»

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Spletno oglaševanje ponekod v EU že dohiteva TV oglaševanje

Slo-Tech - Po poročanju MediaPosta je spletno oglaševanje v nekaterih delih Evropske unije že dohitelo in naj bi v naslednjem letu tudi preseglo televizijskega. Poročilo WPP GroupM namreč navaja, da bo internet na Švedskem v letu 2008 prevzel 1. mesto oglaševalskega medija. Najnovejša napoved GroupM pa nadalje predvideva, da bodo temu sledile še Velika Britanija in nato ostale skandinavske države, najprej Danska. V VB naj bi naslednje leto za spletno oglaševanje porabili 24,8 odstotka, za TV predvidoma 26 odstotkov denarja. Vendar pa naj bi se že v letu 2009 razmerja spremenila v prid internetu.

Tako se uresničujejo napovedi medijskih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so že pred leti opozarjali tradicionalne medijske hiše (televizijske, časopisne), da naj usmerijo vse moči v internetne produkte oz. storitve, saj bodo sicer ob velik delež oglaševalskega denarja. Namreč, "oglaševalski kolač" ostaja približno enako velik, le denar se porazporeja drugače.

14 komentarjev

Potek raziskave o odnosu do spletnega oglaševanja na Slo-Techu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, v zadnjem tednu na Slo-Techu poteka raziskava o odnosu do spletnega oglaševanja, in sicer v obliki intervjujev ter spletih anket.

Če na kratko povzamemo potek raziskave: z uporabniki Slo-Techa je deset raziskovalcev opravilo sto kvalitativnih intervjujev, kjer so jih predvsem spraševali o njihovi izkušnji s spletnim oglaševanjem.

Trenutno pa so v teku različne spletne ankete, v katerih se na celotni populaciji uporabnikov Slo-Techa preverjajo ugotovitve intervjujev. Za visoko stopnjo pripravljenosti sodelovanja v intervjujih in izjemno prilagodljivost glede izvedbe intervjujev, bi se ponovno vsem sodelujočim radi zahvalili.

Da pa bo raziskava lahko uspešno zaključena, vas še enkrat vljudno vabimo k izpolnjevanju spletnih anket. Izsledki raziskave bodo na voljo približno konec maja.

Z izpolnjevanje anket kliknite na pasico na vrhu!

61 komentarjev

Uporabniki Firefoxa niso za oglaševalce

News.com - Adtech je v mesecih oktobru in novembru izpeljal zanimivo raziskavo o spletnem oglaševanju. Zanimalo jih je, koliko odstotkov uporabnikov klikne na oglaševalske pasice na spletnih straneh. Rezultati so zelo zanimivi.

Čeravno bi pričakovali, da izbira brskalnika ne vpliva na klikanje po oglasih, so dejstva drugačna. Na bannerje klika 0,11 odstotka uporabnikov Firefoxa in kar štirikrat več uporabnikov Internet Explorerja - 0,50 odstotka. Odstopanje je opazno tudi znotraj različic, saj uporabniki petke pogostje (0,53) klikajo na reklame od uporabnikov šestke (0,47 odstotka). Raziskava je temeljila na tisoč spletnih straneh v Evropi, ki uporabljajo Adtechov strežnik za oglase.

Dirk Freytag iz Adtecha pripisuje razliko vgrajenemu pop-up blokerju v Mozilli Firefox, ki ga je IE dobil šele s šesto različico, in različnim navadam uporabnikom. David Hallowell dodaja, da Firefox uporabljajo tehnično bolje podkovani uporabniki, IE pa velika množica neukih, ki lahko zamenjajo reklamo za...

27 komentarjev

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Oglaševanje v Mandrake Linuxu 9.2

OSNews - Podjetje MandrakeSoft je poleg finančnih težav znano tudi po nekaterih nenavadnih poslovnih potezah. Tako so se odločili, da bodo v prihajajočem Mandrake Linuxu 9.2 ponudili možnost oglaševanja. Predstavite se lahko z ohranjevalnikom zaslona, s povezavo na vašo stran med zaznamki, z oglasom med namestitvijo ali s privzeto domačo stranjo v brskalnikih. Na voljo je več različnih paketov oglaševanja, cene pa se gibljejo med 7.000 USD in 24.000 USD. Če ste nad ponudbo zainteresirani, preberite podrobnejše informacije in navodila.

Še ena nenavadna poteza francoskega podjetja. Upam, da bo vsaj koristna.

5 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji