»

Umrl nobelovec dr. Norman Ernest Borlaug

dr. Norman E. Borlaug

vir: BBC
BBC - V soboto, 12.9.2009 je v 95. letu starosti umrl dr. Norman Ernest Borlaug, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poznan kot "človek, ki je nahranil svet" ter začetnik zelene revolucije. Z razvojem izjemno odpornih žitaric z visoko stopnjo pridelka in promocijo modernih kmetovalnih metod (pesticidi, namakanje, sintetična gnojila) je v 20. stoletju po nekaterih ocenah pred smrtjo zaradi lakote rešil več kot 245 milijonov življenj, navkljub nekaterim ostrim...

63 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

Japonsko v angleško - med fotokopiranjem!

Slashdot - Japonci nas spet presenečajo, lahko beremo. Ker so očitno doumeli, da njihovih grabljic ne znamo niti prerisati, kaj šele prebrati, so računalniške prevajalnike še nadgradili - in dobili prevajalski fotokopirni stroj. Mrcina poseduje optično zaznavo črk (OCR) in povezavo do procesne enote, ki razvozlata čudne znake, jih prevedeta in natisneta angleški prevod (po želji tudi kitajskega ali korejskega). O kakovosti prevodov še ni podatkov.

All your base are belong to us.

13 komentarjev

Intelovi C2D hrošči v novi luči

Slashdot - Po izdanem Intelovem popravku mikrokode za Core 2 procesorje se je oglasil tudi Theo de Raadt, slavni ustanovitelj OpenBSD projekta, ki je nad predlaganimi popravki zgrožen. Po njegovem mnenju je med vsemi hrošči vsaj 20-30 takšnih, ki se jih ne da zaobiti z enostavnimi popravki v operacijskem sistemu. Komentiral je, da upa staviti veliko denarja na trditev, da je med omenjenimi nekaj takšnih, ki predstavljajo resno varnostno grožnjo. Zaenkrat zato odsvetuje nakup sistema, temelječega na Core 2 procesorju, dokler Intel ne ponudi bolj sprejemljive rešitve.

Zadeva očitno postaja ZANIMIVA.

83 komentarjev

AMD izdal cenovno ugodne DX10 grafikulje

Slashdot - AMD-ju so po izidu HD 2900 XT manjkale grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki bi bile zgrajene na novih jedrih RV630 in RV610. O omenjenih karticah se je v preteklosti precej besedičilo, a v trgovinah niso bile na voljo. Sedaj je temu konec in nVidia je dobila konkurenco tudi v tem segmentu, saj je AMD izdal kartici HD 2400 in HD 2600. Najbrž ne rabimo posebej razlagati kateri model je namenjen komu, treba pa je omeniti, da trenutna verzija gonilnikov ni sposobna realizirati rezultatov, ki bi jih pričakovali.

Izvorna novica.

Mogoče pa se bo AMD-ju uspelo pobrati, če bo le uspel narediti spodobne gonilnike.

30 komentarjev

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Slashdot - Apple se spopada s težavami pri osvajanju mobilnega trga v Evropi, saj ne najde operaterja, ki bi bil pripravljen sodelovati z njimi. Nekateri operaterji so šli tako daleč, da so izjavili, da nikoli ne bodo prodajali iPhone-a. Njihova edina možnost za prodajo v Evropi je zaenkrat le preko lastnih trgovin, kar pa pomeni, da ne bodo mogli mobilnika zakleniti na operaterja.

Izvorna novica.

44 komentarjev

Na svetu milijarda PC-jev

Slashdot - Analitiki poročajo, da se počasi bližamo veliki prelomnici v svetu osebnih računalnikov. Kar 27 let smo potrebovali, a zdaj je vedno bližje magična številka 1 milijarda, ki bi jo naj dosegli najkasneje do konca prihodnjega leta. Kot najbrž veste, pa je tehnološki napredek eksponenten, zato si lahko dvakrat večjo številko obetamo že v petih letih, pri čemer bo šlo največ zaslug (predvidoma dobrih 75%) državam v razvoju, ki se počasi prebijajo proti vrhu (Kitajska, Indija, Brazilija, ...).

Izvorna novica.

16 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev