»

Izšla odprtokodna gonilnika za grafike Nvidia in Qualcomm Adreno

Phoronix - Z grafičnimi gonilniki za odprtokodne operacijske sisteme, kot je Linux, je križ. Odprtokodnih verzij gonilnikov tako ali tako večidel ni mogoče dobiti, ponudijo pa proizvajalci včasih prevedene zaprtokodne gonilnike. To sicer ni v duhu Linuxa, a je vseeno boljše kot nič. AMD (oziroma bivši ATI) je še najbolj vzoren, saj za svoje izdelke izdajo specifikacije in imajo zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo s pripravo odprtokodnih gonilnikov. Nvidia je že predlani povedala, da odprtokodni gonilniki niso njena prioriteta niti njen problem, zato so uradni gonilniki za Linux zaprtokodni. Letos je sicer postala članica Linux Foundation, tako da mogoče lahko pričakujemo kakšen korak naprej.

Toliko bolj priljubljen za Nvidiine...

33 komentarjev

OnLive neuradno na voljo za Linux

OnLive Informer - OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da...

35 komentarjev

Creative razpolovil število zaposlenih

engadget - Navadno poročamo o napovedanih odpuščanjih in reorganizacijah, s katerimi poskušajo podjetja kljubovati krizi in prihraniti kakšen cent, tokrat pa je dejstvo v retrospektivi. Creative Technology je na oglasni deski singapurske borze objavil, da je v preteklem fiskalnem letu odpustil 2700 zaposlenih, kar prevedeno pomeni skoraj vsakega drugega (47 odstotkov). Za težave, ki jih tudi s tem ukrepom rešujejo, krivijo slabo prodajo predvajalnikov Zen, s katerimi ni in ni mogel resneje konkurirati Applovemu iPodu, tako da je napravil 19,7 milijona dolarjev izgube pri 736,8 milijona prometa (podatki so za fiskalno leto, ki se je končalo junija). Slabo poslovanje se je odrazilo tudi na tečaju njihovih delnic, ki je v lanskem letu izgubil tretjino svoje vrednosti.

54 komentarjev

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Audigy in njega gonilniki

Tweak Town - Najbrž ste vsi ponosni lastniki Creativovega Audigyja samo presenečeno bevsknili, ko ste videli, da Microsoftova Okna XP ne prepoznajo zvočne kartice ter da je za namestitev gonilnikov nujno potrebna priložena zgoščenka. No, TweakTownovci so ugotovili, kako to obiti. Postopek je preprost: Ko Okna prvič vprašajo za lokacijo gonilnikov za Audigy, jim kar namestite napačen gonilnik, za Soundblaster Live, ki ga imajo Okna v svoji bazi gonilnikov. Nato iz interneta vunpotegnite nadgradnjo gonilnikov za Audigy ter datoteko enostavno zaženite. Novi gonilniki bodo nameščeni brez prvotne uporabe namestitvenega cedeja, ki ga nadgradnja tako izrecno zahteva. Kul, ane?

5 komentarjev

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar

Creative spet pri zvoku

Guru 3D - V zadnjem času se Creative vedno bolj pojavlja na različnih delih računalniškega tržišča. Izdeluje grafične kartice, audio playerje in še vrsto drugih stvari. Medtem ko njegov glavni oddelek, zvočne kartice, kar stagnira.
Ker pa posluje z izgubo, se je odločil, da se bo spet posvetil zvočnim karticam. Tako bo začel z intenzivnim razvojem Sound Blaster Audigy programa zvočnih kartic. Pa tudi novo obliko zvočnikov lahko pričakujemo kar kmalu.
Creative bo kar malo težko konkuriral Nvidii, ki se je odločila poseči na zvočno sceno. Kot veste, bo Nforce imel vgrajen zvok, ki ima zelo impresivne specifikacije! Kako se bo vse to razplatlo, vam bomo še poročali.

0 komentarjev

IBM kupuje Creative ?

CNet - Creativove delnice so pred kratkim precej pridobile na vrednosti, kar kaže, da se nekdo precej zanima za podjetje. Ta nekdo naj bi bil po analizah IBM. Zakaj bi IBM hotel Creative? Creative ima nekaj precej uporabnih tehnlogij, ki bi utegnile koristiti IBM-u. Creative pa je tudi svetovno znan zaradi svojih Sound Blasterjev in Nomadov. Seveda so to zaenkrat samo govorice, saj tako Creative kot IBM vse skupaj zanikata. Več tukaj.

0 komentarjev

ABIT Dolby Surround Soundsystem

Overclockers Online - Po velikih uspehih na področju matičnih plošč in kasneje tudi grafičnih kartic, se tvrdka ABIT podaja tudi v svet zvoka in zvočniških naprav. Sestavili so zanimiv sistem zvočnikov za prostorsko ozvočenje vašega računalnika poleg pa nudijo tudi zvočno kartico z njihovim logotipom. Naj takoj povem, da ne gre za kakšen HighEnd sistem ampak predvsem za cena/kvaliteta optimiziran sistem, ki pa kljub vsemu ponuja veliko.Set 6ih njihovih zvočnikov vas bo olajšal za 210$, če pa želite tudi zvočno kartico, bo vaša denarnica tanjša še za dodatnih 55$. Edina resna zamera gre zvočni kartici - EAX in A3D nimata strojne podpore. Vsekakor pa je cena ugodna. Zelo izčrpen članek najdete tukaj.

0 komentarjev