetost na procesorju, kar je omogočilo njegov neverjetni rezultat: 260/230MHz! Aja, kartico je na koncu projekta tudi uničil . Sam sicer iz članka nisem uspel razbrati veliko, toda mogoče boste nekateri bolj vztrajni.

1 komentar