»

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Ustanovitelj Wikipedije predstavil alternativo Googlu

vir: Delo
Delo - Ustanovitelj proste spletne enciklopedije Wikipedije - Jimmy Wales je v ponedeljek predstavil nov odprti spletni iskalnik Search Wikia. Glavna prednost iskalnika je odprtost oziroma transparentnost algoritma kar pomeni, da si lahko uporabniki ogledajo, kako algoritmi delujejo (kako je iskalnik sploh prišel do rezultata). V prihodnosti jih bodo lahko celo prilagodili po svojih potrebah.

Search Wikia je sicer komercialni projekt, ki naj bi se financiral z oglasi. Lastnik iskalnika je podjetje Wikia.com, ki ga je leta 2004 ustanovil Wales.

Vendar pa odprtost morda ne bo dovolj za uspeh iskalnika, saj so prvi odzivi predvsem negativni.



Vir: Delo.si, Ars Technica.

18 komentarjev

Blusens bo kmalu izdal GPS z resničnimi zračnimi posnetki

engadget - Špansko podjetje Blusens bo v kratkem izdalo dva nova GPS navigatorja (G01 in G02), pri katerih je podatek o položaju prikazan na resničnih posnetkih iz zraka. Pridobitev potrebnega slikovnega materiala je rezultat sodelovanja z ameriškim podjetjem Pictometry in norveškim kartografskim podjetjem Blom. Uporabljeni posnetki niso narejeni pravokotno na površje, temveč pod kotom ( georeferenced oblique pictures), kar seveda vsled boljše vidnosti hišnih pročelij (oziroma reliefa nasploh) še dodatno olajša navigacijo.



G01 ima 4,3 palčni zaslon, občutljiv na dotik, za povezljivost skrbi Bluetooth, podatke lahko shranjujemo na 30...

7 komentarjev

Pogodba za e-dohodnino naposled le podpisana

Finance - Davčna uprava RS ( DURS) je podpisala pogodbo s podjetjem Hermes Softlab, kot izvajalcem sistema za elektronsko oddajo napovedi dohodnine. Naj spomnimo, da se razpis za izbiro izvajalca omenjenega projekta vleče kot jara kača. Aprila je državna revizijska komisija zavrnila pritožbo podjetja Halcom Informatika kot neutemeljeno in potrdila Hermes kot dobitnika razpisa. Nekateri so mnenja, da je e-dohodnina postala rešilna bilka za krizo največje programske hiše v Sloveniji.

5 komentarjev