»

Kanadski goljufi zamenjevali iPade z modelirno maso

iClay.

vir: Yahoo News
Yahoo News - Nepridipravi v kanadskem Vancouverju so se spomnili izvirne goljufije za 700 kanadskih dolarjev: v tehničnih trgovinah FutureShop in BestBuy so kupili iPad 2, plačali z gotovino, nato pa doma v originalno škatlo zapakirali ustrezno količino modelirne mase in izdelek vrnili kot nov in še neodprt. Osebje v trgovini očitno ni preverjalo vsebine škatle, jo preprosto postavilo nazaj na prodajno polico in vrnilo denar. Kasnejši, a pošteni kupci so potem za lanski božič namesto jako želene tablice dobili kup plastelina.

Eden od kupcev, ki je tablico kupil kot božično darilo ženi, se je naslednji delavnik razjarjen odpravil v trgovino, kjer pa mu preprosto niso hoteli verjeti (tj. vzeti nazaj...

36 komentarjev

Kanada se umika iz kjotskega protokola

vir: BBC
BBC - Kanada je včeraj kot prva država na svetu objavila, da se bo umaknila iz Kjotskega protokola. Sporazum, ki je bil podpisan leta 1997 v japonskem mestu Kjoto, so podpisale in ratificirale domala vse države na svetu, pri čemer so edina velika izjema ZDA. Sporazum je od najbolj razvitih držav na svetu zahteva znižanje izpustov toplogrednih plinov za 5,2 odstotka glede na referenčno leto 1990.

Sporazum preneha veljati 31. decembra 2012, zato po svetu trenutno intenzivno iščejo politično voljo za sprejem zavezujočega dokumenta, ki bo veljal po tem času. V južnoafriškem Durbanu je te dni potekala podnebna konferenca, na kateri pa so se v zadnjem hipu uspeli dogovoriti le o načelnem...

56 komentarjev

Založniška industrija nadaljuje svoj marš

Slo-Tech - Ameriški ceh založnikov, zbran v interesnem združenju IIPA (Internation Intellectual Property Alliance, glej spletno stran) vsako leto pripravi podrobno priporočilo ameriški vladi o državah, ki s trgovinskimi ovirami (angl. barriers to trade) na področju intelektualne lastnine omejuje ameriška podjetja. Zgodovinsko se je šlo predvsem za preveč strogo trgovinsko zakonodajo (carine, kvote), zdaj pa je zakonodaje očitno premalo, vsaj kar se tiče poceni in masovnega preganjanja piratov. Na podlagi priporočila potem ameriška vlada izda Posebno poročilo št. 301 in s sredstvi diplomacije pritisne na države, da odpravijo omenjene ovire. Kako to gre, smo sicer videli iz wikileaksovih depeš.

Letošnje poročilo, glej sliko, se ne razlikuje toliko od lanskega. Zadovoljni...

36 komentarjev

Kanada podpira Fusion

Sedež AMD Canada v Markhamu, Ontariu

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Razvoj AMD-jevega procesorja Fusion, poznanega tudi kot APU (Accelerated Processing Unit), ki v enem jedru združi običajno, x86 procesorsko jedro in grafično jedro, je očitno nadvse pomemben za Kanado. Vodilni možje province Ontario so namreč sklenili, da bodo v prihodnjih petih letih v AMD oz. njegovo kanadsko podružnico, bivši ATI, ki ga je AMD kupil leta 2006, vložili 52,8 milijona kanadskih dolarjev (41 milijonov evrov). V Ontariu načrtujejo, da bodo z uradnim podpisom dogovora že takoj nakazali 11,2 milijona kanadskih dolarjev (7,9 milijona €), medtem ko bo preostali del zneska sledil po korakih v prihodnjih letih. V zameno bo AMD v Ontariu, kjer je bil nekdaj sedež ATIja oz. je...

3 komentarji

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

Vpliv P2P precenjen

Ars Technica - Nova študija, objavljena v Journal of Political Economy, o vplivih nelegalnega prenašanja glasbe prek interneta (P2P) kaže, da jih je glasbena industrija močno precenjevala. Če gre verjeti njenim izsledkom, so za upad prodaje krive predvsem založbe same.

Raziskava z naslovom The Effect of File Sharing on Record Sales: An Empirical Analysis se je osredotočila na zadnje štiri mesece leta 2002. Raziskovalci so primerjali dnevnike z dveh OpenNAP P2P-strežnikov in zasledovali korelacijo med 1,75 milijona prenesenih pesmi s 680 albumov, ki so bili izdani v istem času. Rezultati so pokazali, da je bila bolj priljubljena pesem pogosteje nelegalno prenesena in tudi večkrat kupljena na plošči. Nato se preučili obnašanje Nemcev med počitnicami, ki so drugi največji narod po uporabi P2P-ja na svetu, a rezultati so bili zelo podobni.

Končne ugotovitve so bile, da internetno piratstvo še zdaleč ni tako pomemben faktor, kot je želela prikazati RIAA. Od 80 milijonov manj prodanih plošč v letu...

27 komentarjev

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev

Catherine Zeta-Jones: ZlaGolazen na spletu

Vnunet - Po spletu se je znova bolj živahno začel sprehajati virus "Igloo": trojanski konj, ki svojemu avtorju preko irca sporoča lokacijo in mu omogoča oddaljen nadzor.

Dasiravno je že star znanec protivirusnega programja, tokrat gostiteljem obljublja slike igralke Catherine Zeta-Jones. Slednjih kakopak ne boste dobili, boste pa postali dovzetni za napad iz interneta (potencialni člen v ddos mreži?). Virus kroži predvsem po omrežju Windows Messengerja, ircu in p2p omrežjih.

Obstaja statistika, koliko okuženih računalnikov ima predvsem moške in koliko ženske uporabnike? [>:D]

6 komentarjev

Kontaminacija P2P omrežja

Ars Technica - Heh, česa vsega se založniki ne spomnijo, ko poskušajo zajezit izmenjavo datotek po internetu. Njihova najnovejša metoda je zalivanje (floodanje) P2P omrežja z zanič verzijami pesmi, 'spoofi'. Te vsebujejo ali tišino ali 30 sekundne cikle. Ideja za tem je seveda ta, da bo Janez potem, ko bo z interneta naložil že par zanič verzij, brž tekel v bližnjo trgovino in izkašljal 3 Prešerne za najnovejši kos plastike, ki ga je založba izvrgla.

25 komentarjev

PGP?

The Register - V Network Associates so se odločili, da razvijanje palete izdelkov za PGP šifriranje ni več v njihovem interesu, ter so praktično zelo okrnjen in vprašljiv paket patentov ponudili drugim podjetjem -- nepresenetljivo, tako osiromašen portfelj ni bil prav privlačen. Klik!

Verjetno se še spomnite govoričenja v ameriškem Kon-gresu, kjer so volilce iščoči senatorji pozivali k sprejetju novega zakona, ki bi tovrstne šifrirne postopke označil za nelegalne. No, če bi do tega dejansko prišlo, bi se tovrstna podjetja oz. izdelki znašli v težavah oz. bi njih razvoj postal kratkomalo nerentabilen.

0 komentarjev