»

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Java v Linuxu hitrejša

The inquirer - Še en povod za novo sveto vojno bo zagotovo podatek, da v Linuxu Java teče hitreje kot v Windows. Na strani Phoronix so na prenosniku Dell Inspiron 1525 s procesorjem Intel Core 2 Duo T5800 z 2,0 GHz, s 3 GB DDR2-pomnilnika, 250 GB Hitachijevim diskom in Intelovo grafično kartico 965, na katerem so Javo pognajali v operacijskih sistemih Windows Vista Home Premium SP1 in Ubuntu 8.10 s privzetimi verzijami programja (jedro 2.6.27, X Server 1.5), izvedli nekaj testov, ki so dali zanimive rezultate. Pognali so Sunflow Rendering System, Bork File Encrypter, Java SciMark in Java 2D Microbenchmark ter ugotovili, da je Java v Linuxu bistveno hitrejša (tudi do trikrat). Samo v zadnjem testu se je Windows odrezal bolje, kar pripisujejo slabim Intelovim grafičnih gonilnikom za Linux.

27 komentarjev

Wal-Mart bo začel prodajati iPhone

ComputerWorld - Pojavljajo se govorice, da bo Wal-Mart še pred božičem ali tik za njim začel prodajati Applove iPhone, ki pa jih na sedežu podjetja uradno nočejo potrditi niti zanikati. Zaposleni v Wal-Martu pa medtem pravijo, da so bili na izobraževanjih in da bodo zagoto začeli prodajati iPhone, najkasneje tik pred koncem leta.

So pa toliko bolj zgovorni razni analitiki in poznavalci, ki včasih zadenejo, včasih pa tudi ne. Ezra Gottheil iz Technology Business Research pravi, da če bo Apple res ponudil iPhone v Wal-Martu, to ničesar ne spremeni, še najmanj pa ruši Applovo podobo luksuznih izdelkov. Navsezadnje, dodaja, tudi iPode je moč kupiti na istem mestu. Apple trenutno prodaja osemgigabajtni model za 199 in šestnajstgigabajtnega za 299 dolarjev, prejšnji teden pa so se pojavila namigovanja o štirigigabajtnem za 99 dolarjev. Gottheil pravi, da je kaj takega povsem možno, ne pričakuje pa odklenjenih telefonov, in namigne na dvoletno vezavo pri AT&T, ki zdaj omogoča subvencioniran nakup iPhona...

0 komentarjev

Linux na iPhonu

CrunchGear - Rečenica, da z Linuxom lahko poganjamo vse od ure do jedrske podmornice očitno še kako drži. Na CrunchGear poročajo, da je skupina zagrizenih Linuxovcev uspešno presadila Linux z jedrom 2.6 na iPhone 2G, 3G in iPod Touch ter zagnala BusyBox. Cel kup stvari še manjka, med drugim brezžična povezljivost, touchscreen, zvok, akcelerometer in podpora za baseband, tako da je ta različica še bolj eksperimentalne narave. A razvoj poteka dalje in kmalu nameravajo usposobiti...

90 komentarjev

Letos prodanih že 10 milijonov iPhonov?

AppleInsider - Bralci spletne strani Mac Observer so s pridnim zbiranjem številk IMEI na iPhonih prišli do ugotovitve, da je Apple tri mesece pred koncem leta presegel začrtano mejo 10 milijonov prodanih iPhonov. 15-mestna številka IMEI namreč med drugim sestoji iz dveh 6-mestnih številk, iz katerih je moč ugotoviti število izdelanih iPhonov. Samo v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki ustreza tretjemu koledarskemu, naj bi bilo tako prodanih med 7 in 7,5 milijona kosov, kar je 80% več od predvidenih štirih milijonov. NPD pa dodaja, da je iPhone 3G za Motorolo RAZR V3 drugi najbolje prodajani mobilni telefon v ZDA in najbolje prodajan pametni telefon med junijem in avgustom.

105 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev

Flash tudi za iPhone

MacRumors.com - Potem ko je Apple pred kratkim prišel do zaključka, da še ne bo podprl Flash-a za iPhone in iPod Touch, ker mobilna različica preprosto ne zadošča potrebam uporabnikov, polna različica pa je preveč zahtevna, se je Adobe odločil, da bo ubral Sun-ovo pot. Tako je Adobe-ov izvršni direktor Shantanu Narayen v nagovoru investitorjem dejal, da bi naj Adobe, podobno kot Sun, po preučitvi SDK-ja prišel do zaključka, da morajo ponuditi Flash tudi za iPhone in iPod Touch saj "je Flash sinonim za internetno izkušnjo".

Omembe vredni so tudi domnevni Apple-ovi pogovori z glasbenimi založbami, saj želijo ponuditi uporabnikom paket, pri katerem bi bila celotna cena glasbe vključena že v samo ceno glasbenega predvajalnika - podobno idejo so imeli tudi pri Universalu s svojim Total Music. Natančnejši podatki zaenkrat še niso poznani, ker bi naj še prihajalo do nesporazumov o točni ceni - ko bodo znane podrobnosti, in še posebej, če se lahko nadejamo podobne ponudbe tudi v Evropi pa zaenkrat še ni...

11 komentarjev

Apple prijazno onemogoča

Slashdot - Iz Appla spet prihajajo novice o taktiki omejevanja uporabnikov iPhona. Telefon je pred kratkim dobil SDK, ki omogoča razvoj lastnih aplikacij, ki pa bodo na voljo le prek Applove spletne trgovine, kar pomeni, da si podjetje obeta popoln nadzor nad njimi. Uporabniki lahko torej na umetniško svobodo kar pozabijo, saj je znanih že nekaj nesramnih omejitev. VoIP aplikacije, ki bodo poskušale za telefoniranje uporabiti paketni prenos podatkov, ne bodo dovoljene. Prav tako ne ustrezata brskalnika Mozilla Firefox in Opera, probleme z Applovimi zahtevami pa ima celo nekaj programskih jezikov, kot...

42 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev