»

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Hekerski napadi na številne varnostne strokovnjake

Slo-Tech - Hekerska skupina Zero for Owned je na r00tsecurity.org objavila najnovejšo številko njihovega magazina ZF05, v katerem razkrivajo hekerski napad na številne znane osebnosti iz sveta informacijske varnosti.

Med njimi najdemo Kevina Mitnicka, Dana Kaminskyega ter lastnike spletnih strani PerlMonks, elitehackers.info, Binary Revolution, blackhat-forums in druge. V oči pa jim je padla tudi Joanna Rutkowska.

V svojem magazinu razkrivajo številna gesla, dokumente, zasebno e-pošto in slabe varnostne prakse svojih žrtev. Tako imajo številni znani varnostni strokovnjaki zelo slaba in predvidljiva gesla, na njihovih računalnikih pa niso naložene varnostne posodobitve.

Včeraj so tako tudi razobličili spletno stran Dana Kaminskyega (na spletno stran so napisali "Oh sh_t, Dan Kaminskyis 0wned and f_cked Up.") ter spletna stran varnostnega podjetja Matasano.

Vsekakor dogodek dokazuje da so poleg običajnih uporabnikov na udaru tudi varnostni IT strokovnjaki ter da popolnoma varnega sistema...

24 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

PC Pro - Poročali smo že, da se je Skype omrežje 16. avgusta sesulo. Po prvih ugibanjih bi naj šlo za hekerski napad. Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update. V izjavi, ki ga je podjetje podalo na svojih straneh za podporo trdijo, da je prekinitev povzročil masovni ponovni zagon računalnikov njihovih uporabnikov po vsem svetu, v zelo kratkem časovnem intervalu. Do tega je privedla namestitev Microsoftovih programskih posodobitev, po katerih je bil zahtevan ponovni zagon. Šlo naj bi za popravke, ki jih je Microsoft izdal v torek 14. avgusta.

"Nenormalno veliko število ponovnih zagonov, je vplivalo na Skype-ova omrežna sredstva", dodaja podjetje. "To je povzročilo poplavo zahtevkov za ponovni vpis v omrežje, ki je skupaj s pomankanjem P2P omrežnih sredstev povzročilo verižno reakcijo, ki je imela odločilen udarec."

Skype, ki v preteklosti še ni imel resnih težav z Windows posodobitvami dodaja, da so se običajni sistemi...

30 komentarjev

Omrežje Skype v razsulu

Slo-Tech - Včeraj je uporabnike programa za internetno telefonijo Skype presenetilo dejstvo, da se odjemalec ni in ni hotel prijaviti. Omrežje Skype, ki deluje po načelu vsak z vsakim (P2P), se je namreč sesulo. Skype uradno trdi, da razlog tiči v njihovih algoritmih in ne v morebitnem hekerskem napadu na celoten sistem.

Podjetje Skype se sicer trudi, da bi napako odpravili in napovedujejo, da naj bi v petek sistem že deloval. V vsakem primeru pa si lahko na grafu ogledate, kako je število prijavljenih v četrtek zjutraj naenkrat začelo padati.



DODATEK: na spletni strani ruskega Security Lab so pravkar objavili novico ( angleški prevod), da je za včerajšnje sesutje Skype omrežja najverjetneje kriv program, ki omogoča izrabo varnostne ranljivosti. Program preko Skype pokliče...

37 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev

Izsleden prvi Skype klic

Schneier.com - Nekateri se očitno še vedno ne zavedajo, da anonimnosti na internetu ni, razen če si jo posebej zagotovijo. To dokazuje tudi primer Kobija Alexandra, ameriškega begunca, ki ga je FBI iskal zaradi goljufij z delnicami.

Alexandra so izsledili potem, ko je preko Skypa iz Šri Lanke opravil enominutni telefonski klic. Morda je Alexander domneval, da so Skype klici manj izsledljivi kot navadni telefonski klici. A to ne drži, kar dokazuje tudi članek Tracking Anonymous PeertoPeer VoIP Calls on the Internet, ki je bil objavljen že pred približno letom dni. V njem avtorji celo dokazujejo, da je sledenje mogoče celo če skuša uporabnik svoj promet prikriti.

16 komentarjev

Picasa Web Albums - nova preizkusna storitev iz Googla

Slo-Tech - Google ne spi na lovorikah, temveč predstavlja vedno nove spletne storitve. Zadnja predstavljena, še ena v vrsti "beta" različic, je Picasa Web Albums. Uporabnikom brezplačno ponujajo 250 MB spletnega prostora, kamor si lahko naložijo svoje albume slik, ki jih imajo v programu Picasa. Za plačilo 25 dolarjev pa uporabnik, za obdobje enega leta, dobi na voljo 6 GB prostora na spletu. Tudi ta storitev je na voljo "le" povabljencem. Da postanete "povabljenec", se je potrebno prijaviti tukaj: Prijava.

Poleg nove storitve, so izdali tudi novo verzijo programa Picasa, ki omogoča nalaganje slik v spletni album, poleg tega pa ima še nekaj novih možnosti, ter malenkost spremenjen vmesnik. Za sedaj, v nasprotju s prejšnjo verzijo, je na voljo le v angleškem jeziku.

Več informacij: Picasa Web Learn More.

Prijava za uporabnike in za pridobitev povabila: Picasa Web Log In.

25 komentarjev

Sony in internetna telefonija

PC Magazine - Podjetji GlowPoint in Sony sta združili moči in se pridružili izdelovalcem programske opreme, ki ponujajo aplikacije za internetno telefonijo. Brezplačno storitev so poimenovali Instant Video Everywhere, poleg glasovne komunikacije pa omogoča tudi videokonference. Sony bo najnovejši izum dodajal k prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s spletnimi kamerami. Vsak uporabnik programa bo imel tudi lasten poštni predal za sporočila in unikatno številko, na kateri bo dosegljiv, kar bo približalo koncept klasičnemu telefoniranju in posledično olajšalo delo uporabnikom, neveščim sodobnih tehnologij.

6 komentarjev