»

RIAA v finančnih težavah

TorrentFreak - Trgovska organizacija RIAA, najbolj znana po preganjanju kršiteljev avtorskega prava, je ameriškemu IRSju oddala poročilo za fiskalno leto, ki se je zaključilo z 31. marcem 2012. Iz poročila je razvidno, da so "prihodki" (prispevki največjih založniških hiš) padli iz 33,6 milijona ameriških dolarjev na še vedno konkretnih 23,6 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih. Padec "prihodka" je možno pripisati zgolj zmanjšanju sredstev, ki jih založniške hiše namenjajo omenjeni organizaciji, da se v njihovem imenu bori proti kršitvam avtorskih pravic.

Posledica slabšega...

44 komentarjev

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav)

Jammie Thomas-Rasset je bila sprva ponujena poravnava v višini 3400 dolarjev.

vir: Daily Tech
Daily Tech - Ameriško vrhovno sodišče je včeraj zavrnilo obravnavo pritožbe Jammie Thomas-Rasset zoper sodbo, s katero ji je naloženo plačilo 222.000 dolarjev odškodnine zaradi deljenja 24 pesmi preko p2p programov. S tem je Thomas-Rassetova izčrpala vse pravne možnosti za znižanje zneska in se bo, hočeš-nočeš, morala sprijazniti s prisojenim. Za ameriški ceh glasbenih založnikov (RIAA), ki sedi na nasprotni strani primera, to pomeni veliko zmago, se pa pričakuje, da ji bodo zavoljo ugleda pri svojih kupcih večino kazni tako ali drugače odpustili. Toliko denarja pač nima.

Russetova (r. 1977) se je z RIOO, točneje s Capital Records (takrat v lasti EMI, danes mastodonta Universal Music Group), ki jih...

160 komentarjev

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.



Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

220.000 dolarjev za 24 pesmi

BBC - Ameriško sodišče je kaznovalo 32-letno Američanko iz Minessote, uslužbenko in mati samohranilko, z 222.000 dolarjev (157.000 evrov) kazni ker je v P2P omrežju preko programa KaZaA delila ilegalne datoteke, ki jih je imela shranjene na svojem računalniku.

Porota je presodila, da mora omenjena plačati kazen za kršiev avtorskih pravic 24 pesmi - torej 9.250 ameriških dolarjev (6.540 evrov) za vsako. Zveza ameriške fonogramske industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), ki je tožbo tudi sprožila, trdi, da je ilegalno delila 1702 pesmi; pri 24 pa jim je uspelo dokazati, da se IP naslov, ki je bil uslužbenki dodeljen v času domnevnega kršenja avtorskih pravic, ujema z IP naslovom preko katerega je ponujala omenjene glasbene datoteke.

To je sicer prvič v zgodovini ameriškega sodstva, da je porotno sodišče odločalo o kršitvi avtorskih pravic.

Ameriški zakoni predvidevajo kazni v višini od 750 do 30.000 ameriških dolarjev (530 do 21.210 evrov) na prekršek, če pa kdo to...

212 komentarjev

RIAA in MPAA hočeta dostop do računalnikov

Dnevnik - Vojna proti piratstvu postaja počasi zelo napeta. Tokrat se govori o predlogu zakona v ZDA, ki bi dovolili distribucijskim hišam filmov vdirati v računalnike navadnih državljanov, če sumijo, da le-ti delijo avtorske datoteke.

Glasbene založbe, filmski studii ter ostali lastniki avtorskih pravic bi lahko s pooblastilom RIAA ali MPAA brez nadzora dostopali do osebnih računalnikov zlih™ uporabnikov ter sporne vsebine pobrisali, blokirali ali onemogočili na kakšen drug način. Za dostop do računalnika bi naj zadostoval samo utemeljen sum, da uporabnik gosti zle™ datoteke. V primeru, da bi uporabniku zbrisali kakšen legalen posnetek, jih le-ta ne bi mogel tožiti brez dovoljenja javnega tožilca, pa še moral bi dokazati, da je utrpel materialno škodo večjo od 250 dolarjev.

Več informacij.

Na novico nas je opozoril Gavran.

59 komentarjev

Tožbe in dejanja RIAA že mejijo na dejanja iz obupa

Ars Technica - RIAA se spet spravlja tožit. Tokrat popolnoma nedolžne ljudi in to popolnoma na "blef". Tanya Anderson, 42 letna mati samohranilka, ki je povrh vsega invalid, toži RIAA zaradi prevare, zavajujočih poslovnih prijemov in izsiljevanja. RIAA namreč vloži tožbo proti ljudem, nato pa obtožence kontaktira njihov "center za poravnave", ki jim predlaga, da plačajo zahtevan znesek, tudi če niso krivi, ker jih bo to manj stalo, kot pa dokazovanje svoje nedolžnosti. Če se ljudje nočejo pogodit, RIAA vloži ponovno tožbo, zato da bi ljudje odvračala od povratnih tožb. Vendar to še ni vse...

Uslužbenci Kim's Video and Music Store v New York-u so bili aretirani, ker je RIAA agent, ki se je pri njih začasno zaposlil, našel med prodajanimi stvarmi tudi CD-je ki so bili posneti na CD-r ploščkih in tudi takšne, ki so bili v manj kvalitetnih embalažah in agentu niso bili poznani. Izkazalo se je, da so to izdelki neodvisnih glasbenikov, ki so RIAA trn v peti, ker se poskušajo izogniti njihovim...

18 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

CNet - Slashdot in Cnet poročata, da sta dotični organizaciji začeli boj proti kršenju avtorksih pravic na Kitajskem. To zna biti precej Sizifovo delo, saj zakona o zaščiti avtorski pravic na Kitajskem ne poznajo. Glavni trn v peti so jim Kitajske tovarne, ki masovno proizvajajo piratske izdelke, ki jih prodajajo na Kitajskih ulicah in po svetu za drobiž.

Dostikrat je tudi slišati argumente kot naprimer "Prosimo, znižajte cene in ne bomo piratizirali". Dandanes pa se je večina podjetij, ki poslujejo na Kitajskem že sprijaznila z dejstvom, da je z njihovimi izdelki nekaj hudo narobe, če jih nobeno Kitajsko podjetje ne ponareja.

Zanimi je tudi kitajski pravni sistem. Ta deluje po principu "prvi pride, prvi melje". Kitajsko podjetje lahko tako v domači državi registrira kopijo nekega izdelka kot svoj patent, in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.

Z odločitvijo zloveščih antipiratskih organizacij omenjenih v naslovu, da se lotijo piratstva...

10 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev